Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Печатна платка с фулмастер?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
LZ10
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2008 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах със Schneider 270, както препоръча РЕТ3, и стана доста добре. Благодаря на колегата за ценната информация. Изкушавам се да опитам и лазерно-ютийния метод. Ако някой може да сподели опита си, ще съм му благодарен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2008 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз едно време когато си правх сам платките ги рисувах с асфалт лак и фунийка от паус. Хубавото на фунийката (подобна на тези за игра) е че е за еднократна употреба, не се мие и си я свиваш с такава "дюза" каквато ти трябва.
Пиниза беше асфалт лака. Трябва да е с гъстота на пчелен мед и да втвърдява относително бавно. може би добър разтворител ще е бензин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2008 21:41    Заглавие: Отговорете с цитат

getzata написа:
И аз се вживих и зе та стана , без цапаници , спреове , лампи , тъмници и т.н. А за 20мин с ецването и то без пари сичко.

Поздравления за сниманата платка - страхотна работа...

Все пак трябва да споменеш за това "взе че стана" че това не е първата лазерно-ютийна платка през живота ти. Всъщност съдейки от предишни твои постове, ти си нещо като професионалист в областта Smile

По-начинаещите не бива да очакват магически резултати от раз. На първите няколко лазерно ютийни платки ще има разлепени и размърдани писти. И ецването е по-капризно отколкото при използван перм маркер.
Върнете се в началото
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Най общо казано за метда с принтера:

Първото което е текстолита трябва да е добре изчистен.
С финна шкурка се надрасква и се отнема от медта, макар и пак става.
Аз е чиста посредством спирт и гъбичка за чинии. След 2-3 мин търкане става огледално гладко. Подсушава се и е готова за работа

Втората стъпка е да се изготви печатния оригинал на компютъра.
Аз използвам Eagle или CAD. Може и да се свали готова от нета.
Важно е печатния оригинал ДА СЕ ОБЪРНЕ на 180 (огледално) преди принтиране. Това се прави тъй като на платката се слага огледалния образ (после да излезе правилно)
Принтира се на лазерен принтер , пробвал съм различни - няма голямо значение.
Най-важното за успех е хартията. Не трябва да е много гланцова че се размазва , или много весникарска.
Аз ползвам нормална хартия от списание (примерно от Метро)

След това се слага върху текстолита, подгъват се ръбовете и се залепват от 4-те края с тиксо за долната част на текстолита (да не се размества при гладене). Слага се на подложка (примерно дъска за гладене) , ютията на макс и 2-3 мин гладене. Трябва да се внимава да се обходи с натиск всяка част по 2-3 пъти. Аз даже го минавам с ръбовете на ютията. Когато залепнат пистите , почват да прозират и да се виждат през хартията как са залепнали.
Оставя се да истине и се оставя в лиген с вода. Това се прави да се разтвори хартията - да омекне - и да падне по лесно. Аз го оставам за 30-40мин. , но и повече време няма да навреди. После пак под вода с леки движения на ръката се премахва излишната хартия - пада лесно без да се иска усилие.Минава се пак с гъбичката за чинии , докъто за писти остане само тонер напоен с хартия. След като се подсуши може да се махнат с кърфица ако някъде е останала хартия или да се оправи с маркер ако се налага, но при свястно гладене няма нужда:

После се слага в разтвор на железен трихлорид, около 20мин. (зависи от хлорида). По мой наблюдения дори платката да се "изтърве" за тонера няма проблем - доста здраво е залепнал:

След ецването , следва минаване с коресилин да падне тонера , и пак минаване с гъбичка и спирт да се полира. С шкурка не е желателно че пада медта.

Следват центровете и дупките. Готовата платка е намазвам с разтвор от колофон и спирт. Става като лаково покритие отгоре , не се окислява и се запоява много по лесно:

По желание може да се калайдиса с малък поялник:

И се запояват елементите:

След направата на 3-4 платки и свикване с метода , за една платка не трябват повече от 20мин. работа заедно с ецването. Става лесно , бързо и добро на любителско ниво, и най важното без никакви средства. При интерес, мога и да направа клипче на целия процес.
Надявам се да съм полезен за начинаищите.
LZ10
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 21:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Геца, изчерпателна и нагледна информация! Благодаря ти!
Върнете се в началото
HanAsparuh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 01, 2008 20:30    Заглавие: . Отговорете с цитат

А някой може ли да ми каже как с Eagle-5 да принтирам само пистите?
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Дек 01, 2008 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Гец- браво за описанието, много добре си го направил.
Но да добавя малко от моите тънкости.
1. почистването на повърхността става много добре с канцеларска гума, а най- добре с такава, която е за паус /по- твърда е и има твърди частици в нея/ и след това се обезмаслява с много гъст разтвор на препарат за съдове / ROLI даваше много добър резултат/.
2. Идеалното пренасяне на образа става от бяла гланцирана хартия /някога имаше едно списание, което дваха заедно с фактурите на "М-тел"- идеално беше с големите бели полета на рекламите, където има цвят, понякога залепваше/, като самото пренасяне се прави на възможно най- ниска температура на ютията, но се глади внимателно и повече се притиска. При по- ниска температура не залепва добре, при прекалено висока се получава размазване на тонера. идеалната температура се намира, като първите няколко опита се правят на слаба ютия и постепенно се повишава температурата, като се проверява дали започва да залепва. Когато започне да залепва тонера, се усилва още много малко ютията и се притиска равномерно цялата платка, ако е по силите на ютията, като се задържа така поне минута, за да може да се загрее цялата платка и да се размекне тонера. след като се залепи добре се оставя да изстине 1-2 минути и се проверява за незалепени ъгли. Ако се налага, операцията се повтаря. След успешното залепване цялата платка се накисва във вода, като трябва да стои доста, за да се размекне хартията. Най- често в малките отвори остава малко хартия, която се чисти с внимателно изтриване на ръка- меката хартия се маха без проблеми, а тонера е залепен здраво.
Оттук нататък метода на гецата е по- добър, само дето моят е още по- евтин Wink
Става дума за вълшебната смес син камък и сол в съотношение 1:1, към който се добавя вода, като трябва да се затопли доста, иначе трудно се разтваря. Недостатъка е, че е доста по- бавен от FeCl3.
По този метод съм правил 3 пътеки на милиметър... ама и принтера беше със 150 dpi Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LZ10
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 06, 2014 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте!
Темата е стара, но искам да споделя много добрите си отзиви от перманентен маркер CENTROPEN 2846! Четох положителен отзив в един руски сайт, и реших да опитам с него. Резултатът при мен е отличен! Току-що ецвах една платка, начертана с него в железен хлорид, и останах приятно изненадан! Никъде чертаното с маркер не е мръднало!
Пробвах и лазерно-ютийния метод наскоро, и с първия път също се получи много добре. С този маркер направих само някои корекции.
Само искам да отбележа, че понеже ползвам този маркер за първи път, реших да повторя два пъти пистите. После там, където бях неволно сгрешил, и със спирт, и с разтворител трудно се почистваше грешката! Very Happy
Надостатък е това, че малко широки стават пистите - около 1,5 мм, но ще потърся дали има по-тънък, от този модел.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети