| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 19:32 Заглавие: Юность-402BC -бял екран и няма звук |
|
|
Първото което искам да изясня е че НЕ съм професионалист и не разбирам много от електроника. (може би съвсем малко )(самия факт че питам за Юност мисля че е достатъчен) Но все пак питам. Минавам направо на въпроса.- Телевизора няма никой да го гледа (може би освен мен) та с една дума се "уча" на него (едва ли ще науча много защото - най-добре се усвоява нещо когато теорията и практиката вървят ръка за ръка - както пише по книгите) та с една дума не е спешно но не ми се и чака дълго.
Телевизора работеше, след това картината се наклони леко , появиха се хоризонтални линии през 1,5-2 см няколко месеца по-късно картината изчезва - остава светъл екран с по-светли от него линии,но звук има. В деня в който реших да го отворя , пробвах го (точно преди да започна) и чух как звука бявно затихва и в един момен спира. След повторно включване никакъв звук , бял екран (по-скоро сив) със бели линии.
Регулирането на яркостта работи , котраста не , крайния тр. на видеусилвателя беше отишъл, но не го смених (замерих го с блокгенератор - но не знам дали работи точно, защото схемата я сглобявах аз и трансформатора го навивах аз та не съм сигурен дали мери точно но с други транзистори се получават генерации) R164 също беше изгорял - смених го. всички КТ315 са заменени с нови със същите групи (като и новите съм ги проверявал преди монтаж). T17 и T19 са проверени (и работят ама не мога да дам гаранция) както и T1 T3 T4 T6 T8. Някои електролитни C -сменени. Мисля че всичко от интегралната схема до говорителя работи ( вързах един проводник към анода на д3 и то започна да хваща някакви радиовълни). Захранващото напрежение от стабилизатора е точно 12V . Като меря на крачетата на някои транзистори има разлики(спрямо напр. дадени на схемата ) от порядъка на 1-2V (например база и емитер на T1). Няма видимо изгоряли резистори (или счупени) или пък кондензатори.
Като за начало се опитвам да оправя звука - ама нищо не става.
Знам че знам много по-малко от минималното за ремонтиране на нещо такова, но вече съм страшно фрустриран от неработещи схеми. иначе гледам малко по-малко да изчета квото мога от книгите на сайта http://www.kn34pc.com/
Ако смятате за правилно трийте тази тема възможно най-бързо за да не чакам отговор. Благодаря предварително на всеки който отговори (ако накой отговори изобщо )
Последната промяна е направена от Wisi на Сря Окт 29, 2008 22:10; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 19:43 Заглавие: |
|
|
Запознай се с правилата на форума-коригирай си заглавието съгласно правилата на форума.
Второ-пише се фрустрация.
Трето-транзистора на видеоусилвателя последно сменен ли е с нов или не е?Какъв му е режима?
Транзистори се мерят с мултицет!
Във видеоусилвателя и НЧУ смени всички електролити! _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 20:08 Заглавие: |
|
|
Фрустрация,ебаси думата .Wisi,ако наистина искаш да се научиш ,би трябвало да си изработиш стил на работа.Безразборната смяна на елементи и опит да се налучка проблема води единствено до разрушаване на шасито и възникване на нови проблеми.Става само със мерене.На схемата са отбелязани/зависи каква схема се ползвува/ общо взето напреженията,които достигат до елементите.Като за начало пипни с една метална отверка там дето влиза ширмованото кабелче от тунера в платката/долу вляво/ и гледай ще има ли някаква реакция.Реакция би трябвало да има ако не си въртял феромагнитните сърцевини .Ако са въртени и изпочупени просто се откажи. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 20:20 Заглавие: |
|
|
пробвах това с отвертката - никаква промяна
кт611 не е сменен
ако става въпрос за трептящите кръгове по платката - там нищо не съм пипал
съжалявам че задавам такъв въпрос но как точно се определя режима на транзистор
не очаквах толкова бързи отговори |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 20:43 Заглавие: |
|
|
Няма какво да определяш.По схемата ,отзад напред пипаш с отверката базите на транзисторите и гледаш къде има реакция и къде не. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 20:49 Заглавие: |
|
|
| писах че от д3 се променя звука - по напред - не и при положение че t9 е повреден - нищо преди него включително |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 22:20 Заглавие: |
|
|
Като за начало смени това дето съм оградил с червено.
 _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 23:11 Заглавие: |
|
|
| ГТ313 и да го сменя няма да е с нов както и КТ611 така че аналози ли да търся или оригиналните? (обикновено пазарувам от кузмов електроникс - pasatbg.com) и там (на сайта има , а в магазина, продавачката казва че няма и няма да получават повече всякакви руски части - та се чудя това нормално ли е? |
|
|
 |
savatv Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 9:27 Заглавие: |
|
|
| Ако наистина R164 е бил прекъснал то би трябвало КТ611 да ти дава пълно късо.Можеш да го замениш с SF358- например,като внимаваш да не объркаш изводите.След това измери напрежението на колектора ако нямаш поне 60v подмени С123.-20MF/100V. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 9:44 Заглавие: |
|
|
Най-добре си сложи оригинални транзистори.Не че не става и със много други,но вероятността,като начинаещ да огелпиш нещо (примерно изводи) е доста голяма.
Ако кажеш от кой град си може и да те насочим къде има. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|