Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Protel или Altium - как да сложа мостче на платката?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Laughing
всеки да си ползва каквото може , аз съм работил и в платкаджийница .... но както и да е Wink . Никой не ми плаща процент да хваля DXP , споделям опит , за да не останат с неправилно впечатление начинаещите в тази област Smile ... Повечето платкаджийници работят най-често с тези продукти , като казвам повечето имам предвид че съм работил в най-голямата в България все пак Wink .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 3:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм, последното нещо което ми е идвало наум, като поствах темата, е да се карат хората тук. Сори.

Както написах по-горе, реших проблема без псевдоелементи (резистори/мостове), а с виртуален слой WireBridges. Тънкостта да не реве Rule Checker-а била абсолютно навсякъде да контролираш изкъсо всяко отдено via, за да не минава from top to bottom, а само между WireBridges и bottom. Нищо че после в реалния свят така или иначе дупченето става отгоре до долу Smile

Впрочем сетих се още една причина да ползвам виртуален слой вместо страна елементи ("Top"). Понякога, особено за аудио работа, ползвам двустранно фолиране (свързано е с много псуване и внимание!). При него може да си прекараш отделно писти "отгоре", отделно мостчета. Иначе, както го правя конкретно за този проект сега, пистите ми са всъщност мостчета.

П.С. Не ползвам авторутиране. Разваля ми кефа, а и се държи странно (може би не съм го овладял добре?). Режима "интерактивно рутиране" обикновено работи добре, особено ако предварително на ръка си сложил елементите (и с малко мисъл в главата вложена, де)

П.П.С. Ще пробвам Игъл. Не знам какво е това DXC Smile

П.П.П.С. По въпроса за платките, дето струват две за лев... Не е съвсем така, по-скоро съвсем не е така Smile

Естествено ако искам 20 или 100 броя, отивам в платкаджийница! Но за единични бройки не излизат особено евтино, плюс това докато човек прави развой/прототипи, е по-добре да може да внесе някои корекции и да си изработи нова платка за няколко часа. Платкаджийниците ако сколасат за седмица на малка поръчка, пак добре...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 6:47    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios написа:
.....
П.П.С. Ще пробвам Игъл. Не знам какво е това DXC Smile

П.П.П.С. По въпроса за платките, дето струват две за лев... Не е съвсем така, по-скоро съвсем не е така Smile

.....

DXC и аз не зная какво е Shocked ?
DXP- е по-новата и по-усъвершенствана система на Алтиум , абсолютно съвместима Wink с Протел-ите . Проектите се експортират/импортират много лесно . Организацията е малко по-различна .
И да - заводските платки не са чак толкова ефтини . Някои платкаджийници работят бързо - срок 3 дни не е проблем Smile .
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 7:24    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
....Някои платкаджийници работят бързо - срок 3 дни не е проблем ...

За което разбира се си плащаш и при ттова ДОБРЕ Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 14:07    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
DXP- е по-новата и по-усъвершенствана система на Алтиум , абсолютно съвместима Wink с Протел-ите

Аз точно това ползвам - Altium Designer 2004, в което влиза 'модула' Protel 2004, което е част цялото от Altium DXP Smile Smile

Значи не ми бил дървен протела все пак, а не сме се разбрали кой за какво говори. Вие сигурно си мислите за Protel 99SE. Е, с това започнах... Когато бях на нивото "аааа, резисторен делител на напрежение, ясно! :O "
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 18:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не съм опитвал дрого от досовския вариант на протел.
Искам да знам дали с друга програма мога леснао да си начертая
фотопринт (най често ми трябват конектори и релета).
В Другите програми има ли възможност да се създават и коригират полигони?
Тъй като вече се ползват много нови SMD чипове и елементи
подържат ли се всички видове принтове?
Напоследък на транзистори които се товарят по ток си правя и охлаждане на самата платка от по голяма област от фолиото.
А за рутването .... не съм имал проблеми, от поне няколко години не съм ползвал ръчно, за мен тънкоста е в ръчното подреждане на елементите. А за платкджийниците... с ALTIUM DISIGNER 6.5 съм имал проблем само при създаване на борд фаила (не знам как), но обикновенно там ми го чертаят ръчно.
Върнете се в началото
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Вто Сеп 16, 2008 0:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Пък и не знам защо ви влече да се лепнете за най-дивата възможна програма от която излизат платки с 50% брак. Това го говоря от собствен опит. Аз си правя платките на Eagle. Брак няма като ми дойдат от платкаджийницата. Един пловдивски маймун ги прави на DXP. Малко, па се не нарадвало, хлапето. Давал ми е негови "проекти". Поръчвал съм директно без да ги пипам. Оклех си дните, братя! Всяка втора платка с дефекти. Еби му мамата!
Ваклине, не искам да прозвучи като заяждане (а то така ще прозвучи Very Happy ), но това за брака заради протел е смехотворно. Когато някакъв маймун нарисува калпава платка и я даде по калпав начин на калпава платкаджийница, какво ли ще излезе!? Точно това, което си описал по-горе - калпава х3. Дори мога да се сетя и коя е платкаджийницата, но не искам да правя реклама или антиреклама - и аз съм им сърбал попарата на тия "майстори".
Та мисълта ми е, че брака едва ли е от KAD-а на който е направена платката.
Всичко това го говоря от собствен опит.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети