| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tito_trifonov Опитен потребител

Регистриран на: 28 Сеп 2007 Мнения: 116 Местожителство: София, Благоевград
|
Пуснато на: Нед Ное 02, 2008 21:42 Заглавие: Tърся схема на лампа(220V), която да се управлява от реле. |
|
|
Едно време заедно с един приятел направихме лампа която се регулираше от едно реле, при което като затвориш верига(точно това не помня), от едно външно реле(24V), сработва релето на 220V и лампата светваше. Не мога да се сетя как се реализираше схемата и ако някой се сеща за подобна поне нека да пише, че ми трябва. Аз ще се разтърся също и ако се сетя ще пиша ако някой се интересува.
Благодаря ви!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Ное 02, 2008 22:43 Заглавие: Re: Tърся схема на лампа(220V), която да се управлява от рел |
|
|
Значи идеята Ти е да контолираш 220В лампа с 24В реле?Или нещо аз не схващам... ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 02, 2008 22:46 Заглавие: |
|
|
| Това "външно реле" рид реле ли е? Т.е. с помощта на някакъв външен магнит ли се включва или изключва? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 1:12 Заглавие: |
|
|
Ами идеята е следната... на смесителния пулт дето имам(за който писах,че имам брум в една от темите в форума), когато вдигнеш фейдъра(плъзгача) вътре в пулта има реле което затваря веригата като изхода от него е стерео жак.... та на този жак реално окъсява лев и десен канал (tip & ring). Идеята на производителите е това реле вътре посредством изхода на жака да оправляват лампа на 220V/110V (ОN AIR).
Само че максимално допустимото напрежение което може да мине през жака е 24V. Ta едно време бях правил подобно нещо с един друг пулт дето нямаше вградено реле и го реализирахме външно. Идеята е когато 24V реле затвори веригата лампата на 220V да светне(да затвори веригата на 220V реле)
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 1:42 Заглавие: |
|
|
Външно ще стане и тоя път, няма как.
Избери реле с управляващо напрежение 12в (за да не насилваш много нещата). Пък и релета 12/220 се намират навсякъде и са по-евтини.
След това провери по данните на мишпулта си какъв ток може да осигури в момента на включване. Релетата дърпат доста ток при включване (и малко по-малко, докато "държи")
Дай ни това инфо, за да може да преценим дали ще имаш нужда от допълнителен външен ключов транзистор - миксера да управлява транзистора, а транзистора да управлява релето. (Ще ти трябват два транзистора впрочем, както и да си изкараш жици със захранване и маса от миксера; и няколко резистора) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 9:52 Заглавие: |
|
|
| Ами доколкото знам пулта неможе да осигури напрежение. Простозатваря веригата и през тази верига не може да мине по-голям ток от 500mA и 24V. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 17:27 Заглавие: |
|
|
Най-простия вариант е това по-долу:
Той обаче има и недостатъци, най-вече -- разсейва повечко мощност от необходимото.
За да се довърши схемата, трябва да кажеш:
1) Какво положително захранващо напрежение ти е най-удобно да изкараш с жица от миксера (12В? 15В? 5В?) - то при всички случаи ще е необходимо
2) Какъв е номиналния ток и напрежение на релето. Препоръчвам ти реле с 12В номинал на контролните изводи, ама ако държиш на 24в - ти си знаеш... Но ще трябва да правиш или трафче, или друг вид захранване с такова напрежение
Като се знаят тия неща, могат да се сложат стойности за R1 и R2 и да се измисли какъв да е транзистора -- най-вероятно може да е всеки обикновен нпн тип, ама все пак зависи от тока на релето.
Диода във всички случаи е 1N4007; ако нямаш, може и 1N4004 до 1N4006 (макар че аз в ширпотребна продажба съм виждал само 4001 и 4007) |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:17 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Той обаче има и недостатъци, най-вече -- разсейва повечко мощност от необходимото. |
Ако туриш направо ключа от пулта да включва релето към маса или към плюс (ако е изолиран от масата) нищо няма да хаби освен тока на релето ,който не превишава тези 500 милиампера за които говори автора на темата . Кви транзистори ,кви пет лева ! Само внимавай с изолирането на високоволтовата част(220В) от другите жици. Ако не ти се бърка в пулта -захрани релето с един 12 волтов адаптор.
Последната промяна е направена от ELP на Вто Ное 04, 2008 18:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:19 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Ако туриш направо ключа от пулта да включва релето към маса или към плюс (ако е изолиран от масата) нищо няма да хаби освен тока на релето |
Аз това бих го направил само и единствено ако в пулта наистина има механично реле вътре в себе си... Да не се окаже, че е ключов транзистор или тиристорна схема, тогава ще бере ядове, а смесителите не са евтини. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:22 Заглавие: |
|
|
Ти не четеш ли постовете - | Цитат: | | когато вдигнеш фейдъра(плъзгача) вътре в пулта има реле което затваря веригата като изхода от него е стерео жак.... |
А това е от гледна точка на безопасност | Цитат: | | Само че максимално допустимото напрежение което може да мине през жака е 24V. |
|
|
|
 |
|