|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 20:29 Заглавие: |
|
|
Това +9в,което го получаваш на изхода като завъртиш тримера мени ли се?Мери направо на стабилизатора и на масата не на куплунзит, че да не излезе че грешката е вярна.
Пс.На входа и изхода поне 10микро кондензатори. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
Последната промяна е направена от nobodyshadow на Пон Окт 20, 2008 21:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 20:51 Заглавие: |
|
|
Ако сложиш по един нискоомен резистор(1-2ома) от изхода на стабилизатора до първия кондензатор, ще му намалиш собствения шум(ако това е някакво значение при твоя случай) _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 21:13 Заглавие: |
|
|
Пак благодаря, DJ69VN.
Това го правя, но не в захранващия блок, а в самите аналогови модули. Те се хранят от +12/-12 на това PSU. Минават през 22uH дроселче, после 10 ома резистор, после веднага крака на ОУ-то, и отделно 100nF към маса. По принцип захранването на ОУ трябва да се филтрира добре за високи честоти - за нискочестотни пулсации или малък диференциал в V+ / V- те си имат добро CMRR.
А ако се чудиш за какво са ония 9.нещо волта -- трябва ми да разсея малко мощност, а после на платките с цифровата част има SMT 78L05, които 'довършват' почистването и подават няколко милиампера.
Една от основните цели на това изделие, което изработвам, е цифровата част да не може да вкарва шумове в аналоговата. Оттук и дроселите, RC веригите последователно към входа на 7805 и т.н.
Също, всяка захранвана платка има отделна цифрова и отделна аналогова земя, които по отделен кабел стигат до JOUT конекторите на Power платката, и чак там се съединяват.
Power платката е в кутията на устройството, а отзад се включва конектор с три пина: ACIN1, ACIN2 и GND (свързана както към средната точка на трафа, така и в заземяващия проводник на 220-те волта). На входа на Power платката има common-mode choke (не знам на БГ как е това). Трафа е в отделна кутийка на 30-тина сантиметра назад; в него няма никаква електроника, освен ако не броим един On/Off ключ, бушонче на 220-те волта, и варистор да изрязва токови удари (май е модерно да се нарича това сега surge protector) |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 22:00 Заглавие: |
|
|
Tи пак му сложи на стабилизаторите....На цифровата част сложи танталови кондензатори!Масите не ги закачай директно към заземяването на контакта тъй като от там може да ти вкара бръм или нещо друго.Пусни ги през 2 диода паралелно и обратно,паралелно на тях 10 ома 2W,100Nf 250V.Варистора му сложи 1-2 термо шлауфки че като гарми е лошо..Може да сложиш C-L-C филтри преди първичната намотка,както и да разгледаш така наречените Transil диоди за защита(според мен са по ефикастни от варисторите) нищо не пречи да има и 1то и другото!
P.S. Да модерно е вече да има някакви средства за защита поради НЕВЕРОЯТНИЯ ТОК НА ЕОН/ЧЕЗ!Аз на всяко изделие стига да не е осакатено от бюджет.. му слагам, че ми писна вече от 300 + V в контакта.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 22:25 Заглавие: |
|
|

За 337 само обръщаш поляритета на диодите и кондензаторите ,втория диод не си го дал в твоята приложена схема ,а и кондензатора на изхода е доста малък и не е нужен диода IN-OUT ,освен ако и там има разлики между схемата и реалните стойности. Навремето правих една компютърна платка за разпознаване на говор с АЦП ,там също беше необходимо да не влизат смущения от цифровата в аналоговата част и се наложи трансформаторен DC-DC преобразовател екраниран ,то сега има и готови в Комет ,но не са евтини. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|