|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Fender_str Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 0:24 Заглавие: |
|
|
| Ами това е задачата няма решение! Не можа ли да разбереш!? Това е отговора нишката... Тя няма нищо общо с цялата работа... ако ще 5 метра да е с незнам си какво после... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 9:01 Заглавие: |
|
|
Най- общо казано:
Лампата работи на 1W / 0.5A= 2V напрежение, т.е. ако говорим за обикновена крушка с нажежаема жичка, всяко напрежение под два волта се приема за нормално и крушката ще свети, без да изгори.
Батерията в схемата е с напрежение 2 Волта и има свързан последователно резистор 5 Ома, т.е. напрежението върху крушката със сигурност е под 2 Волта. Златната нишка не се взима под внимание, защото не е свързана във верига! _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 9:16 Заглавие: |
|
|
Сега забелязах задачката.
Добра е! Провокира мислене. Очевидно любознателните форумци силно се затрудняват при подобни задачки, които впрочем изискват знания може би от 10клас.
Няма да решавам задачата. Ще покажа само пътя. Нека всеки се помъчи и ще получи много по-голямо удовлетворение, като я реши сам.
"Ако дадеш две риби на бедния, ще го нахраниш един път, но ако го научиш как да лови риба, ще се храни цял живот" - Конфуций.Хайде стига лирика!
Към задачата:
Лампата е 4ома (защо?) и, заедно с 4-омовия резистор, ги заместваме с еквивалентен резистор 2ома. Става мостово свързване с батерия в едното рамо и напрежение в диагонала (върху току-що изчисления екв. резистор) равно на 2волта.
Сега, първият "болен" въпрос:
8,45в/м означава следното: Токът по златната жичка е 8,45/r, където "r" е съпротивлението на проводник от злато с дължина 1метър и дебелина 0,1мм. Отворете WIKI, вижте специфичното съпр. на златото и изчислете въпросното съпротивление.
Номерът е, че, като се дава параметъра "волта/метър", токът няма да зависи от дължината на жичката (хайде да ви видя, защо?).
Вторият "болен" въпрос:
Токът през зл. жичка постъпва в лявата точка и е с указаната посока. Това означава, че същият по големина ток "изтича" от неозначената най-дясна точка/проводник. Цялата схемичка участва във непоказана външна верига и токът, който се втича в нея е равен на токът, който изтича. Схемичката, разбира се, оказва влияние на външните вериги, но първият закон на Кирхоф си е в сила
Дали са достатъчни тези подсказвания?
Ще кажете вие.
Последната промяна е направена от dobrix на Чет Ное 27, 2008 17:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
nia Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 10:08 Заглавие: |
|
|
<Няма да решавам задачата. Ще покажа само пътя. Нека всеки се помъчи и ще получи много по-голямо удовлетворение, като я реши сам. >
Тази лампа не само няма да изгори, но никога няма да светне.Има само един начин при положение ,че R е 0 ома,батерията е поне 30 Ампера . Тогава след като засветят R-те, ще светне и лампата .
Айде че, изстина кафето-а може пък това да е целта на к-р капана. |
|
|
 |
dragon_hifi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 18:57 Заглавие: |
|
|
| MorningEnergy написа: | | Да ама на лампата и трябват 2 волта за да свети нормално, а в същото време напрежението на батерията е 2волта. |
Т.е. R може и да е 0 ома.  _________________ GSM 0898677185
LZ2BMB
www.belectric.eu |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 19:16 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Токът през зл. жичка постъпва в лявата точка и е с указаната посока. |
Това означава ли ,че идва от нищото ,или очевидно има външна част на тази електрическа схема ,която не е дадена на чертежа ? Аз самия знам доста задачки главоблъсканици с уловки вътре ,но не съм виждал още и такива от областта на точните науки ,пък и не е ясно какъв е смисъла от такова задание ! Те учениците от 10 клас една верига с три резистора и един източник трудно изчисляват ,та камо ли това. Задачата е като за олимпиада по физика или електротехника ,май ни е минало времето за такива. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 20:13 Заглавие: |
|
|
"очевидно има външна част"
Карате ме да поварям:
Цялата схемичка участва в непоказана външна верига и токът, който се втича в схемичката е равен на тока, който изтича. Схемичката, разбира се, оказва влияние на външните вериги, но първият закон на Кирхоф си е в сила
Още малко подсказване и ... няма повече:
Крушката ще се претовари с над 10% при твърде голямо R.
Не съм казал, че учениците са по-умни от вас, а че задачата се решава с материал изучаван май в 10-ти клас. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 15:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не съм казал, че учениците са по-умни от вас, а че задачата се решава с материал изучаван май в 10-ти клас. |
И аз не съм казал ,че сме по тъпи ,но тази задачка повтарям е с повишена трудност ,най вероятно за олимпиада ,след поясненията които Добрикс даде ,смятам ,че решаването и е рутинна работа. |
|
|
 |
MorningEnergy Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 16:45 Заглавие: |
|
|
Много благодаря на всички писали в темата, най-вече на @dobrix
Идните дни ще реша цялата задача (че идва края на семестъра и освен задачата и други неща са ми на главата)
Колкото по-голямо е неизвесното съпротивление толкова повече ток ще минава през лампата и в един момент тя ще изгори.
Обратното, колкото по-малко е Rx толкова по-малко ток ще минава през лампата за сметка на това повече през съпротивлението. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 20:05 Заглавие: |
|
|
Не е баш така. Трябва да се сметне.
Като гледам, при някаква стойност на R през лампата няма да тече ток, а нагоре и надолу от тази стойност токът ще расте, като сменя посоката си. Т.е. при R=0ома ще е обратен на тока при голямо R и трябва да се сметне колко е. Може и да греша. Ще чакаме да я решиш.
А може някой по-немързелив да я симулира  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|