Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Софтуер за плащане "on-line" ?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 27, 2008 20:50    Заглавие: Софтуер за плащане "on-line" ? Отговорете с цитат

Искам да извършвам on-line плащания с ВИЗА-Електрон карта, снабдена с чип. Имам четящо устройство за смарт карти, но не мога да си намеря софтуер. Видях, че се предлагат програми за други типове карти, но не ми е ясно дали мога да намеря и за тази, която имам или това става само чрез банката, издала картата. Предполагам, че може да се използва система, подобна на заплащането в магазините, защото с успех я използвах неколкократно при покупки в чуждестранни магазини.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 27, 2008 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Не всички карти позволяват "On-line" разлащания и това не зависи само от типа на картата,а и от нейния издател и трябва да е описано в договора.
А и под "on-line" в случая какво точно разбираш:
-плащане през интернет
-или нещо друго?

Абе, най-добре си прочети внимателно договора или още по-добре питай call центъра на издателя ти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 28, 2008 8:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Под "on-line" разбирам да използвам чипа й така, както го правят в магазините-вкарвам я в четящото устройство, а от нея се сваля сумата, която дължа. Тук много хора имат такива устройства и заплащат по този начин. По принцип не съм активирал тази услуга в банката и то по една много банална причина: живея извън страната и когато си дойдох и отидох да пусна молба, се оказа, че е трябвало преди това да се регистрирам в сайта на банката и да получа някакъв номер. И най-странното е, че не може това да се направи срещу мен лично, заедно с личната ми карта, а трябва непременно преди това да си взема това номерче през Интернет.
Но това не пречи на магазините да си свалят от картата при заплащане с нея и то със същите такива устройства, каквото и аз имам(четец за смарт карти). Идеята ми е да използвам с известен за мен риск, който приемам, разбира се, програма, която да сваля по такъв начин сума от картата и да я пренасочва по сметката, която заплащам.
Без административни малтретирания. И без това имам няколко сметки, като в тази прехвърлям само преди покупка, така че могат да ме "ужилят" само със сума до стотина евро, което ще преживея...
Другата "ВИЗА ЕЛЕКТРОН" няма чип и с нея не мога да работя по този начин, но тя е в тукашна банка и си пускам платежно нареждане към българската сметка.
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 28, 2008 9:30    Заглавие: Отговорете с цитат

emil74, без да активираш услугата при банката няма да стане, защото самата банка няма да разреши трансакцията. Има различни системи за онлайн плащания но при всяка банката изисква някой да поеме отговорността. Дали ще е търговеца или клиента зависи от законова уредба и договаряне. Търговците например са поели риска да им бъде платено с фалшива карта. Покриват риска с това че улесняват клиентите си и регистрират по-голям оборот и избягват големите количества пари в брой. Тъй като те са официални юридически лица банката е спокойна че има кой да поеме щетите ако възникнат такива. Сещаш се че въпроса седи по друг начин при интернет трансфери. Там търговците са често недосегаеми и се налага ти да си сложиш главата в торбата.

Главата в торбата си я слагаш обикновено чрез данни за достъп (не и в България), някаква регистрация някъде (ePay) или пък електронен подпис. Зависи от картата какви възможности имаш. Какви възможности има картата пък е въпрос на законова уредба и договаряне между участниците в трансакциите. Една от причините да те разкарват така е че някои банки не ползват собствен софтуер а услугите на трета лицензирана фирма (например за издаване на електронни подписи/сертификати). Затова и се налага да ходиш няколко пъти. Те не искат информацията при издаването на твоя електронен подпис да минава през техните системи. Това са подробности които се налагат от съображения за сигурност и имат и юридическа стойност.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети