|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 1:18 Заглавие: Protel или Altium - как да сложа мостче на платката? |
|
|
Това е явно идиотски въпрос, но не ми се смейте много
Правя една платка със Protel'04 и ще я изработя домашно. По платката има купчина мостчета, направени с парченца кабел и сложени от страна елементи (дупки от двете страни, мини дрелка и т.н. ). Платката има само една страна с писти - просто ми е по-лесно да дупча и намествам едностранно фолио.
Въпроса ми е, как цивилизовано да накарам Protel да разбере понятието 'мостче', и че (поне за моите цели) това е долу-горе еквивалентно на парче писта?
Най-доброто, което измислих, е да сложа една виртуална 'страна' на платката (кръстих я WireBridges) и 'прекарвам' мостчетата там. При изработка такава равнина в платката разбира се няма, но като си отпечатам шаблона, мога да прекарам връзките на ръка.
Този подход обаче има проблеми. Ако не слагам vias в шаблона на платката, не виждам от раз къде да дупча, щото на разпечатката 'Holes' на това място дупка няма. Освен това Protel модула за проверка на коректността се оплаква нон стоп, че разни мрежи били на несвързани парчета. Те са свързани, ама с мостчета, ама той не вдява
Ако пък слагам vias навсякъде, в най-скоро време същия тоя модул почва да реве до безобразие че съм имал къси съединения къде ли не между дупките и пистите. Това, разбира се, довежда до изнервяне и изключване на тая проверка от Rules, или не-гледане на репорта.
Помагайте моля рисуването на ръка беше по-лесно... Поне до определено ниво на сложност на платките  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 8:15 Заглавие: |
|
|
| Щом ще правиш платката в домашни условия, значи не е суперсложна. В такъв случай защо се мъчиш с тая тъпотия, наречена Protel. Пък ако непременно държиш на него, ще трябва някой друг да ти даде съвет. Аз отдавна съм зарязал протела. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 10:43 Заглавие: |
|
|
Какво ти пречи моста да е резистор със стойност 0 Ома (пък и какво ли е значението на стойността)?
Какъв е проблема с проходните отвори "via", че не схванах?
И защо трябва да въвеждаш нов слой за целта?
А за да не "реве" нещата трябва да са добре "изпипани"/описани още на ниво схема - с коректно зададени (и нарисувани) елементи, връзки и т.н. ...
Върпоси които не веднъж са дискутирани...
А и Протела във всичките му разновидности не е програма с която може да я свалиш, инсталираш и веднага да нарисуваш коректна платка особенно ако нямаш някакъв приличен опит с програми от такъв род. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 14:02 Заглавие: |
|
|
Ще се опитам едно по едно
Резистор със стойност 0 ома не става. Първо, не е ясно какъв footprint да му дефинирам - едното мостче може да е 300 мила, другото 1120... Както дойдат нещата на платката! Освен това 0-омивият резистор пак трябва да се дефинира на слой 'елементи', което не върши работа защото физически ще се преплита (бута) с другите елементи на слоя. (на слой bottom не мога да го сложа, защото така съсипвам оригиналната идея - да 'прескочка' други писти от слой bottom, използвайки мостчета)
Проблема с проходните отвори е, че явно не съм се научил как да ги селектирам и маркирам _индивидуално_ за принадлежността им към определени нетове. С други думи, като направя следното:
1 писта (от нормалния слой Bottom) идва до точка X
В точка X има via, и връзката преминава в друга 'псевдописта' в слой WireBridges
Псевдопистата описва пътя на това, което в реалния свят ще бъде мостче, и стига до някъде близо до целта - точка Y
Там, където свършва псевдопистата, още една via 'връща обратно' връзката в равнина Bottom
Ей това правя в момента, но е съпроводено със следният смешен плач от Протела (извадки от .drc файла давам):
| Код: | Processing Rule : Short-Circuit Constraint (Allowed=No) (All),(All)
Violation between Via (1670mil,2730mil) Top Layer to Bottom Layer and
Track (1455mil,2780mil)(1685mil,2730mil) WireBridges
Violation between Via (1205mil,2730mil) Top Layer to Bottom Layer and
Track (1200mil,2920mil)(1205mil,2725mil) WireBridges
|
"А за да не "реве" трябва нещата да са коректно зададени"... Знам и разбирам това. Изходната схема се държи винаги в състояние способно да изкара валидни симулации, и със всички nets кръстени и описани. Цоклите на всички елементи са това, което ще ползвам, а не на което случайно съм кликнал.
За последния параграф - ами никой не се е родил научен да ползва CAD/CAM софтуер, но много хора са се научили. Защо да не опитам и аз?
Та въпросът седи... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 14:22 Заглавие: |
|
|
Направи си библиотека с жици. Китайците така правят. Все едно, после ще трябва да имаш и тези жици. Най-малкото, ще можеш да ги разположиш успоредно и да изглеждат красиво.
И махни този протел. Не е това... _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 14:27 Заглавие: |
|
|
Първо - не се отговаря с бутона
Второ - при положение, че си въвел отделен слой в който ще ти бъдат само бъдещите мостчета при "правилно" описание на проходните отвори (връзките към тях и принадлежността им към съответните слоеве) не би трябвало да има проблем.
Но възниква следния въпрос:
След като платката ще ти е едностранна, то какъв е смисъла от въведения "виртуален" слой след като въпросните мостчета ти така или иначе ще трябва да ги разположиш на страна компоненти?
Подхождайки така те могат да се озоват на съвсем "неподходящи" места - виртуалния слой ти е "празен", но top layer-a не е.
Вкрая на краищата можеш да си създадеш в библиотеката набор от различни дължини за целта, хем ще можеш да ги подредиш "по-човешки", а не да разчиташ само на програмата.
За последната ти забележка - разбира се, че е така, но точно този продукт едва ли е най-подходящия за целта ако липсва подобен опит с други програми от подобно естество или по-ранни негови версии (което писах и в предния си пост). |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 14:53 Заглавие: |
|
|
Благодаря RC
Ще обмисля дали да не ги слагам мостовете направо на страна top layer (която в моя случай е не-фолираната страна елементи). Имаше някаква причина, свързана с печатането (искам да имам отделна разпечатка на дупките, за да мога да дрилвам по-лесно), но може би тогава когато го мислих просто нещо не съм се справил с настройките за печат, и затова съм се отказал да слагам мостовете направо на страна елементи.
За библиотеката мостчета - писах в ЛС на предлагащия - звучи чудесно но как да го правя точно:
1) Със виртуални 0-омови резистори във .schdoc и във .pcbdoc - тогава ще е много чисто логически, но схемата ми ще се претрупва (като картинка, говоря) което е досадно
2) Със footprint-only елемент, дефиниран само в .pcbdoc - тогава схемата не се претрупва, но как да науча Altium-а при всяка команда за синхронизиране на схемата с платката да не ми предлага "Remove" на елементите от pcb-то, които ги няма в схематика? (пък били те и 'псевдоелементи')
Подкарах го, елимирайки всички грешки и предупреждения в DRC-то. Начина беше на всяко място, където минава мостче, на via-та да се настрои _на ръка_ да не дупчи всички слоеве, а да минава само от Top Layer до WireBridges.
Това обаче е много трудоемко, така че въпроса ми за 'по-добрия' начин за слагане на мостчета още е валиден! |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 15:53 Заглавие: |
|
|
Не резистор! Жица. Дълга 10, 15, 20, 50 и т.н. мм. Слагаш подходящата на схемата, а по натам сама ще се появи на платката. Цялата работа има и недостатък. Ти не знаеш къде ще ти трябват жици, когато чертаеш схемата. Има и решение. Пускаш да рутира само страна спойки. Каквото остане като висящи жици, го заменяш на схемата с мостчета с размер подобен на този който ти се привижда на платката. Рипваш цялата платка. Рутираш пак намествайки мостчетата. И т.н.
Абе диви хора. Платките вече са по две за лев на платкаджийница.
Пък и не знам защо ви влече да се лепнете за най-дивата възможна програма от която излизат платки с 50% брак. Това го говоря от собствен опит. Аз си правя платките на Eagle. Брак няма като ми дойдат от платкаджийницата. Един пловдивски маймун ги прави на DXP. Малко, па се не нарадвало, хлапето. Давал ми е негови "проекти". Поръчвал съм директно без да ги пипам. Оклех си дните, братя! Всяка втора платка с дефекти. Еби му мамата! _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 19:06 Заглавие: |
|
|
Ако трасираш автоматично като "великите" платкаджии - забрави . Пускай на авторежим , получаваш платка с 4-5 писти и 50 проходни отвора , това е грозния начин , но пък е лесен . И след това в платкаджийницата да си я изработят както си искат .... всъшност фабричните платки хич не са евтини . За платка с таймер 555 и два светодиода или нещо подобно - това е перфектния начин . За сериозна цифрова и особено аналогова схема - това е абсурд . А DXP е "тъпа" програма за човек , който не му е работа да проектира платки . DXP , а и Protel са много добри системи , заслужава си да ги научи човек ако ще са му полезни . А грешки стават винаги , дори ако си рисуваш с молива (лака) . Аз от 4-5 години работя на Алтиум системи и не са ми се случвали подобни странни грешки , направил съм стотици платки .
Понякога разбира се ми се налага да ползвам мостчета . Аз боравя с мостчетата като с резистори , както колегите казаха по-горе . На принципната схема си ги слагам встрани и виобще не пречат , не се бъркат в самата схема . Направил съм си отделни елементи с име Zero .
Отпечатъци имам различни и постоянно си добавям нови според нуждата .
Друг вариант - домашните платки обикновено са едностранни . Другия слой ( Bottom или съответно Top ) го ползваш за местата където ще има мост , дупчиш през проходните отвори , какъв е проблема ?? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 14, 2008 19:35 Заглавие: |
|
|
Не ми се търка за пореден път темата. Дискутирана е многократно. Достатъчен е факта, че подходът на фирмата произвеждаща протел е пределно помиярски. По цял свят се краде. Тяхното също ще го крадат. Такъв е живота. Това обаче не е повод да изнуждаш платкаджийниците да ти ползват последната версия на измисления продукт. Всички уважаващи себе си производители на CAD софтуер предлагат безплатен viewer и транслатор към G-code.
Сега за резисторите. Ми те са с определен футпринт. Ако ти трябва дължина резистор и 7/16'ти к'во праим?
Излизам от темата. Каквото ме е попитал човекът на ЛС, съм му отговорил. Ако има още въпроси, да пита там. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|