Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

диоди и съпротивление

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
KOKO_76
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 8:44    Заглавие: диоди и съпротивление Отговорете с цитат

Здравейте жичкаджии ? Very Happy Тормозят ме няколко въпроса и искам съвет от някой вещ в занаята. Решил съм да си направя стопа и габарита на мотора с диоди около 40-50 бр. Проблема ми е , че не мога да реша как да ги свържа.
1. вариант беше последователно , но ми казаха , че диодите няма да светят с еднаква сила /вариант с и без стабилизатор/
2. вариант последователно на групи по 3 броя със съпротивление
3. вариант успоредно на всеки диод по съпротивление.
Напрежението на стопа и габарита на мотора е около 12,5V на габарита и около 13,5V на стоп светлината.
КАКВО съпротивление да избера за всеки диод и когато са по 3 бр. Купих си за проба 5 бр. диоди и продавача ми даде за тях съпротивления от 1000 ома/но не знам дали това е най- добре/. На въпроса ми същия отговори ,че диодите са 0,10 А. Ами това беше ако някой знае го моля за помощ.

Последната промяна е направена от KOKO_76 на Чет Ное 20, 2008 10:00; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radoslavn
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Карнобат

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Вие сте радост за всеки магазин! Very Happy
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Прави се така, че за габарит светят горе-долу 1/4 от светодиодите, а за стопа светят всичките.
Най-добре е да се свържат максимален брой последователно и ще се получат няколко групи. Това че ще светят с различна сила е било шега.
За да се изчисли по колко диода ще бъдат в серия и какви ще бъдат стойностите на резисторите е необходимо да се знаят параметрите на светодиодите, напрежение и ток.
KOKO_76
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв е шанса при последователното свързване един от диодите да се повреди и да спре цялата група. Защо след като от закона на Ом
R= U/I тоест 13V / 0,1 А = 130 ома в магазина ми дават съпротивление от 1000 ома ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:41    Заглавие: Отговорете с цитат

KOKO_76 написа:
R= U/I тоест 13V / 0,1 А = 130 ома

Само дето U не е 13 V, а остатъка, като от тези 13 V извадиш напрежението, което ще падне върху диодите в съответната група, а то е сума от напреженията върху всеки диод. Та ка че дори и 130 ома са множко, освен ако вързваш всеки диод със самостоятелно съпротивление направо към 13 V, но това никак не е добър вариант.
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 12:06    Заглавие: Отговорете с цитат

KOKO_76 написа:
Какъв е шанса при последователното свързване един от диодите да се повреди и да спре цялата група?

Трудно е да се изчисли, но може би хиляди или милиони пъти по-малък от вероятността да ти изгори крушката на стопа. А дори това да се случи, нали останалите десетина групи продължават да работят.
maddoktor
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

имам предложение -
правиш стабилизатор на напрежение - примерно от 14,4 волта - което е стандартно . Та този стабилизатор ти поддържа изходното винаги стабилно - иамм такава схема и мога да ти я предоставя с най-голямо удоволствие
http://www.instructables.com/files/deriv/FXF/H3K6/D55EWIFO8K4/FXFH3K6D55EWIFO8K4.MEDIUM.jpg

ще ти дам и сметките - но само да вмъкна
когато променям входното напрежение - от 12 до 7,5 волта - изходното напрежение си стои едно и също - както и тока който минава през LED
при опит да подам 6 волта - изходното спада леко - както и тока .
това са опити от адаптер :

R3 е за ограничаване на текущия цикъл. Изберете стойността на R3, както следва: R3 = 0,55 / (LED необходим ток).
0,25/R = мощността на съпротивлението .

Комбинацията от R1, R2 и R4 задаване на изходни напрежения на регулатор. изходното напрежение е приблизително равна на: 1,25 * (1 + ((R2 + R4) / R1)). Това става по-малко точни с по-големи R стойности. С 2.5k за набиране R4, формулата ще бъдат много близки, с набиране г. 10k, ще трябва ръчно да си изследвате R1, R2 ценности. Аз работя по-долу чрез два примера: един със г. 10k плъзгача и един с 2.5k набиране.

Кондензатора е 47 uF / 35 волта .

това е относно стабилизатора . за да не изгорят всички светодиоди може да се направи следното - поръчваш си толкова SMD резистори колкото диоди ще имаш и така ако някой сдаде багажа другите няма да го последват .
сега тука в България не знам дали има този стабилизатор - но може с успех да вземеш LM350 или LM317 , като първият е за 3 Ампера , а вторият е за 1 Ампер .
платката където ще са диодите и резисторите може да се измисли Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2008 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе, шега за различното светене, ама аз дори при паралелно свързване имам различна сила на светене на диодите. При това ги включвам ДИНАМИЧНО - без резистор. А като сложа резистор и ситуацията е вече плачевна...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ganevec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: русе

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2008 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

a замисли ли се дали са ти абсолютно еднакви диодите
(made in china)
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2008 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Диоди не се клатят с напрежение, а с ток. По-опитните колеги тук сигурно се смеят отстрани, като гледат какви ги обсъждаме.

Така наизуст без да гледам дейташийта на диодите не мога да ти кажа точен ток, но:

* Аз бих ги свързал на групи - примерно по 3 последователно, с още един малък резистор

* Малкия резистор е най-добре да го подбереш опитно по силата на светене. По принцип резисторите не са _точно_ толкова ома, колкото пише на корпуса, а варират (оттам и означението за допуск - 1%, 5%, 10%...)

* Цялото нещо се захранва най-просто с един LM317, на който се слагат два външни резистора, и два кондензатора. Според тока който ще минава през този LM317, може (и вероятно ЩЕ) се наложи да се постави на малък радиатор

* В Гугъл търсиш LM317 datasheet - там има схеми на свързване и формули за определяне на тока - гледай за т.нар. current source (източник на ток), което е РАЗЛИЧНО от voltage source (източник на напрежение)

* Производствените схеми за клатене на диоди обикновено ползват принципа на импулсен DC/DC инвертор (и ако са регулируеми - т.нар. ШИМ). С това няма да успееш се справиш сам, ако нямаш много опит. ОБАЧЕ, онлайн се продават много евтино готови модули такива, към които може да свържеш само веригите.

А дискусията може да продължи по същество, след като изнамериш точния модел на светодиодите и ни постнеш тук линк към негов дейташийт. Там пише разни важни неща, а най-вече двата параметъра Vf и I(няколко подвида), без които работата не може да бъде свършена добре.

П.С. Резисторите от 1К ги набий на оня тенекеджия дето ти ги е продал в главата

П.П.С. LM317 и други сходни схеми ще ти работят стабилно докъм 1 ампер; за кола температурни условия са по-тежки, и аз бих разчитал само на 0.7А - понеже диодите ти сумарно ще си хапват вероятно повече ток от това, ще трябва на няколко групи да ги нацепиш, с няколко стабилизатора

П.П.П.С. Абе какви са тия светодиоди с ток 100ма, откъде ги изкопа, по принцип се ползват основно две категории: с ток докъм 20ма и с ток над 0.5А (вторите не може да ги сбъркаш, защото са скъпи, и задължително се монтират на едни специализирани радиатори)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети