| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
i_kotev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 21:04 Заглавие: Безжична времеизмервавтелна техника - Как? |
|
|
Здравейте,
Радвам се че в интернет намерих подобен форум в който мисля че ще можете да ми помогнете в реализацията на една прясно хрумнала ми идея.
Идеята е такава: С няколко приятели последните години си организираме картинг състезания на напълно аматьорско ниво ... да ама пистите по които ходим - предимно НЕ разполагат с времеизмервателна апаратура, затова преди няколко дни, чудейки се за някаква готина идея ми се наби в главата да направя някакво проучване в тази посока и да разбера дали е възможно да си направя такава времеизмервателна система ...
Като предусловия за реализацията е някаква излъчваща сигнали част /ала сървър/ със съответната антена и множество малки автономни устройства които пращат информация към сървъра ....
Такаа, сега идва всъщност въпроса ми - какъв безжичен протокол мога да използвам за реализирането на тази идея ?
В момента чета за RFID ... което обаче не виждам дали може да показва на какво разстояние се намира от сървъра (метри).
Бих искал ако е възможно да ми подскажете за подходяща технология/протокол по който мога да реализирам идеята си ... ?
Възможностите които трябва да притежава:
1 - Да може да изпраща променлива информация - в моя случай - времеви характеристики + идентификационен номер за конкретното устройство
2 - Да може да дава статистика за отдалечеността на малките устройства от сървъра (с точност до 1-2 метра да речем)
3 - Всички малки устройства заедно със сървъра да могат да оперират в радиус около 500м ?
Предварително благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
i_kotev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 22:23 Заглавие: |
|
|
... с GPS получаваната информация ще бъде с много голяма грешка (според мен), отделно че това ще означава че всеки от нас ще трябва да се бръкне за 80лв приемник + мин. устройство (вероятно телефон) записващ непрекъснато информацията на GPS-a, а в последствие синхронизацията на подобна информация от 10 различни телефона с 10 приемника даващи различни отклонения (които са поне 10 - 15 метра) ще направи информацията безполезна.
В момента продължавам търсенето и приемам идеи (различни от IR) за измерване на разстояния ... (тъй като при ИЧ ще трябва да има пряка видимост между излъчващото и приемащото устройство (бъркам ли?) - нещо което ми се иска да избегна) |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 22:57 Заглавие: |
|
|
Нали се сещаш че БЕЗ пари няма да стане.
RFID го забрави. За нищо не става. Там максимума е 2 метра.
Устройството което търсиш се нарича РАДИОЛОКАТОР. От тези които казват къде са самолетите. Обаче не те устройва. Дава разстояние до антената а не между обектите.
Може да заложиш на GPS (съвременните дават грешка под 1-2 метра и са лимитирани до 250км/ч до колкото знам).
А съм сигурен че е по-лесно да засичаш само времето на старт/финал както правят всички. |
|
|
 |
i_kotev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 23:07 Заглавие: |
|
|
Ясно е че без пари няма да стане, но и целта е нещо доста аматьорско така че подобна инвестиция не е оправдана ...
С радиолокатор-а ми се струва че ще се получи това което целя, сега ще се поразровя за повече информация. Всъщност идеята ми беше точно такава - устройствата да изпращат информация до антената и реално ме интересува разстоянието между статичната антена и многото устройства по пистата.
За GPS-а няма как да ти дава информация с точност от 1-2м най-малкото заради нарочното отклонение което залага спътника за да не може да се ползва свободно за терористични цели ...
Момента със старт финал е ясен, но той не ми е интересен ... отделно че ще трябва да се разправяме всеки път със собствениците на съответната писта как 10 мин ще слагаме датчик на старт финала и ... абе този вариант е ясно как се прави и не ми е интересен. |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 23:24 Заглавие: |
|
|
До колкото съм запознат ГПС не дава отклонения. Въвеждат се по време на война.
А това което ти е интересно няма да стане. Освен ако не задигнеш стария локатор на летище София. Или не си направиш десетина прецизни часовници в колите които да изпращат точно време до кулата. И хардуер който може да мери наносекундни закъснения.
Умряла работа. Особено безплатно.  |
|
|
 |
i_kotev Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 0:15 Заглавие: |
|
|
| grizzly написа: |
А това което ти е интересно няма да стане. Освен ако не задигнеш стария локатор на летище София.
Умряла работа. Особено безплатно.  |
Имаш право ... все пак ще продължа още 2-3 дни с търсенето, все пак си мисля, че това би трябвало да може да се реализира на приемлива цена за любителски цели ... но може и да не съм прав ...
В крайна сметка може да потърся и в IR частта, с един датчик на старт-финалната права, но дано има по готино решение. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 15:19 Заглавие: |
|
|
Инфрачервени излъчватели на количките и _няколко_ датчика на финалната права. Има ИС за дистанционни управления - приемници и предаватели - които значително ще ти улеснят живота, и същевременно ще ти позволят да засичаш не само времето за пресичане на финала, но и коя количка го е пресякла (като настроиш различно предавателите във всеки карт)
Със радиолокатор няма да стане. Радар се прави по-трудно, отколкото цветен телевизор с дискретни елементи
За GPS не се чувствам достатъчно компетентен да коментирам, но все пак мисля че времевия лаг при измерване, който дава, ще обезмисли резултатите - това съвсем отделно от координатната точност, добра или лоша. |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 19:31 Заглавие: |
|
|
Ето как го правят хората.
Колкото до "времевия лаг" ... говорим си на нано или микросекунди неточност в часовника, дето е качен на сателита или за друго ?  |
|
|
 |
i_kotev Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 19:41 Заглавие: |
|
|
Благодаря за идеите
От снощи обмислям идеята с IR предаватели тъй като това би се доближило максимално до цена*/качество ...
After_Dark ... това което си предложил определено би свършило работа ... ама чесно казано се съмнявам че и професионалните рали пилоти у нас могат да си го позволят
Само едно въпросче имам, какво е мнението ви за ултразвуков излъчвател и приемник ... - при сонарите май ще бъде проблем ако примерно си сложиш предавателя в джоба - хем ще бъде вредно хем има проблеми с пряката видимост ? |
|
|
 |
|