|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 29, 2008 22:53 Заглавие: Има ли мераклия да направи термостатче за лаптоп |
|
|
Чипа за контрол на вентилатора на харда се е скапал.
Необходимо е рашение с което да заменя макар и на примитивно ниво този чип.
Аз се пробвах вече, но не успях да направя нищо.
Ако някой успее с таймер 555, тригер на Шмит с операционен усилвател или нещо друго, нека да сподели. Платката може да е с 2mm малко по-широка от корпус DIL и дълга колкото DIL14+DIL4. Термосондата каквото ще да е. Si диод, термистор, термодвойка.
Трябва да се включва при 55 градуса.
Колко като цена би излязло такова нещо? Ако е до 15лв ме устройва, но малко ме съмнява. Май поне 50лв ще излезе, нали? _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Вто Сеп 30, 2008 0:25 Заглавие: |
|
|
В Комет продават следния полупроводников термостат- не е необходима и платка- цена 5,5лв.
 _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 21:51 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви момчета, златни сте.
Схемата работи успешно, само трябва да минитюаризирам малко
http://www.craig.copperleife.com/tech/thermo/ Използвам тази схема , а чипът го подмених с LM358 за да бичи на 5V. Електролитен кондензатор и размагнитващ диод паралелно на вентилатора не съм включвал, тъй като той вътре си има.

Експерименталната платка е от студентските години на баща ми и вече е почти за боклука.
Потенциометъра от 1МОм е от на баба ми времето и определено ще си ходи, както и изчадието от 10kОм.
На пук на всички българофоби в bgaudio направих схемата с българският транзистор 2Т3850 1983г.
Малко съм болен сега и тригера се превключва дори и като си задържа за известно време пристите върху термистора
Видеото в YouTube нещо не мога да го подкарам и ме докарва до лудост. Вече трябва да направят специални отделения в психиатриите за хора изпаднали в посткомпютърен стрес
Преборих се с YouTube тази сутрин Обече Total video convertor попрецака звука на клипа. Следващия път при компактната платка ще включа едно външно вентилаторче, че да се вижда ясно.
http://www.youtube.com/watch?v=qpTmRp1Zh6E&feature=related
Чува се как вентилаторчето се включва и след след изтиване на термистора и хистерезиса на тригера, вентилаторчето се езключва. Ако някой смята, че така му крада безнеса, моля да каже на ЛС. Моля ви се не ме поставяйте в неудобно положение. Иначе прилича на завист. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 8:11 Заглавие: |
|
|
Промених платката над 3 пъти. Сменил съм й дори мястото. Сега е на удобно за регулиране място и няма да пречи термично на PCMCIA картите.
Като се отвори капака за паметта, модема и mini-PCI слота. Направих я да обикаля един от чиповете на дъното.
Така изглежда засега:

Сега остава само да направя заливка с епоксидна смола за обща изолация и за да е като блокче за вграждане. Само цък и готово.
Термосондата е външна и представлява термистор 5kОм поставен с термопаста на алуминиева пластинка с изчанчен профил:

Завинтена е тук:

А това са кабелаците които трябва да ходят към платката:

А това е чипът който обикалям:

Целта е хем да е удобно за регулиране, хем да има по-голяма здравина срещу сътресения и вибрации.
Сега проектирам една платчица с вградена термосонда за директен монтаж до харда. Да ама настройката й ще е малко проблемна защото тримера ще се пада точно пад клавиатурата.
31.10.2008{ До платчицата ще отиват само 2 проводника, "+" взет от първи крак на изгорелия чип и залят с топен силикон във формичка, и "-" взет корпуса с кабелна обувчица.}31.10.2008
Ако някой има същия проблем да ми пише на ЛС. Имам още 2 готови платки от като тази на снимката - за монтажа отдолу, както и всички елементи за тях. Общо взето китче. Лаптопа е Dell Latitude C610, но другите ми PCB решения би трябвало да стават за други марки и модели.
Доста е трдудоемко проектирането на толкова малко нещо.
31.10.2008{SMD транзистора е BC809, но разположението е такова , че лесно може да се монтира 2T3850 без да пречи.
Сега пали при 55-56 градуса, а гаси при 54-53. Около 1 градус е тореранса от хистерезис, което напълно достатъчно за функцията която изпълнява.}31.10.2008 _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 10:08 Заглавие: |
|
|
Е, работата почна.
Мястото за монтаж изглежда така:

Розетката долу е на модема.
Не знам какво е предназначението на чипът който обикалям:

Първа проба:

Пасва.
Материалите за работа:

Куфраж:
По-сигурно щеше да стане ако бях ползвал каноколит и картончета, но е голяма играчка.

Първа заливка със смола:

Ще има и втора от другата страна, но след като се втвърди тази.
Приложеното PCB решение е това:

Ако някой има мерак сам да го прави, но да знаете че е голяма играчка. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 11:07 Заглавие: |
|
|
Ще мирясаш ли най-накрая  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|