|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vvv13 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 24, 2008 10:07 Заглавие: Търся схема за плавно регулиране на халогенни крушки 12 V |
|
|
| Моля за схема за регулиране на халогенни крушки 12 V за домашно осветление! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Сеп 24, 2008 19:37 Заглавие: Re: Търся схема за плавно регулиране на халогенни крушки 12 |
|
|
имаш ли траф 220->12 ако не е електронен регулираи преди трафа!Най добре е.. Ако е електронен няма да стане трябва да го замениш то и безтова електроните са мн зле...ако искаш конкретно 12В регулатор т.е. нямаш траф тогава трябва да кажеш каква ти е консумацията! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
bucovalov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 10:54 Заглавие: |
|
|
офф: може ли схема на за плавно регилиране на вентилатор на парното в колата ,пак си говорим за 12 волта но 20-30 ампера ,, опелите имат едни шибани резистори на парното дето горят и после ги нема никъде а аз искам да си го направя по плавно  |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 11:44 Заглавие: |
|
|
Нали обаче взимаш под внимание вентилаторната характеристика на перките, а именно - при ниски обороти ефективността спада експоненциално и почти я няма. Затова по-добре да изключва под определени обороти. Иначе ел.двигател ще започне да отделя излишна топлина.
Ще потърся някоя импулсна схема, но най-вероятно ще е без захранващ филтър и ще трябва да си издялаш сам от плътен железен тороид.
За халогенните круши важи същото, заради нажежаемата нишка. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
vvv13 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 13:16 Заглавие: Допълнение към запитването |
|
|
Значи, сега тръгвам да го правя и попаднах на един каталог, който предлага готови димери за халогенни крушки:
http://mail.dir.bg/~vslav/dimerU3_552_3.pdf
Та въпросите са ми:
1. Предложеният димер U3.553.XX, преди трансформаторa ли се връзва?
2. Може ли димер U3.552.XX да се използва вместо U3.553.XX при захранване на халогенки 12 V и ако може, търговски трик ли е предлагането на втория за халогенки за ниско напрежение, като изключим опцията му, че е девиаторен? |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2008 6:54 Заглавие: |
|
|
Много късно се включвам отново, но дано това е от помощ на някого. Преди 10 години съм правил регулатори с тези схеми, но проблема е че чак сега се сещам Дори когата беше зададен въпроса нищо не ми изникна в съзнанието.
Можеш да ползваш всеки чип за импулсен регулатор като TL494, L4960 или кой да е друг. Те имат много близък до 1 коефициент на линейност. Мошеш да минеш доста лесно и с таймер 555. Продава се навсякъде и има линейност 1,1. Малко по-лоша от на горните чипове.
Схемата е проста. Свързваш два таймера последователно - единият да е осцилатор, а вторият - формировател на положителния импулс. И накрая един мощен ключов транзистор.

Ако пък попаднеш на чакащ мултивибратор 74121, принципа на свързване ще е пък същия. С тази схема съм правил заварчески апарат за дипломната на "приятел" и "комшия", който в последсвие се изпари с едно сухо благодаря без да почерпи 1 уиски

Със 74123 също съм правил регулатор с фазо-импулсна модулация, но вероятността да го накараш да работи линейно е още по-малка.

Схемите са много лесни и тръгват без ни най-малък проблем.
Проблема на серията 74ХХ е, че искат твърдо захранване 5V, защото се водят цифрови логики. Докато 555 може да има Ucc=4,5V до колкото пише в документацията, мисля че 15V беше.
Нелинейността на 74123 може да се иползва за да се изключва вентилатора под определена температура, т.е. изобщо да не върт, тъй като при ниски обороти няма и да охлажда.
Дано нещо съврърши работа на един от двамата - халогенките и Опела.
Късмет.
Послепис от работното място
При вашите случаи за регулиране на ЛНЖ или ПТД нямате нито импулсен трансформатор, нито дросел следователно слагате една примерна честота от 1kHz на осцилатора, за да сте спокойни за ключовия транзистор, и схемата е пей сърце. И да не забравиш нулевия диод за размагнитване намотките на двигателя. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|