Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТВ "София - 82" - изключва след 1 - 2 секунди

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 9:27    Заглавие: ТВ "София - 82" - изключва след 1 - 2 секунди Отговорете с цитат

При включване се появява звук, чува се характерното пукане от високото напрежение, и след около секунда - две сработва защитата. Аз изключих защитата, шунтирах тиристора от защитата, но ефектът е същия. Ето какво установих: Първоначално всички напрежения са в норма - +В = 195 V, +12V, +40 V за вертикално отклонение. В момента, в който изключва, напрежението за ВО скача за момент до около 50 - 60 V, а +В спада на около + 80 V и ТХО престава да работи (ХО и ВО са свързани последователно при тези телевизори). Явно в този момент се повишава рязко консумацията в ТХО. Аз направих проба, като включих електрическа крушка паралелно на напрежението + 40 за ВО, при което това напрежение вече не скача, а ТХО продължава да работи, но +В остава около 120 V и естествено, не се получава изображение, само звук, а всички други напрежения са занижени, само +40 V остава същото. Ето какво съм опитвал: подменях транзисторите BU 508 и BU 426 в ТХО и захранването, проверих диодите D 700 и D 701,С 711, С712, веригите, които се захранват от ТХО, проверих и захранването и веригите на драйверното стъпало, включвах го и при изваден високоволтов кабел и изключен цокъл към кинескопа, но дефектът винаги се проявява. Пробвах и захранването при изключено ТХО и товар електрическа крушка е нормално. Предположих, че може би е дефектно самото ТХО, но нямам друго за проба, а и вътрешното ми чувство ми подсказва, че не е там проблемът. Имам молба към колегите, ако са се сблъсквали с подобен проблем, нека ме насочат към нещо, което явно съм пропуснал.
Поздрав: Радко
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
коце
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БЪЛГАРИЯ

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 10:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Радко провери какво е положението на С706 и С707
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 10:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, Коце, проверих и тях, и де що части около ТХО-то има, мисля че съм прегледал. Сега почвам да си мисля дали проблемът не е в задаващия генератор TDA920. Но ще го пробвам да го подменя довечера.

Последната промяна е направена от Radko на Чет Юли 17, 2008 8:31; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 13:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Изключи му куплунга на защитата.Дай двата края на тиристора в захранването накъсо и пускай да видиш дали ще вдигне високо.Както си застанал зад шасито свържи средния и горния му извод на тиристора.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

коцев, не четеш Smile
Цитат:
Аз изключих защитата, шунтирах тиристора от защитата, но ефектът е същия
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vlad_o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 14:13    Заглавие: ре Отговорете с цитат

Много много не мога да си спомня схемата ,но мисля че е подобна на С-81.Та ,имал съм проблем подобен и е било в +12 волта,те като паднат и ...а 920 или работи или не.Сящо е възможно старта към 920 да не е добвр.Нещо такова беше...Дано да съм полезен Confused
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2005 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

RC верно е .Заразанска работа ..... извинявам се.
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 19, 2005 13:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да споделя с колегите, които се интересуват от този случай какво се оказа в крайна сметка дефектно. Колкото и да е невероятно, но все пак е логично, дефектен се оказа драйверния транзистор на стъпалото за вертикално отклонение Т 404 - прекъснал преход емитер - база.
Благодаря на всички, които се отзоваха!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети