|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kosio11 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2008 23:02 Заглавие: Проблем с GSM комуникатор |
|
|
| Купих си от саита на млад конструктор GSM комуникатор за Siemens. Всичко е наред, работи си, но като закача зарядното на телефона към комуникатора батерията започва да се зарежда и след като се зареди изключва телефона.Това го прави само там.Иначе на стандартно зарядно на 220V няма никакъв проблем.Забравих да кажа захранването на комуникатора е батерия 12V и към него закачих зарядно от кола за зареждане на Siemens-a.Замерих токовете на оригиналното зарядно и това за колата,съответно 9,13V и 9,57V.Възможно ли е това да е причината за изключване на телефона? И какво ще ме посаветвате, как да намяля волтажа? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 7:45 Заглавие: |
|
|
Когато има активирана комуникация по Rx Tx серийте 35, 45
заряда не работи коректно , ако прекъснеш
комуникацията всичко ще е наред.
Телефона се изключва и при много високо зарядно напрежение,
също така и при нива на Rx по високи от около 3,3V |
|
|
 |
kosio11 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 8:53 Заглавие: |
|
|
| Добре и как да го направя телефона винаги да е на зарядно? т.е. да се зарежда от акумулатора на алармата? и винаги да е в режим на вразка с алармата? |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
|
|
 |
kosio11 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 9:31 Заглавие: |
|
|
| Въпроса е че искам да оставя батерията в телефона. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 12:58 Заглавие: |
|
|
Споменаваш някакви 9 волта на заряд,
но по документацията и описанието на зарядно напрежение
е доста по малко - около 6,2V.
А Телефоните SIEMENS си бачкат като модеми много сносно.
И проблемите са напълно решими, просто този който е написал контролера трябва да си оправи грешките(подхода ).
Мериш зарядното, но без товар, премери го с включен GSM, тока на заряд минава през едно съпротивление не помня колко беще около 5-10 ома.
Би трябвало Rx 4-позиция на конектора при 55 серията
или 6 при 45-35 серията, не трябва да надвижава 3V.
При постоянно включено зарядно и ако не се обслужва от контролера
има опасност при временно отпадане на захранването да не започне заряд въпреки подадено заряден ток.
Не ми е попадало въпросното устройство, но по споменатите проблеми май- не е доработено. |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 15:33 Заглавие: |
|
|
За съжаление посочения проблем е обща болка на всички модули използващи Siemens които познавам независимо от производителя.
В някои от случайте проблема е в батерията на телефона.. в други проблема е в самия апарат независимо как в организирано зареждането му от модула. Дали е софтуерен или хардоерен проблема не е ясно.
Модулите използващи и А серията на Siemens са по-добри но и при тях съществува проблема с изключването на апарата. До по-добри резултати се стигат ако батерията на апарата предварително е заредена по описание (24часа) с оригиналното зарядно.
Най-пресния мой пример е на личната ми аларма където чисто нов апарата Siemens А70 със заредена батерия подкачен към модула се изключваше на 15-20 сек след включването?! Първото предположение беше, че батерията е проблемна но се оказа, че проблема е в апарата. Наложи се да прехвърля заредената батерия в нов Siemens С60 с което проблема се реши и до момента не се е изключил все още... около 3 седмици вече. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 19:45 Заглавие: |
|
|
Тези проблеми са ми познати, и съм ги мислил и решил преди доста време. Решават се софтуерно.
Имам решения които работят месеци наред без да се пипат,
освен при смяна на външните акумулатори.
Всеки начинаещ може да спретне подобно устройство,
за 1 ден се пише, но трудното идва когато се чистят проблемите, и се правят тестове. На мен ми беше отнело около година време.
Без преправяне на асемблера на контролера, няма да се решат.
Предполагам че е организирано с някой PIC,
но за тази клас устройства си е нормално.
Не очакваите че нещо писано от любител ще работи качествено.
За сериозни такива приложения се използват RTOS и GSM модули.
и най-ниските цени са 300-400 лева. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 7:12 Заглавие: |
|
|
RM,само искам да кажа,че Nimi работи в областта на алармените системи от доста време.Аз също съм монтирал доста GSM-дайлъри-и производство на фирмата,реализирала споменатото устройство,и такива на ЕТА СИС-Варна.Сблъсквал съм се и с други модели,монтирани от колеги.Навсякъде съществува проблемът със самоизключването.Причините са много-и кофти батерии,и кофти телефони,софтуерни проблеми в телефоните,ниски температури през зимата....За софтуера на дайлърите не знам-предполагам,че ЕТА СИС поне няма да допуснат такива фалове-голяма фирма,добър пазар,самите те правят много монтажи.От края на миналата година,когато просто бях побъркан от самоизключванията на телефоните започнах да заменям батериите със стабилизатори на 4-4,1V.Проблемите намаляха в пъти.Ако ти наистина си стигнал до някъде в решаването им-можеш да споделиш-ще бъдем благодарни  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 15:17 Заглавие: |
|
|
Включването на захранване на мястото на батерията е добро решение зашото отпада грижата за менажирането на батерията от модула , а и от телефона. Предполагам че голяма част от проблема идва от това че OS на телефона обръща внимание и на появяването на захранване за заряда на телефоннаата батерия и комуникацията по серийния канал от едно и също прекъсване , като приоритета на серийния канал е по висок т.е. когато при заряд на батерията се появи комуникация, се обръща внимание на нея, но при отпадане на зарядното напрежение , телефона не разбира за събитието. Лошото е в другия случай, когато при съществуваща връзка по UART се подаде захранване към блока на заряда на батерията , телефона не го познава и не започва заряд.
А за изключването, с риск да се повторя обикновено е от високо Rx ниво. На мен не ми се е случвало без причини.
Това са белите кахъри на подобен тип устройства.
По трудното е да се следят всички възможни отговори на АТ командите да се разпознаят всички възможни +CME ... грешки за да не се отиде някъде из нивите. Задължително приемане на информацията със хардуерно прекъсване и буфериране на данните......
Има даже и начин да се включи телефон по серииния канал, но отпадна като вариант.
Абе не е много просто, доколкото си спомням последната ми версия на ефтиния вариант, имаше някъде към 40 флага и около 7000 програмни реда (за система с цена на елементите по малко от 10 лв. не е малко).
По принцип съм приключил с тези устройства,и не е много коректно да говоря за това. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|