|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 22:41 Заглавие: Лимитиране на стартов ток със PTC |
|
|
Моля за мнението на всички по-опитни тук. Става въпрос за ТНТМ разработка, не готово устройство
Имам у-во с конвенционално линейно захранване (не е НЧ усилвател ). Яде между 5 и 15 вата в нормален режим. Обаче, при пуск, докато се оформи режима на входния траф и на филтровите кондензатори, ми прави пик. Не мога да измеря колко е този пик, но е сериозен. Първите ми няколко бушончета изгърмяха
Иска ми се да сложа нещо много просто на входа, вероятно във 220В частта, което да ограничава пусковия ток. Нямам претенции за продължителността на ramp up процеса - и 0,1с става, и 2с става. Във входа няма други елементи освен класически бушон и MOV. (дроселчета има, ама по-нататък, след вторичната на трафа)
Гледах схеми за софт-старт на мощни НЧУ, където този проблем (с пусковия ток) е извънредно сериозен. Типично решение е временно (с реле и логика) фазата 220В да се "доставя" през малък, мноооговатов резистор до трафа.
Този тип решения изглеждат добре и работят и до киловатови мощности. Но за мен са прекалено сложни (не че не мога да пусна схемата, но не виждам сми)
Виждал съм във отворени CRT монитори да се решава проблема с пусковия ток чрез PTC термистори. Когато устройството е студено, и термистора е студен, то има примерно 150ома съпротивление. При пуск, през него преминава доста ток, то се самозагрява, и съпротивлението му пада до незначително. При това пълните 220 волта се доставят (почти без греене) до входното power стъпало.
Мисля си такова PTC да сложа на входа, последователно на едната или двете фази, преди трафа.
Въпросът ми е:
Как да подбера точния модел, и кой е най-популярния модел, който би ми свършил работа, който е НА СКЛАД в някой от големите в БГ (Комет, Петров, Футурел), който мога да купя в примерно 10 (а не 10000) бройки, и да не струва по 10 лв бройката? :O |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 9:45 Заглавие: |
|
|
според мен проблема е във филтровите кондензатори _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 10:14 Заглавие: |
|
|
Намери някакво подобно като мощност устройство с такъв елемент Примерно зарядно за GSM или някаква камера.. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 10:15 Заглавие: |
|
|
| Не е PTC, а NTC. |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 10:34 Заглавие: |
|
|
Място за дросел или реактор има ли? Ама иска сметки.
Сигурен ли си, че въпросното устройство ще тръгне нормално с ограничаване на пусковия ток?
Влиянието на магнитното поле има ли някакво значение?
Живачните лампи се палят с дросел с въздушна междина.
Въздушната междина определя падащата характеристика, затова за заваряване се ползват тронсформатори с голяма въздушна междина. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 14:24 Заглавие: |
|
|
ststefanov е прав, а аз съм идиот PTC термисторите ги слагат не за ограничение на пусковия ток, а за защита - когато започне да тече прекалено голям ток, те вдигат съпротивлението и го ограничават. Естествено това става с определена латентност (докато се нагрее) и съответно на мен не ми върши работа
Все пак съм отворен и за други лесни предложения, които не включват релета/тиристори и контролна схема... |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 14:46 Заглавие: |
|
|
Aз го правя с NTC-та както се каза но ако е много малък товара при нормален режим както при теб.NTC то не е ефективно в първичната верига т.е. на 220в.Тогава ги слагам веднага след трафа където примерно при 12В NTC-то се "загрява" по-бавно, а от там и времето за пускне се повишава.Трабва да се вземе под внимание, че то както и другите елементи не са перфектни т.е. има загуби!Това което си гледал с реле,резистор и реле-време според мен е по-добрия вариант но е с "по-груба" х-ка което в някой приложения може да не е добре.А все пак какво е точно устройството и имаш ли някаква примерна схема на захранването,колко са му филтриращите кондензатори? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 14:49 Заглавие: |
|
|
Ако не дадеш конкретни стойности -колко ампера са изгорелите бушончета ,какъв траф ползваш ....не очаквай сериозни отговори. Така както го описваш -трафа ти трябва да е поне 200 вата при 15 консумация??? ,иначе ми намирисва на неправилно оразмерени бушончета.  |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 17:52 Заглавие: |
|
|
И аз така мисля. Повечено бушончета са бавнодействащи, тъй че ако са правилно оразмерени (при повечето ATX захранвания са неправилно оразмерени за да цъфти силовата електроника) пускавият ти ток не би трябвало да е проблем. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 20:07 Заглавие: |
|
|
Схемата се изпълнява с тиристор, ценеров диод и съпротивление. Тиристорът се свързва паралелно на съпротивлението. Цялата тази галимация последователно на плюса след греца и преди кондензаторите. Управлението на тиристора се връзва към ценера. Другия край на ценера към плюса на кондензаторите. Докато не са заредени напрежението е ниско, ценерът не пропускам тиристорът е запушен и зарядът е бавен, защото става през резистор. След като се заредят, напрежението отпушва ценера, той тиристора и вече бичиш с волуме на мах. И да проседне напрежението, тиристорът няма да се запуши. При сваляне на захранването, схемата автоматично се възвръща в изходно състояние.
Уточнение. Схемата ще се възвърне след като кондензаторите се разредят под напрежението на ценера. Но от своя страна това няма значение, защото, ако не са разредени, няма да имаш проблем при заряда. Това го написах само за исчистване на теоритичната постановка на нещата. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|