| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mihal85 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 10:05 Заглавие: |
|
|
Консумацията намалява ли така? Има ли опасност от запалване? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
maddoktor Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 12:19 Заглавие: |
|
|
нали трябва да се ограничи тока през лампата до някакво число - да кажем 2 Ампера .
понеже не знам модел на интегрална схема ( стабилизатор на напрежение ) която да може да издържи на над 4 Ампера ( 58 Вата )
може същото да се сглоби и със транзистори
като T9 - може да се ползва нещо евтино 2n3055 или някой друг с голям ток , а другият транзистор може да бъде маломощен - със стойността на R17 ограничаваш тока който минава през мощният транзистор . Когато той бъде по-голям - се променя пада на напрежение на резистора - и така другият транзистор се ( позапушва или поотпишва ) за да крепи тока който минава през товара .
не знам дали са съгласни другите users с мене - ако има нещо различно от писаното от мене - пишете и вие . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 12:57 Заглавие: |
|
|
То това и с едно мощно съпротивление става ,ама нали идеята е да спадне консумацията от акумулатора ,не да грееме съпротивления и токови генератори . Митак това "избочи" не го бях чувал като термин ,пък и какво толкова опасно има -крушката няма да изгори .
Последната промяна е направена от ELP на Пет Ное 07, 2008 12:59; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 12:57 Заглавие: |
|
|
| Когато се използват транзистори или друг превключващ полупроводник на големи мощности винаги има опасност да се "избочи" и да светнат крушките на 100% |
|
|
 |
maddoktor Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 13:13 Заглавие: |
|
|
с голямо извинение от моя страна - но това което ще кажа е моя мисъл.
според мен няма начин как да намалиш мощността в лампа която е 50 вата на 20 вата - и при това да нямаш греене на елементите които смъкват мощността , както и не знам дали ще можеш да смъкнеш консумацията от акумулатора - така както си писал в последният пост. |
|
|
 |
mihal85 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 13:42 Заглавие: |
|
|
брой ги поне 10А че са 2 крушките. Лесно ли се сглобява тая схема? колко лв. и излизат елементите? Как се прави на платка ли или? |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 14:20 Заглавие: |
|
|
Мислих да не пиша по темата,ама гледам вече станала 4страници.Не мога да разбера какво толкова има да се умува.Реално приемливите варианти бяха споменати,ама още се търси незнам си какво решение.Или се свързват двете крушки последователно или се прави схемичка с ШИМ.Изказването,че неможеш да смъкнеш мощноста без големи загуби е леко неподготвено....Ако ключовият ти транзистор има Rds(on)0.01R примерно какво се получава-при 10А консумиран ток имаш 1Ват расейвана мощност...100W не са нищо толкова страшно за правилния полупроводник.На снимката която беше да дадена по нагоре на заводското устройство се виждат 3 транзистора които даже не са монтирани на радиатор...И защо честотата на ШИМ-а трябва да е ниска не ми стана много ясно,какво и е на честота 10килохерца примерно. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
mihal85 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 14:49 Заглавие: |
|
|
| nobodyshadow написа: | | ...или се прави схемичка с ШИМ... |
Колега ще съм ти благодарен ако ми направиш схемичка на свързване и точните имена на елементите които трябва да взема.
п.с. така намаля ли се консумацията? |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 15:03 Заглавие: |
|
|
То е ясно че вариантите са два, но на хората ги сърбят ръцене и умовете и по този начин се развиват.
Това за по-ниската честота ми хрумна докато пишех отговора. Ще има ефект на леко трептене, почти незабележимо, заради което може би автомобила ще се забелязва по-лесно. От друга страна, колкото и да е бърз транзистора, не може да се насити изведнаж и има някаква стръмнина на фронтовете. При по-ниска честота тези фронтове ще бъдат по-малко на брой.
10 KHz можеш да ползваш поради две причини, които тук липсват: когато ползваш трансформатор, за да бъде по-малък, по-лек и по-евтин. Когато се налага да филтрираш изходното напрежение, за да бъде по-малък капацитета на кондензатора.
Още по-добрият вариант: http://dadrl.hit.bg/ _________________ Сашо Чавдаров |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 17:57 Заглавие: |
|
|
http://radikal.ru/F/s60.radikal.ru/i170/0811/c5/ce52f471c9d8.jpg.html
-ето схема.Направена е за честота около 10Кхз,но нищо не пречи да се пробва и с по-ниска и да се установи опитно най-добрия вариант.Коеф. на запълване 50% т.е. лампите трябва да светят на 50%.Теорията е хубаво нещо,ама на практика... _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
|