Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мога ли да заменя MAX3232 със MAX232

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_tianaa
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 28, 2008 16:16    Заглавие: Мога ли да заменя MAX3232 със MAX232 Отговорете с цитат

Имам една схема която е с MAX3232 а нея не мога да я намеря по магазините за части и мисля да е заменя с MAX232 прегледах PDF-четета и на 2 те схеми и мисля че би могло да стане но изкам мнение на някои които разбира повече от мен. (аз се занимавам с електроника от скоро)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 28, 2008 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Има едно положение при което не можеш да я замениш,
и при такава ситуация се използва 3232.
Чети пак датата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Пет Ное 28, 2008 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

един жокер - виж захранващите напрежения Wink
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 28, 2008 20:23    Заглавие: Re: Мога ли да заменя MAX3232 със MAX232 Отговорете с цитат

the_tianaa написа:
Имам една схема която е с MAX3232 а нея не мога да я намеря

Тази 'една схема' с какво ще си приказва?

По спецификация, "истинския" RS-232 трябва да ползва +12/-12 волта за управление на кабела; оттам и проблемите, както и популярността на тези чипове на Максим. Номера е, че в някои от чиповете има малък DC инвертор, който 'произвежда' 12 волта, пък захранването на чипа е само +5 В. (има винаги външен кондензатор впрочем за целта)

ОБАЧЕ:

В реалния свят, повечето PC-та могат чудесно да разчитат входящ RS232 поток, управляван само с TTL нива (около 5 волта и около 0 волта). Много любителски схеми например изобщо не си правят труда да поддържат 'истинския' RS232, а просто слагат по един транзистор да буферира TTL ниво и да приказва на PC-то.

Естествено този метод има и недостатъци - някои крайни устройства не 'вдяват' от ниските нива (но никога не съм чувал PC да не се оправя с тях!). Другото е, че с по-голям размах на напрежението се постигат по-добри скорости при дълъг свързващ кабел, а там +5 / 0V издишат...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Съб Ное 29, 2008 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

MAX3232 работи и на 3V. Това е хватката. Ама си я има по магазините? Просто виждам че е по скъпичка. 10лв. примерно. Ама защо трябва да е MAX3232? Видях че Борко(Пулсатор) предлага ST3232 на цена 1.9лв. Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети