|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 24, 2008 23:06 Заглавие: Дайте информация за електролита за акумулатора |
|
|
Търся информация за това каква трябва да бъде концентрацията на електролита в акумулатора. Проблема идва от там, че в тез студове, като не караш колата 3-4 дена, акумулатора пада. Доколкото знам трябва да се долее малко концентрат. Какъв да бъде той и с какво се мери концентрацията на електролита. Откъде може да се закупи такъв уред. Доколкото знам представляват нещо като уред за мерене градуса на ракията. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 24, 2008 23:13 Заглавие: |
|
|
Долива се вода, а не концентрат. Уредът е много подобен на този за ракията и захарта. Зависи с какъв електролит е пълен акумулатора - зимен или тропически.
Зимния при зареден акумулатор е 1,28, а тропическия - 1,23. Минимума за разреждане е съответно 1,16 - 1,12
При доливането се отделя топлина и за да не заври и пръска трябва да става бавно. По принцип киселина се налива във вода, а не обратното. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 24, 2008 23:22 Заглавие: |
|
|
За оловен акумулатор:
Меренето става с АРЕОМЕТЪР. Обикновено е стъклена пипета с гумен накрайник, с помощта на който се изтегля електролит. Вътре е самият ареометър-поплавък със скала. Потъването на поплавъка зависи от гъстотата на електролита.
Стойностите са:
до 1,08kg/l = 10Be° -Силно изтощен акумулатор(вероятно с проблем)
1,20 - 1,22 kg/l = 24-26 Be° - Акумулатор в нормално състояние
1,26 - 1,285 kg/l = 29,7-32 Be° - Правилно зареден акумулатор
1,30 - 1,32 kg/l = 33,3-35,1 Be° - Презареден акумулатор
Меренето е при температура: 25°C
Електролитът е разтвор на сярна киселина с дестилирана вода, а по принцип в отношение 35% сярна киселина:65% дестилирана вода. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 0:52 Заглавие: |
|
|
След като съм разредил сярната киселина веднъж, значи ли, че като дойдат топлите дни ще трябва да доливам сярна киселина, за да възвърна правилната концентрация. Какви са опасностите за акумулатора, ако повиша/понижа водата или сярата. Скъсява ли се живота на акумулатора, изобщо, кое е оптималното действие, което да предприема. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 1:00 Заглавие: |
|
|
Долива се само дестилирана вода!!! Нищо друго. Нивото трябва да е поне 1 - средно 2 см над плочите. Концентрацията на електролита се оправя само веднъж при зареждането и след това варира в посочените граници в зависимост от степента на разряд. Важното е да се провери да не презарежда, това го правят тези, които ти дават гаранцията (продавача). _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 8:01 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Електролитът е разтвор на сярна киселина с дестилирана вода, а по принцип в отношение 35% сярна киселина:65% дестилирана вода. |
charli и аз да обобщя малко нещата по-простичко.
С веднъж приготвения електролит се залива акумулатора. Зарежда се дотогава докато гъстотата стане на 1.28. По време на експлоатация тази гъстота пада, което е признак (казано е по-горе) за това, че акумулатора има нужда от зареждане. При самото зареждане гъстотата се вдига. Не се налага доливане на пресен електролит или киселина. Смисъла на доливането на дестилирана вода при паднало ниво е в това, че се изпарява водата в електролита, а не киселината. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 8:17 Заглавие: |
|
|
От дългогодишния ми опит с автом.акумолатори знам че един аком. почне ли да прави така човек трябва веднага да отиде и да си купи нов.Другото е хабене на нерви и време и накрая пак отиваш и си купуваш.Точно това ще направя и аз защото при мен положението е същото и спасение освен нов няма  _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 11:45 Заглавие: |
|
|
Значи да разбирам, че полза от доливане няма. А това че акумулатора е стар, не е стар - на една година е. Май спасението е сваляне и занасяне на топло. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 12:47 Заглавие: |
|
|
Долива се в ВОДА примерно до 2 см над плочите. И след това се зарежда. Като не знаеш какво правиш, иди на сервиз или там, където зареждат/продават ще ти сложат диагнозата, измерят и заредят. Оловните акумулатори се саморазреждат за месец - два некаране на колата. И 5 -10 мин. каране не миогат да го заредят, така че зимата си трябва обслужване и дозареждане. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 15:03 Заглавие: |
|
|
Все си мисля, че като не знам какво правя, не означава, че няма да схвана рано или късно какво да правя. Да не давам пример за последните 70 лв. спестени, дето всеки вика, я си отиди на майстор. Е явно може и без Майстор да мине. Вярно, че ми отне сигурно 2 пъти повече време... ама при повторна манипулация времето ще е минимизирано до минимум. _________________
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|