Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

съвет за трансформатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kaio
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: botevgrad

МнениеПуснато на: Съб Фев 19, 2005 22:36    Заглавие: съвет за трансформатор Отговорете с цитат

Здравейте на всички отдавна не бях писал във форума та искам да ви попитам за един мрежови трансформатор за 40волта с него захранвам едно стъпало куад 405 който сам си навих и това което ме претиснява е че кото поработи около два, три часа и като пипна магнитопровода се чувства че е загрял (съвсем леко парене) та бихте ли си казали мнението каква би могла да бъде пречината за да загрява толкова благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 19, 2005 22:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво ще рече парене-температура над 45 градуса вече се усеща като пареща 50-55 не можеш вече да пипаш повече от секунда Трансформатора има и той загуби ,максималната работна температура на лаково изолираните проводници ПЭЛ е към 100 градуса-какво се вълнуваш толкова! Ако си такъв педант- тури си един вентилатор с термодатчик да ти охлажда трафа!
Върнете се в началото
WDW
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 20, 2005 0:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време и аз си навивах трансформатор за едно стъпало и найстина след няколко часа работа си грееше стабилно !!!
Това не е добре !!!!
Просто Трансформатора не е навит правилно !!!
Но не му се притеснявай толкова,ако си слагал достатъчно изолация между редовете нямаш грижа !!!

Върнете се в началото
DrmR
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Нед Фев 20, 2005 1:24    Заглавие: Отговорете с цитат

не че не е навит правилно - не е изчислен правилно. Намери си отнякъде някоя книжка за тая цел, хората там и това се опитват да изчислят. Например в учебници по електротехника на отдела за инжинерно обучение на английски към ТУ-София имат формулите и даже имат да правят такава курсова задача.
Върнете се в началото
elektrostatika
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 20, 2005 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

искам да поитам и аз тука тай като наскоро си навих трансформатор за н.ч. усилвател и като поработи около 2 часа се осеща как той сезагрял
и ме интересува доколко е допустимо той да се загрява.Сигурен сам ,че имате наблудения варху това за което питам тай като всеки си е навивал досега трансформатор и може да ми каже.трансформатора ми е 400w.Мерси предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 21, 2005 12:57    Заглавие: Отговорете с цитат

ами аз не съм виждал траф да не грее Wink но основната причина са вихроеите токове Crying or Very sad затова трябва да се обърне внимание на качеството на магнитопровода и по възможност около него да има колкото е възможно по малко метал още повече ако е в метален корпус (кутията на устрийството е от метал)
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 21, 2005 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки дори и добре изчислен трансворматор трябва да грее,още като се смята плътността на тока през проводниците (за да се сметнат броя на навивките) се предлага стойност около 2.55 А на квадратен мм. при нормално въздушно охлаждане и околна температура 25 градуса.За да работи трафа при по тежки условия,например е плътно затворен в екранираща кутиика или е залят с компаунд,плътността на тока трябва да се намали на 1.5-1.7 Ампера на мм*мм,но това довежда до увеличаване,на големината и теглото.А жълтите работят с 4 А/мм^2 и предполагам често си виждал разтопени адаптори,телефони и всякакви евтини,азиатски изделия.
Върнете се в началото
elektrostatika
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 21, 2005 19:11    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503 написа:
и по възможност около него да има колкото е възможно по малко метал още повече ако е в метален корпус (кутията на устрийството е от метал)

ами вазможно ли е при мен да оказзва влияние за загряването това ,че около ваншните стени на магнитопровода има металени пластини и,че шпилките които излизат от магнитотопровода съм ги захванал за дъното което е от ламарина Sad Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 21, 2005 23:30    Заглавие: Отговорете с цитат

ами това е фактор но не е задължително цялата жега да е от там по възможност намали желязните обвивки максимално който са много близко(непосредствено) до трафа дъното е ясно че няма как да го махнеш Rolling Eyes
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Фев 22, 2005 17:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Отделните ламели трябва да имат лакова изолация помежду си и да са от силициева ламарина. Това намалява вихровите токове и загубите. Ако не са изолирани помежду си не виждам смисъл магнитопровода да е ламелен, а не едно парче метал.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети