| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 26, 2008 14:45 Заглавие: IR прожектор |
|
|
Задачата е малко от типа "Ето копче, сега да му зашием балтон"... Искам да направя светодиоден прожектор, с който да мога да осветявам обекти на около 4 метра и да са видими само от инфрачервена камера. Повърхността, която искам да осветявам е с размери около 3х2 метра. Трябва ми някаква спецификация за диодите, които да ползвам. Направих едно дяволско изчадие с 36 диода, но нищо не осветява, а 10-амперово захранване свири като локомотив, а на диодите и транзисторите мога да си пържа яйца(диодите са с предвидена консумация 150mA всеки! Досещате се, че ги управлявам импулсно с PIC, за да намаля консумацията. За сравнение, предлаганите оригинални такива прожектори харчат около 1 ампер-за целия комплект!
Предварително да кажа, че не мога да използвам камера с вградени диоди-специфика на ситуацията! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 26, 2008 14:52 Заглавие: |
|
|
Остава да кажеш и какви диоди ти ползваш, че е такава ситуацията  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Сеп 26, 2008 18:46 Заглавие: |
|
|
Добре де като ги управляваш импулсно изображението няма ли да се получи на черти  |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 26, 2008 21:46 Заглавие: |
|
|
Диодите са: TSUS5402-5mm,920nm, 1.3V/150mA.(ъгъл-25 градуса)
При импулсното управление не се появяват линии. Наредени са в 6 реда, които се сменят на два цикъла- цикъл 1: редове 1,3,5 и цикъл 2: редове 2, 4 и 6. Говоря за много бърза смяна(време две инструкции на процесора при 4МHz), като е вкарано и време на изгасване, което се променя софтуерно, за да получа регулиране на осветеността(и това време е съизмеримо с времето на няколко инструкции).
Всъщност, осветяват повърхност 50х50 сm, но от разстояние до 1m. Трябват ми по-големи и по-силни диоди, с други думи. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 27, 2008 9:06 Заглавие: |
|
|
Така както ги управляваш този ток от 150мА на диод е недостатъчен.При много бързо включване-изключване за да получиш достатъчна яркост трябва да увеличиш тока няколко пъти.Пробвай с по-дълго време на светене или направо ги захрани всичките постояно с по 150мА на диод да видиш как ще е. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 27, 2008 20:43 Заглавие: |
|
|
| Достатъчно е. Диодите се загряват доста! Дори при максимум изпушиха 2-3 в началото. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 23:31 Заглавие: |
|
|
| Ми тя една обикновена камера с вградени диоди си осветява 3-4 метра с около 12 диода.С 36 диода трябва да е слънце!Ще разглобя една да видя как са свързани ,но май са само със съпротивление към +12 В.Имат и фото съпротивление за да не работят през деня.Проблема май ти е в самите светодиоди.Тези на камерите нощно време с просто око червенеят.Идеята да преместя вградените ИЧ диоди ми дойде и на мен .След като се оплетоха едни паяци по камерите и се получиха едни отражения нощем. |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 29, 2008 8:54 Заглавие: |
|
|
Съдейки по писаното проблема не е в светодиодите а в самата камера. Явно не е достатъчно чувствителна.
Има случай когато съм навирал светодиода в обектива на камерата и тя не може да го види, че свети... същия светодиод заслепява друга от разстояние около метър... _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 29, 2008 9:31 Заглавие: |
|
|
| Nimi написа: | | ...Има случай когато съм навирал светодиода в обектива на камерата и тя не може да го види, че свети... същия светодиод заслепява друга от разстояние около метър... |
Това е по-скоро свързано с друг "проблем".
Някои от камерите имат допълнителни инфрачервени филтри пред CCD-то (режещи) ограничаващи този спектър.
Самата полупроводнокова Si-ева матрица е чувствителна и това е характеристика на самия материал.
Si-я е прозрачен в този спектър. |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 29, 2008 9:43 Заглавие: |
|
|
RC камерите дето ги продават в Метро примерно изобщо нямат инфра филтри пред матрицата
Прекрасно знам какво значи инфра филтър и какво е калпава камера  _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
|