| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 22:26 Заглавие: Магнетофон Кащан (Юпитер 203С) проблем с тонкорекцията. |
|
|
Здравейте, имам много странен проблем с тонкоректора на този магнетофон, който не мога да си обясня от къде е. Ситуацията е следната. Магнетофона имаше за смяна електролити и един транзистор в платката на крайното стъпало. Дотук добре засвири си, прави записи. Но ако искам да постигна линейна АЧХ, при слушане, регулаторите за тембъра трябва да са в крайно ляво положение, в противен случай се получава голямо повдигане на честотите под 200Hz и над 1kHz. Проблема би трябвало да е във схемата на тонкоректора тъй като преди него сигнала си е нормален, крайното стъпало също усилва равномерно целия честотен диапазон. Когато записва няма проблеми, когато се слуша през сигналния изход на друг усилвател, също е нормално. Прегледал съм потенциометрите за регулиране на тембъра - не е от тях, всички елементи около тях изглеждат нормално, няма електорлити във тази част. Ето я и схемата http://rw6ase.narod.ru/ju/jupiter/jupiter203.djvu с описание, тази част се намира на 2-ра страница. Ако някой е имал подобен проблем или има идея моля а помага, че съм в шах  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 23:31 Заглавие: Re: Магнетофон Кащан (Юпитер 203С) проблем с тонкорекцията. |
|
|
Имаш стандатен пасивен тонкоректор...Смени ВСИЧКИ кондензатори около него или най-малкото ги провери.И като цяло е желателно да смениш всички електролитни, че няма да имаш мира с него .Само се чудя за какво го ползваш това чудо? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 23:55 Заглавие: |
|
|
Утре ще се заема да ги сменя, въпреки че, специално около тонкоректора са МБМ, а такива дефектни не съм срещал, което не значи че няма... Иначе хоби ми е да се занимавам с такава техника, даже наскоро си намерих чисто нови ленти  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:16 Заглавие: |
|
|
МБМ съм виждал много прецакани...Може и да е някой електролит по пътя на сигнала..И на 2 та канала ли го прави едновременно ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:22 Заглавие: |
|
|
| Да, на двата еднакво. По пътя на сигнала уж съм прегледал електролитите. Гледам го с осцилоскопа точно където почва тонкоректора и всичко е ОК. Вече се чудя дали не е проектиран така тонкоректора, но ме съмнява. Със сигурност утре пак ще проверя всичко на свежа глава, просто няма кой знае какво да се случи, все пак схемата наистина е стандартна. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:34 Заглавие: |
|
|
Я пробвай да откачиш c22 & c24 който се явяват + резисторите и средната точка на копчелъка за усилване "Auto Loudness". _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 9:06 Заглавие: |
|
|
Как разбираш че сигнала е нормален преди тон коректора.Ако имаш друга читава лентова машина направи си тест лента като си запишеш различни честоти .Според мен възпроизвеждащата глава се самовъзбужда или е намагнитизирана и от там идва проблема а може и да е поизтрита.Но с тест лента е най сигурния начин. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 10:54 Заглавие: |
|
|
| Не е от главата, същото се получава и като използвам линейния вход на магнетофона. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 16:28 Заглавие: |
|
|
Разкачи ли това което Ти казах ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 17:23 Заглавие: |
|
|
| Така, значи днес си поиграх малко с магнетофона. Да, опитах да разкача C22 и C24, но нямаше особен ефект. Обаче след като пробвах да махна C21 и C23, нещата станаха почти идеално, има лек спад на около 200Hz, но не е съществено и мисля да го оставя така. И все пак е странно да се оправи по този начин, но както и да е. Сега искам друго да попитам, нормално ли е при правенето на запис, настройвайки индикаторите за ниво на примерно 0dB, след това при просвирването същите индикатори ми отчитат около -5dB. Дали да ги коригирам от тримерите, които са за възпроизвеждане или да ги оставя така. Засега не пипам никакви тримери, защото нямам тестова лента, всички са в заводко положение, намазани с боя. |
|
|
 |
|