| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 0:35 Заглавие: Мощни светодиоди |
|
|
Исках да запитам за мощните светодиоди тока на консумация в какви граници варира (20мА?)?
Благодаря предварително. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 1:33 Заглавие: |
|
|
| Непременно направи справка с дейташийта. 20ма е наистина добър ориентир, но варира много според елементите. Освен това се запознай внимателно с данните за охлаждане на диодите - при мощните лед-ове охлаждането е критично. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 9:51 Заглавие: |
|
|
Не бих казал че 20мА е мощен светодиод. Виж 1, 3 или 6 ватовите - да. Там тока стига до към 2А. _________________ Сашо Чавдаров |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 10:53 Заглавие: |
|
|
за даташийтивете се досетих ,но първи исках да видя дали няма нещо по специфично за по-големичките диодчета.
Благодаря за отговорите! _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
maddoktor Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 19:40 Заглавие: |
|
|
ами накратко
1 ватов LED иска около 4 волта / 350 mA
3 ватов LED иска около 4 волта / 1000 mA
има и по-големи мощности - но и съответно по-скъпи
като стана дума за диодно осветление - имам една гатанка
можете ли да захраните LED със батерия от 1,5 волта докато тя падне на 400 mV ?
ако някой е на ти с електрониката - понеже аз успях , НО не мога да пусна голям ток през диода
демек - захранвам стандартен светодиод ( 3 волта / 20 мА ) , а искам да повиша изходният ток
приемам критики  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 21:43 Заглавие: |
|
|
Диод с една батерия 1,5В става - виждал съм диоди директно без резистор на 1,5В супер свети но повечето неискат и тогава се прави инвертор с 2-3 транзистора и дросел.Но на 0,4В незнам малко ми се струва... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 22:03 Заглавие: |
|
|
Не става само с волтове, трябва и акъл! Или в случая - съпротивление за ограничение на тока във веригата.
Диода няма истинско "съпротивление" като такъв - само пад на напрежение - който при това зависи от 101 неща. Затова на обикновените свдиоди винаги се слага последователно резистор, а на скъпите - източник на ток.
Ако пада на напрежение е номинално волт и половина, това не значи че може да сложиш батерия 1.5 директно. Тоест то може, ама светодиода няма да живее дълго така
Значи примерно като ориентир, аз скоро ползвах едни силносветещи 20ма (купени от Комет), синьобели. За тях, с източник 5.1 волта, при стайна температура, се оказаха най-удачни 90 ома резистори (от стандартните стойности с тази тока идва най-близо до номиналните 20ма)
Последната промяна е направена от zmeios на Пон Ное 03, 2008 22:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
maddoktor Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 22:05 Заглавие: |
|
|
прилагам видео файлче от което се вижда че сглобяването на такова чудо на техниката отнема няколко минутки и работи супер
http://odeo.com/episodes/22067333-Make-a-Joule-Thief
Ако някой може да ми помогне със конструиране на схема за захранване на мощен диод като схемата ако може да има подобни функции.
Демек - дори да падне напрежението на батерията под исканото от LEd работно напрежение за да свети със максимална сила. ( говорим за LUXEON 3w - 4 V / 1000 mA ) |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 22:11 Заглавие: |
|
|
Струва ми се че се отплеснахме в "общи приказки" вече.
Ако искаш да клатиш 3 вата диод, и не си мултимилионер, задължително трябва да му сложиш т.нар. "източник на ток" - current source.
Схемата е проста, но изисква входно напрежение над това за пада на диода. За целта трябва да направиш конвертор - от 1.5 (номинално) на батерията, докъм 1.1 в примерно (доста разредена) да прави, да кажем, 4-5в и оттам - източника на ток.
Това също не е особено трудно, ако става дума за малка консумация. Ако искаш един ампер - може би някой колега ще помогне - на мен не ми се лигави чак толкова. (Само да ти кажа, има добра причина заради която акумулаторите за аларми са десетки пъти по-големи и по-тежки от батериите за фенерче)
Това, което показват във видеото, не е светодиод 3 вата Схемата с един транзистор и бобина е ОК, ама изходния ток е много малък, а регулирането е "на око". 3-ватовия светодиод, дори и да успееш да го захраниш така, като загрее малко, ще излезе от режим - т.е. тока няма да е този, който искаш. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 22:47 Заглавие: |
|
|
Схемата е доста аматьорска но за малки диоди е идеал Но както каза zmeios за 3W диод с това е малко вероятно да не казвам друго за да го захрани.Иначе евала на тия направили са го от нищото с минимален брой чарколяци.Но да бяха дали и една принципна схема  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|