| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 8:31 Заглавие: Юность 402ВС Хоризонтални черти |
|
|
Вече ми стана ясно че това е обратния ход на лъча. Проблема е че вече сменям 3-ти трансформатор8 и след известно врема започват пак да се появяват от долу на горе (сега има отдолу 2 черти а в началото нямаше). Странното е че трасформатора бръмчи неестествено - и смятам че е претоварен , оттам първия път се е прекъснала навивката между маса и ст7. На извод 9 на платката има 9V (но дали волтмера...).
Последната промяна е направена от Wisi на Вто Ное 18, 2008 22:43; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 16:26 Заглавие: |
|
|
По далечен спомен... имаше един кондензатор и един диод, често се скапваха и правеха този номер, но нямам схема и не мога да кажа кои точно бяха... А на този "Юность" работи ли нещо?  _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 19:58 Заглавие: |
|
|
Най често е от кондензатора С104. До сега от диод никога не е имало проблем при мен. Обаче аз си мисля за друг вид бели линии отдоло на екрана и те нямат нищо общо с трансформатора и тия елементи .Ако отдоло имаш и подгъване то дефекта е в някой кондензатор.Първо дублирай тия двата в захранването ,а после смени всички електролитчета във вертикалната развивка тоест всички които се намират под копчетата за регулирване . _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 21:03 Заглавие: |
|
|
Не бих казал че образа е подгънат (не видимо). Кондензатори по платката всичко съм сменил без C97 и C99, а тях съм ги проверил с дублиране(при което нямаше промяна в изабражението). Неработещите от филтриращи електролите в захранването са сменени със стари(някои по-стари от тях (такива имах)но те работеха (или поне - като ги заредя с някакво напрежение, включвам към лампа и тя светва за няколко секунди). Само C136 го дублирах с нов.
Не е диода. Смених и C104 със стар но промяна няма.
Сериозно смятам че е или ТХО или този ТР8 защото вече за трети път при смяна след известно време работа започва да се "поврежда" (не че виждам как е възможно това).
Колебая се между три повреди: "нещо" което товари трафа и така го поврежда, ТХО(може би магнитопровода или съответната навивка) и (това което смятам за най-вероятно) - сигурно магнитопровода се е разхлабил.
И завършвам с питане: тези линии(за сега линия) могат ли да се разрастнат и (вследствие от повреда причинител на линиите) да изгърми нещо? - Ако не - ще го преживея .
Последната промяна е направена от Wisi на Вто Ное 18, 2008 22:36; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 21:06 Заглавие: |
|
|
Няма нищо страшно . Ако можеш да направиш снимка и я покажеш та да ги видим какви са тия линии . От трафа се появяват но отгоре а ти казваш че имаш отдоло линии.  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 22:26 Заглавие: |
|
|
Ето няколко снимки, но си беше битка да хвана точно момента когато изображението не се обновява (черната линия). http://wisi.hit.bg/pic.rar
Онова оградено в червено са линиите |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 1:15 Заглавие: |
|
|
| Това е според мен някъде по захранването. Не е обратен ход. Поне от тези снимки не го виждам. Моето лично мнение е, че за Юность най-доброто спасение е една кофа електролитни кондензатори. Просто братушките ги няма по тая част. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 1:28 Заглавие: |
|
|
Вижда се мрежов брум, както и долу малко обр. ход, т.е. 2 дефекта. Колко е захранването преди и след стабилизатора? В този случай се взема 1000мкф и се прикачва към мр. бушон, но разбира се не към този за 220в. и се наблюдава резултатът. А осцилоскоп имате ли, за да видите гасящите импулси по веригата, за която спомена колегата Коцев? _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 8:36 Заглавие: |
|
|
| Осцилоскоп нямам, напрежението на захр. след изправителя е 15,60V след стабилизатора - 12V. Нямам кондензатори големи в момента, но като го закача за акумулатор работи по същия начин. |
|
|
 |
|