| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 23:04 Заглавие: Юност402в фокусиране |
|
|
Не знам дали изобщо е проблем, но имам чувството че образа леко е размазан, (разфокусиран) и въртях пот. на фокусиращия електрод и - нищо - взирах се много дълго за най-малката промяна в изображението, но нищо не се променя.
Напрежението се изменя (когато въртя тримера) на белия проводник на кинескопа до 260V а не 300V и смятам че това не е повреда а се получава заради съпротивлението на волтмера който използвам (когато докосна с пипалото на волтмера съответното място, образа леко потъмнява.
Помислих си че вътре в тръбата електрода се е откалил, и за да проверя прекъснах жълтия и тв-то остана само по фокусиращ електрод- обаза стана доста по- тъмен, а при въртене на потенциометъра се виждаше промяна.
(разфокусирането е такова че на канал 1 буквите "бнт" под 1-то не се четат.
(дано да не е кинескопа ) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 23:09 Заглавие: |
|
|
Жив кинескоп при така описания дефект .Има малка вероятност да е от каскадата но ако е от нея би следвало при увеличаване на яркоста картината да се раздува а при намаляне да се свива и да става по фокусирана . _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 23:13 Заглавие: |
|
|
Съжалявам че от една тема станаха толкова много.
Не е каскада, сменях още в началото с друга и нямаше промяна.
Просто се чудя "що са го сложили тоя тример за фокусировка като не поменя нищо на външен вид"? |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 23:15 Заглавие: |
|
|
Ясна е тогава работата .Отиде коня в ряката . Няма да се гледат видео касети на него  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 23:16 Заглавие: |
|
|
Нещо не разбрах.?
Просто питам - на един относително здрав Юность би ли трябвало този R173 като се върти да се променя нещо повече от напрежението на фокусиращия електрод?
В същност сега забелязах че проблема не е толкова в "фокусирането" а по-скоро в "размазване" на буквите на дясно (лявото на телевизора) |
|
|
 |
takiev Опитен потребител

Регистриран на: 19 Мар 2006 Мнения: 1073 Местожителство: StaraZagora
|
Пуснато на: Нед Ное 16, 2008 21:29 Заглавие: |
|
|
Сигурно няма да сменяш кинескопа, затова повиши малко само
отоплението на кинескопа / с 0.5 --0.9 в/. Като поработи 20-на мин.
ще видиш има ли ефект.....
САМ решаваш какво да направиш! |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 17, 2008 17:32 Заглавие: |
|
|
По принцип трудно се забелязва ефекта от въртенето на тримера за фокус. Това важи особено ако кинескопчето е на пределна възраст.Така че остави го малко над средното положение и това е  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 1:50 Заглавие: |
|
|
Катодът на маса и за секунда с пинсета 1 и 2-ра решетка накъсо. Може и 2пъти така. В доста случаи това дава резултат. Аз и друг път съм обяснявал, че фокусировката зависи и от фокусиращото и от анодното напрежение. Ако емисията е намаляла, то ще се увеличи и тогава? Някога "Рубин 102" на моята леля имаше оптимална фокусировка при фокусиращо напрежение 0V! _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 8:59 Заглавие: |
|
|
Сега... - катода е белия проводник който е свързан през кондензатор към крайния транзистор на видеоусилвателя, 2 краче. Първата решетка е решетката на която се подават гасящите импулси, тя е изведена на краче 1 и 5 на кинескопа. Втората решетка е на 6 извод, свързан жълт проводник към (в повечето случаи) последователно резистор и диод към ТХО-то , както и през кондензатор към маса. Така ли е?
Този резултат траен ли ще е и има ли опасност от повреда на кинескопа?
В такъв случай да намаля ли резистора между маса и потенциометъра за фокусировка? |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 19, 2008 9:31 Заглавие: |
|
|
Аз го правя по друг начин . Отпойвам катода /белия кабел/ и го запойвам на маса . Отпойвам синия първа решетка и го оставям във въздуха . Вадя клипса от кинескопа и го държа с клещите . Пускам телевизора да работи и както съм хванал клипса с клещите го доближавам до отпоения край на синия проводник на разтояние около 1см. Тогава се вижда как прескача искра от високото към синия кабел. Именно тая искра разпрашва катода на кинескопа и се увеличава после емисията му . _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
|