Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Странен ефект със енерго спестяваща ел.крушка
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 20:38    Заглавие: Странен ефект със енерго спестяваща ел.крушка Отговорете с цитат

Става дума за енерго спестяваща крушка Into 20W еквивалентна на 100 вата с нажежаема жичка,дават и 8000 часа живот и една година гаранция.Та днес малко ремонтче заформих и смених стария полилей с плафониера и и сложих въпросната крушка .
Всичко ок ама ето сега гледам че при загасена ( от ключа) лампа от време на време лампата присветва слабо.От какво е този е ефект ,нещо нормално ли е или трябва да се притеснявам.Кабеляците са бая стари и даже днес като монтирах плафона им сложих по едно късо шлаухче ,че изолацията почнала да заминава.
Първото дето ми мина през главата че е някакъв вторичен или тлеещ разряд ама май не е това, или пък някой кондензатори от електрониката на лампата се разреждат /зареждат или някакъв друг преходен процес.А сега ми идва и друго на акъл е може ключа на лампата да е сложен на нулата, а не на фазата ( на една лампа в коридора беше така Surprised ) и от някъде да се получава утечка през тавана и чат пат лампата да присветва.
Ако някой е ползвал такива енерго спестяващи крушки и наблюдавал ли е такива странни явления да каже нормални ли са или не са.
За всеки съвет ще съм благодарен!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
forum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ ЗНАМ ЗАЩО питаш но ти си наясно с положението - посто огледай отново връзките по внимателно и си готов мисля. УСПЕХ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emoned
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр. Чирпан

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Ключът да не е със глим лампа? Скоро един приятел ми се оплакваше че се получава подобен ефект с тскъв ключ, като монтирал луминисцентна лампа с електронен дросел.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
elenizori
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:20    Заглавие: крушка Отговорете с цитат

На прав път си най вероятно през ключа ти минава нула , а не фаза както трябва да е.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:41    Заглавие: Re: крушка Отговорете с цитат

При мен в др апартамент е дискотека щото от бързане купих едни ключове с глимки то добре ама защо нямат резистор 100-220К Shocked не ми стана ясно...И енергоспестяващите мигат и на ключовете също!
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма нищо странно.Получава се така, когато в ключа е сложена глимка.Тлеещият разряд бавно зарежда кондензатора след гретца в лампата и като вдигне напрежението се запуска за милимунда време схемата и приблясва лампата Smile
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

То няма найстина нищо странно ама защо няма резистор!
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Толкова расъждения за нищо работа.Така е както каза ShaGratH^..Не се ли сетихте как да решите проблема.Решението е просто.Сложете не електролитен кондензатор около 220нф/400В и едно съпротивление 1 М.И двете в паралел на лампата или на кабела дето отива към нея.Още се чудя защо производителите на такива лампи не са сложили фабрично не електролитен кондензатор преди греца.

Последната промяна е направена от mitcd на Съб Окт 04, 2008 23:58; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Лошото е че ключа няма глим лампа ( девиаторен дето не се ползва като такъв -комутира само една лампа от едно място) от преди 10 години.И най-вероятно работа опира до това че ключа не комутира фазата ,а нулата. И въобще не ми се рови из инсталацията на тая стая че е на хиляда и сто години и не е преправяна,а всичко е направено както дойде - половината контакти не бяха занулени, а и ключовете на лампите явно са слагани без ред. Лошото е че днес налепих тапети даже и върху разклонителните кутий. В момента сложих обикновена крушка и май тоя ефект не се забелязва, ама утре ще го мисля .
Мерси за бързите отговори..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Едва ли на тая крушка и пука какво комутираш.Фаза или нула ??Някаква утечка имаш!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети