Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

автомобилен акумулатор за упс
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Porko
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2008 2:17    Заглавие: автомобилен акумулатор за упс Отговорете с цитат

Замислих се какво ще стане ако в един юпиес /упс ли го пишете?/ включа вместо неговата акумулаторна батерия един автомобилен акумулатор със същия волтаж, примерно 100 амперов. Първата ми мисъл бе, че ще изгори зарядното устройство на упс-то защото при толкова по-мощен акумулатор ще е на практика почти свързано на късо. Обаче споделих с познати електричари идеята и ме уверяват, че това нямало да стане, просто акумулатора щял да зарежда много по-бавно. Което чак не ми се вярва, ако е толкова лесно, защо никой не го практикува? Ще излезе прекалено евтино да имаш упс с което компютъра може да работи не минути, а часове.

Но ако го няма тоя проблем със зареждането, не се сещам за дру проблем. УПС-тата няма как да нямат някакво реле, което да спира зареждането на акумулатора ако е зареден, та да не се стигне до презареждане.

Разбира се акумулатора с течна киселина не е добра идея да е в стаята, ще трябва да е някъде навън и да се прокара кабел, обаче това са подробности.

Какво ще кажете за идеята?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2008 20:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Бъди сигурен, че няма да изгори зарядният блок.Както са ти казали, ще отнема доста време да се зареди такъв акумулатор.В UPS-ите най-често акумулаторите са на подзаряд /май изключение са онлайн машинките/Сиреч зарядното си работи като генератор на ток, когато е паднала батерията, после си поддържа 13.8V
На част от проблема си си отговорил
Цитат:
Разбира се акумулатора с течна киселина не е добра идея да е в стаята, ще трябва да е някъде навън и да се прокара кабел, обаче това са подробности.
Отделя се водород..

Цитат:
Ще излезе прекалено евтино да имаш упс с което компютъра може да работи не минути, а часове.
Да, ама някои устройства имат таймер и може да го изключва, дори да има батерия. Примерно моят Artronic съм забелязал, че като има малък товар след 5 минути някъде изключва
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Porko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2008 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ти ShaGratH^!

С една дума се оказва, че всеки UPS може да работи с всеки акумулатор без никакви модификации. Ако разбира се не спира твърде дълго тока, тогава акумулатора ще остане незареден и ще е нужно да се включи към някое по-яко зареждащо устройство. Идеята е твърде елементарна и няма как да съм първия, на който му хрумва. Чудя се защо не се е наложила, след като позволява почти без пари да се постигне нещо, което в магазина струва много пари. Откакто си продадох колата не знам как вървят автомобилните акумулатори, но едва ли един нов и мощен ще е над 100 лева. Така се оказва, че юпиес, дето в магазина мнооооооооооого скъп може дас е сглоби за едно 200 лева. Дето викат, прекалено евтино е за да бъде истина.

А за газовете няма проблем. Самият акумулатор няма проблем да е на балкона, в моя случай на двора, само дъжд да не го вали. От ниските температури нищо няма да му стане. При това и кабела до него няма нужда да е дебел.

Не разбрах за кое изключване говориш накрая, като казваш, че твоя като имам малък товар някъде след 5 минути изключва. Кое изключва?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 24, 2008 0:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Porko написа:
Така се оказва, че юпиес, дето в магазина мнооооооооооого скъп може дас е сглоби за едно 200 лева.

Колко точно много скъп? Ако визираш APC - там плащаш както за добра и надеждна изработка (донякъде), така и за марка.

Моето впечатление е че китайските UPS-и не са никак скъпи за ампеража, който дават. Друг е въпроса колко са верни тия амперчасове... Ама тоя проблем и при автомобилните акумулатори го има Wink

Има го също и момента с изхода на UPS-а. Всички евтини машини без изключение изкарват практически правоъгълни 220 волта, което е проблем за много крайни у-ва (за щастие, не и за обикновените десктопи). Скъпите машини като правило изкарват мощност, която е горе-долу синусоида -- разбира се с цената на повече елементи, сложност, и похабена като топлина енергия. Но пък можеш да захранваш примерно НЧУ, без да изпушат спикърите на високите честоти...

Porko написа:
Не разбрах за кое изключване говориш накрая, като казваш, че твоя като имам малък товар някъде след 5 минути изключва. Кое изключва?

Има логика в управляващия микроконтролер, която след някакъв таймаут изключва товара НЕЗАВИСИМО от заряда на батерията, ако товара е под едиколко си вата.
Върнете се в началото
Porko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 24, 2008 12:02    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios написа:
Porko написа:
Така се оказва, че юпиес, дето в магазина мнооооооооооого скъп може дас е сглоби за едно 200 лева.

Колко точно много скъп?

Последният път питах за ю пи ес, който може да държи компютъра с часове в няколко магазина за компютри и всички оферти бяха за над 1000 лева, което май е повече от генератор. Освен това никъде нямаха такъв ю пи ес, което означава, че много рядко се купува, ако изобщо се купува.

Проблемът със синосуидата, за който говориш, може да се реши с два ю пи ес-а, свързани един в друг. Единия ще е марковия и там модификации няма да има. Той няма нужда да е мощен и в него ще е пуснат компютъра. Той ще е включен в другия, с автомобилния акумулатор. Пак излиза мноооооооооого по-евтино от офертите.

Обаче не може аз да съм първия гений, на който му хрумва всичко това. Прекалено очевидна е, а не съм чул да се практикува. Имам чувството, че не се сещаме за някакъв проблем.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Ное 24, 2008 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Автомобилните акумулатори са долу горе 2лв / ампер час
А иначе ако работи с часове естествено че ще се наложи значителен заряд. Най-добре комбинацията трансфертер зарядно акумулатор и управление. При това положение от UPS-а само половината ще се използва /трансфертера и управлението/ външното зарядно устройство ще осигурява бърз заряд на големия акумулатор, така че става и някакъв глупав китайски UPS Smile
Върнете се в началото
Porko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2008 11:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е само до пестенето на пари. Вчера обикалях по метро, практикер, бриколаж, магазините за компютри на Раковска и още два магазина за електроника в центъра и никъде не предлагаха ю пи ес-и с такива мощни акумулатори. На едно место казаха, че по каталог имали и струвал ..... две хиляди лева! Направо е загадка откъде идва тая цена.

Мисля, че по същество разликата между автомобилния акумулатор и тоя в ю пи ес-а е, че втория е solid state. Тоест втория е по-удобен, но откъм електричество няма принципна разлика. Един познат каза, че проблемът можело да бъде, че само сухи акумулатори можело да се зареждат със зареждащото на юпиес-а, обаче не виждам защо това да е така. В края на крайщата сухи акумулатори се ползват и при колите и това не налага да се правят модификации на алтернаторите.
Върнете се в началото
Porko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2008 23:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Разцъках интернета и видях, че темата на много места е била обсъждана. Мненията се разхождат: едни казват, че зарядното на юпиес-а ще изгори, други - че няма да изгори. Като вторите са повече. Разбира се, в науката нещата не се решават с вишегласие, ако беше така земята щеше да е плоска.

Аз съм учил физика, обаче не мога да си представя кое е вярното. Първоначално мислех, че зарядното трябва да бъде претоварено и да изгори. В края на крайщата то е източник на ток в който е включен консуматор надвишаващ капацитета му. Ако капацитета е прекалено надвишен, би следвало да е същото, като да се даде на късо зарядното. После обаче си дадох сметка, че размишленията ми не са непременно логични. Акумулаторът, като консуматор, не е същото като една крушка. Той не е проводник, тече химичен процес, който - в зависимост от силата на тока - може да тече с различен интензитет. Слаб ток - слаб интензитет /както в едно електрогалванично производство/.

Но след това отново не бях сигурен. В крайна сметка електролитите по определение са електропроводящи, тоест акумулатора може да бъде разглеждан и като проводник /макар с доста голямо съпротивление/! И колкото е по-голям този акумулатор, толкова по-малко ще е съпротивлението. (Увеличаването мощността на автомобилните акумулатори се постига за сметка на увеличаване повърхността на електродите и на количеството електролит, тоест по-голям акумулатор означава повече ампераж.) Все едно увеличаваме сечението на един проводник. Така погледнато от един момент - нататък зарядното ще бъде дадено на късо.

Обаче и това не приключи размислите ми, понеже според уикепидията някои видове зарядни устройства не изгаряли даже, ако бъдат дадени на късо! Освен това един зареждащ се акумулатор не може да бъде разглеждан като проводник. Електрическата енергия, която постъпва в него, се поглъща в един обратим химичен процес, а не протича просто като през проводник. Излиза, че няма как да се окаже, че зарядното е дадено на късо.

Толкова за изгарянето на зарядното. В интернета има и някои, според които нищо няма да изгори, но акумулатора ще се презарежда и така ще бъде съсипан /възможно е даже да избухне/. Последното не го вярвам, защото не мога да си представя, че кой да е ю пи ес в света няма да е проектиран срещу презареждане.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи като е по-голям акумулатора няма да изгори, защото зарядното подава определен заряден ток примерно 700 мА. Проблема идва от това че докато се зареди големия акумулатор със тоя ток ще отнеме доста време. Примерно зарядния ток ако е 1/10 от стойността в а/ч
т.е. ако е 70 А/h може да се зареди напълно за 10 ч със 7 А. Ако се зарежда със тия 700 мА ще му трябват 100 часа т.е. няколко дена.
Самото зарядно и накъсо да е ще дава пак 700 мА. Но може да има някъде други по-просто които не дават стабилен ток те могат да се претоварят и да изгорят.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Но може да има някъде други по-просто които не дават стабилен ток те могат да се претоварят и да изгорят.

Интересна мисъл ,и кое ще ги претовари ? Нали се зарежда 12 волтов акумулатор и в двата случая . Обикновено такива зарядни са ограничени по напрежение -например 14В ,за да не презареждат акумулаторите ,а както малкия ,така и големия акумулатор при падане под 10 В могат да дърпат голям ток от такова зарядно ,само че то няма да им го даде -било то поради защита по ток ,било поради недостатъчна мощност на изправителя и трафа. Въпроса е само колко често ще се налага работа по-дълго време без ток ,което ще води до по-голямо спадане на акумулатора и съответно по голямо време за възстановяване. Добра алтернатива беше посочена -отделно автоматично зарядно извън UPS-a.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети