|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
AnalBreaker Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 28, 2008 22:27 Заглавие: Светеща аудио система |
|
|
Добър ден.Може ли да ми кажете как мога да свържа Светодиод към тонколона и диода да свети в ритъм с музиката.Има съвсем елементарен начин, но уви немога да го намря.Консултирах се с няколко електротехника и те неможаха да ми помогнат.Идеята ми не е да правя схема с транзистори и кондензатори.Искам да се получи ето това http://www.vbox7.com/play:6cce694f .Съвсем елементарно.Ще съм изключително признателен ако ми помогнете.Благодаря!
Поздрави:Вълчев
П.П.
Извинявам се предварително за сгрешеното място на темата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Окт 28, 2008 23:27 Заглавие: |
|
|
Избираш си светодиода, на който знаеш напрежение за запалване и номинален ток. Ако не знаеш напрежението, приемаш, че е в границите 1- 3 волта в зависимост от диода, а тока ТРЯБВА да го знаеш. Проверяваш си уредбата приблизително какво напрежение вади, и ако е над 5-6 волта /в повечето случаи/ свързваш паралелно на светодиода още един на обратно. Като знаеш напрежението, което вади уредбата, вадиш от него напрежението, на което се пали диода и слагаш токоограничаващ резистор със стойност (Напреж. уредба - Напреж. диод) / Ток на диода. От това по- просто няма, но няма да свети така рязко. От тук нататък са сложните схеми. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 10:47 Заглавие: |
|
|
Може да сложиш по същия начин само че от онея диоди дето автоматично си премигват и при постоянно напрежение(не им знам точно името, но съм сигурен че има) _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|