| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 23:14 Заглавие: |
|
|
mitcd за да сложи 220микро на 400волта на променливото трябва да е НЕПОЛЯРЕН а такъв с тия стойности малко трудно да не казвам че няма да намери..Може да прави тестове с колкото може по ниска стойност на 1 резистор паралелно на лампата но не пробвай с под 100К! ако е толкова е по-добре да 1-2W
"Едва ли на тая крушка и пука какво комутираш.Фаза или нула ??"
-Има колкото и странно да звучи и се наблюдава и при "пурите" _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2008 23:57 Заглавие: |
|
|
| Утечка както писах!Едно време слагаха кондензатори на луминесцентните лампи и не са имали такива проблеми.Моя грешка -220нф на 400 В Е! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:00 Заглавие: |
|
|
Да те слагаха и бяха 3-4микро НЕПОЛЯРНИ!А сега не ги слагат или поне не с тази стойност..А това в друго .. то и 1 микро може да сложи но да пробва с R под 1М
P.S. И кондензаторите на пурите се слагаха да "изгладят" смущенията от стартера....
"Още се чудя защо производителите на такива лампи не са сложили фабрично не електролитен кондензатор преди греца" - Няма как да стане там трябва 10 тина микро поне и то след греца да може да дигне х1.41... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Нед Окт 05, 2008 0:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:03 Заглавие: |
|
|
| Нали ти писах че е грешка. 0.220 МФ е и е неполярен със съпротивление 1 М Ом.Ако искаш ще ти направя снимка. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:13 Заглавие: |
|
|
Ако има утечка (лоша изолация, влага, почти винаги едно от двете) на другия й извод (на лампата) ще протече слаб ток, който изправен от схемата грец на входа ще започне да зарежда електролитния кондензатор на входа. Когато напрежението върху него достигне определена стойност (зависеща от конкретното схемно решение и толерансите на елементите използвани в него) генератора й ще се разгенерира, т.е. лампата ще се "опита да се запали". Но големия (относително тока на утечката) ток, който започва да консумира, ще разреди бързо електролитния кондензатор и тя в най-добрия случай ще "мигне". След което всичко това се повтаря с честота зависеща от тока на утечката (ако щеш влажността на стените) и мощността на лампата. Това е принципа на релаксационния генератор. По същия начин се получава, ако ключа си е на фазата, но успоредно на него има индикаторна глим лампа. В този случай тя играе ролята на "утечка" - тъй като за да свети през нея протича слаб ток. По този начин се наблюдава слабо да присветват дори обикновени, не "енергоспестяващи" луминисцентни лампи.
Предложения за разни допълнителни кондензатори и резистори са меко казано несериозни. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:21 Заглавие: |
|
|
Виж в атача тази сложна схема,която работи вече 10 години без проблем. С глим и със светодиод.Няма какво да се пробва.Знам че такава група е за против смущения от уреда,но не е там въпросът.pilgrim-ако не те дразни да .Но на мен това присветкане много ме дразни и затва съм си решил проблема и за 4 те лум.лампи.Решението на проблема си е ОК и е много сериозно откъм дразнещата част и откъм правилната работа на тоя ел. баласт.А за питащия ако има голяма утечка е по добре да си я намери.Ако ще и от икономическа гледна точка.
Последната промяна е направена от mitcd на Нед Окт 05, 2008 0:38; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 0:26 Заглавие: |
|
|
"Ако има утечка (лоша изолация, влага, почти винаги едно от двете)....." Да то на наще невероятни инсталации е нормално но друг е въпроса дали автора на темата ми се занимава да я оправя...Щото то си е играчка аз сменях цялата ел. на апартамента и не е работа за 10 мин.Нека да пробва така ако не му върши работа или да си я гледа като мига или да се замисли над откриване на евентуални проблеми по трасето....
yani kokas: Into - марката на лампата ли е ? на каква цена са те ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 13:30 Заглавие: |
|
|
Да Into е марката на лампата продавачката каза че са български. 20W консумация равносилна по осветеност на 100W класическа лампа с нажежаема жичка .Като и дават 1 година гаранция .А животът и го дават за 8000 часа,а цената е 7 лева парчето,като пише че не са подходящи за използване с димери.Работната температура е от -10 до 50 градуса.
В момента боднах обикновена крушка там.Като имам повече време ще погдена ключа дали комутира фазата или нулата.
Иначе решението с резистора паралелно на лампата сигурно ще проработи ама няма да спре утечката ,а само ще скрие ефекта от нея. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 14:01 Заглавие: |
|
|
| Може и да не е утечка,аз наскоро монтирах 8бр.лум.лампи в хола(4 групи по 2),и при всички се наблюдава този ефект при гасене който трае 10-на минути и след това изчезва.Дърпал съм нови проводници с нови прекъсвачи,а лампите са с обикновени дросели.По-скоро ми прилича на наелектризиране вследствие на продължителна работа |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 05, 2008 14:06 Заглавие: |
|
|
"като пише че не са подходящи за използване с димери" - Да не са както и лум. лампи също _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|