| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 20:38 Заглавие: Странен ефект със енерго спестяваща ел.крушка |
|
|
Става дума за енерго спестяваща крушка Into 20W еквивалентна на 100 вата с нажежаема жичка,дават и 8000 часа живот и една година гаранция.Та днес малко ремонтче заформих и смених стария полилей с плафониера и и сложих въпросната крушка .
Всичко ок ама ето сега гледам че при загасена ( от ключа) лампа от време на време лампата присветва слабо.От какво е този е ефект ,нещо нормално ли е или трябва да се притеснявам.Кабеляците са бая стари и даже днес като монтирах плафона им сложих по едно късо шлаухче ,че изолацията почнала да заминава.
Първото дето ми мина през главата че е някакъв вторичен или тлеещ разряд ама май не е това, или пък някой кондензатори от електрониката на лампата се разреждат /зареждат или някакъв друг преходен процес.А сега ми идва и друго на акъл е може ключа на лампата да е сложен на нулата, а не на фазата ( на една лампа в коридора беше така ) и от някъде да се получава утечка през тавана и чат пат лампата да присветва.
Ако някой е ползвал такива енерго спестяващи крушки и наблюдавал ли е такива странни явления да каже нормални ли са или не са.
За всеки съвет ще съм благодарен!! _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
forum Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:10 Заглавие: |
|
|
| НЕ ЗНАМ ЗАЩО питаш но ти си наясно с положението - посто огледай отново връзките по внимателно и си готов мисля. УСПЕХ. |
|
|
 |
emoned Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:18 Заглавие: |
|
|
| Ключът да не е със глим лампа? Скоро един приятел ми се оплакваше че се получава подобен ефект с тскъв ключ, като монтирал луминисцентна лампа с електронен дросел. |
|
|
 |
elenizori Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:20 Заглавие: крушка |
|
|
| На прав път си най вероятно през ключа ти минава нула , а не фаза както трябва да е. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:41 Заглавие: Re: крушка |
|
|
При мен в др апартамент е дискотека щото от бързане купих едни ключове с глимки то добре ама защо нямат резистор 100-220К не ми стана ясно...И енергоспестяващите мигат и на ключовете също! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:42 Заглавие: |
|
|
Няма нищо странно.Получава се така, когато в ключа е сложена глимка.Тлеещият разряд бавно зарежда кондензатора след гретца в лампата и като вдигне напрежението се запуска за милимунда време схемата и приблясва лампата  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:16 Заглавие: |
|
|
То няма найстина нищо странно ама защо няма резистор! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:33 Заглавие: |
|
|
Толкова расъждения за нищо работа.Така е както каза ShaGratH^..Не се ли сетихте как да решите проблема.Решението е просто.Сложете не електролитен кондензатор около 220нф/400В и едно съпротивление 1 М.И двете в паралел на лампата или на кабела дето отива към нея.Още се чудя защо производителите на такива лампи не са сложили фабрично не електролитен кондензатор преди греца.
Последната промяна е направена от mitcd на Съб Окт 04, 2008 23:58; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:43 Заглавие: |
|
|
Лошото е че ключа няма глим лампа ( девиаторен дето не се ползва като такъв -комутира само една лампа от едно място) от преди 10 години.И най-вероятно работа опира до това че ключа не комутира фазата ,а нулата. И въобще не ми се рови из инсталацията на тая стая че е на хиляда и сто години и не е преправяна,а всичко е направено както дойде - половината контакти не бяха занулени, а и ключовете на лампите явно са слагани без ред. Лошото е че днес налепих тапети даже и върху разклонителните кутий. В момента сложих обикновена крушка и май тоя ефект не се забелязва, ама утре ще го мисля .
Мерси за бързите отговори.. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:51 Заглавие: |
|
|
| Едва ли на тая крушка и пука какво комутираш.Фаза или нула ??Някаква утечка имаш! |
|
|
 |
|