| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 9:51 Заглавие: |
|
|
| Това което си дал на снимката е точно стъпков мотор.Работи на 12v и хода му не е повече от 2-3см.Втора употреба по моргите е около 50лв. Нов е към 100лв.А машинка за централно е 3лв. и има доста по голям ход. Вече ти си знаеш къде ще го монтираш и кое ще ти върши работа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 10:06 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | действа някакъв напан тя да се задържи. |
Ами писал си че трябва ,да избута детайл,не си писал че има обратен натиск . |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 10:31 Заглавие: |
|
|
абсолютно си прав съжалявам.
приложението е следното:
Имам една клапа която трябва да задварям чрез ел задвижване.
Мисля да пробвам с някоя голяма серво машинка.
Изискванията към механиката са:
-клапата има ход 4-5 см
-самата клапа тежи около 300-400грама
-след затварянето трябва да издържа 10-15кг
-затварянето да става за около 2-3 сек.
писах и в http://www.modelistika.com/showthread.php?p=70824#post70824
по предложението на Петров.
За сега най ми харесва стъпковото моторче, но хода е прекалено малък и незнам какво му е бързодействието _________________ Дървени щори |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 18:41 Заглавие: |
|
|
http://www.aaroncake.net/Circuits/stepper.asp
Това е що-годе прилична схема. Трябва да се подбере честотата по-внимателно за да няма прескачане на стъпки. Направена е за мотори с двуфазни намотки. За мотори с единични се прави крайното стъпало с два пълни моста и пак става. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 20:14 Заглавие: |
|
|
може ли да ми обясниш как точно се правят тези мостове? _________________ Дървени щори |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 08, 2008 11:38 Заглавие: |
|
|
Начини да се направи пълен мост за такова нещо - много. Това си е една цяла наука, така че няма как да ти кажа всичко в един пост.
Накратко ще ти дам един вариант, който подкарвах преди време за една демонстрация.
Взимаш два п-канални мосфета и два н-канални. Аз ползвах IRF9530 и IRF530, защото такива имах подръка, но и с други подходящи става. На двата п-канални - сорсовете връзваш на "+", на двата н-канали на "-". Дрейна на единия п-канален връзваш с дрейна на един н-канален, дрейна на другия п-канален - с дрейна на другия н-канален. Гейтовете връзваш също два-по-два на транзисторите, на които си вързал дрейновете. Общите точки на гейтовете са двата управляващи входа. Спрямо схемата, която ти дадох по-горе ги връзваш вместо базите на Q1 и Q2. Резистори трябва да има, както има и на другата схема - мисля че с нещо около 1килоом ще е добре. Между общите точки на дрейновете получаваш изходите за двата края на намотката.
За другата намотка правиш още веднъж същия мост.
Някой може да се изкаже, че схемата не е хубава заради cross-conduction (раменно късо) на транзисторите, но времето на превключване е доста малко в сравнение с честотата на която става. Вариантът е прост и работи на практика, но и аз самият не съм сигурен за комерсиално решение дали бих го приложил точно така.
Все пак ако захранваш от мощен източник е хубаво да се сложи 0,2 до 1 ом в плюса на захранването за да ограничиш пиковия ток на транзисторите. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
bucovalov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 08, 2008 12:36 Заглавие: |
|
|
това е моторче за регулировка на фаровете работи на 12 волта и входно напрежение за управление до 12 волта което е максимално "напред" а когато вадим от това напрежение се прибира навътре , задържаме напрежението , задържаме състоянието
 |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
|
|
 |
bucovalov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 08, 2008 18:03 Заглавие: |
|
|
| хода да му е 5 см не повече , а тези от снимката ще ти свършат работа перфекно , аз имам две излишни моторчета ако искаш пиши едно лс но ми се струват слабички за целта |
|
|
 |
|