| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
koko81 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 18:11 Заглавие: Брояч в низходящ ред |
|
|
| Здравеите.Като нищо не разбиращ имам следния въпрос.Трудно ли е и възмоно ли е да се направи брояч, работещ на обратно,в низходящ ред.С 4 7 сегментни индикатора и при х броя импулси да намаля с 1 единица?да може да се въвейда някакво начално число и след това когато се наложи да мойе това число да се променя?трябва ми за бензиномер на мотор, който по принцип няма.идеята ми е да пусна бензина през турбинка от трабант ,която да подава импулси на този уред колко бензин е преминал.и като дозареждам с гориво да мога да добавям зареденето количество?по този начин да следя колко гориво ми остава? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 20:02 Заглавие: |
|
|
| отвараш капачката и гледаш . . поне аз така правя |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 20:09 Заглавие: |
|
|
| Може да стане, примерно с интегрална схема 4029, но в момента нямам време да мисля схемата на свързване. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 21:41 Заглавие: |
|
|
Брояча се прави лесно, обаче управлението на 7-сегментните индикатори - макар и тривиално - изисква няколко чипа и външни резистори. В крайна сметка ще се получи платка, която не е подходяща за изработка от начинаещи. Без платка - забрави!
За нещо с готов дисплеен модул мислил ли си? Трябва да стане тривиално с един микроконтролер и готов модул. Софтуера ще е... скромен  |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 22:39 Заглавие: |
|
|
В първата част на книгата "ПИК микроконтролери" има брояч от 0 до 9999 - схема и програма. С преработки може да стане. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 09, 2008 23:19 Заглавие: |
|
|
Поиграх си малко (виж атача), може и да има грешки схемата, виж datasheet-овете на интегралните схеми, остава да си формираш импулсите от датчика.
Edit: Имаше грешка в схемата, коригирал съм я.
Последната промяна е направена от eler на Пон Ное 10, 2008 17:52; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 15:02 Заглавие: |
|
|
Колегата много хубаво го е нарисувал. Само не забравяй, че за автомобилни цели електриката е кофти - задължително трябва да сложиш стабилизатор за захранването (серията 78xx е идеална и струва стотинки), и по-добър байпас отколкото е показано. Аз лично бих сложил два отделни стабилизатора, и бих захранил драйверите на индикаторите отделно от частта с броячите и аналоговата врътка на датчика.
Но продължавам да смятам, че монтажа на това не е за начинаещи, докато с един PIC ще се справиш без проблем. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 10, 2008 17:53 Заглавие: |
|
|
| А де, атача изчезна, ето го отново с коригираната схема. |
|
|
 |
koko81 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2008 14:41 Заглавие: |
|
|
| Не е за мен това.И никой тук не иска да ми го направи, сложно им се вижда.Някой мераклия да ми реализира дивайса?Разбира се срещу съответното заплащане от моя страна |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 17:39 Заглавие: |
|
|
Една идея. Купуваш си един евтин калкулатор и му правиш малка преработка. А тя се състои в следното: трябва да изведеш по някакъв начин навън изводи от контакта на клавиатурата на бутона "=" (равно). И това е! Когато искаш да отчиташ разхода на гориво - набираш началната стойност на клавиатурата и след това пишеш "-1" (минус едно). От тук нататък при всяко натискане на "=" набраното число ще се намалява с единица! Към изводите, които си направил, естествено, ще трябва да свържеш контактите на датчика. А как да го тарираш - ти остава за домашно упражнение! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
|