Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем със Sata диск и Windows XP

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 29, 2008 18:51    Заглавие: Проблем със Sata диск и Windows XP Отговорете с цитат

Купих си нов САТА хард диск, на който исках да инсталирам Windows XP. Първоначално изключих стария IDE. Инсталацията тръгна нормално до момента, когато трябва да се зареди за пръв път от харда. Тук заби. Просто не искаше да продължи. Вързах стария диск и започнах отначало, след като разделих новия диск на части. Уж всичко стана... Изтрих стария диск и се опитах да го форматирам-не ми позволи да пипам "С" (там ми беше Windows-а).
При стартиране, все още си мисли, че имам две системи и ме пита коя да ползва. А най-голямата изненада беше, след като свалих стария хард диск-оказа се, че НЕ ВИЖДА СИСТЕМЕН ДИСК!!! Когато поставих и двата диска-всичко си работи. Имам чувството, че вижда SATA диска, само когато имам и IDE, въпреки че системата е на SATA диска...
Някой има ли идея какво мога да направя, за да се нормализира ситуацията?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 29, 2008 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурно си зависи от дъното, може би ъпдейт на BIOS-a да помогне. При мен ситуацията е подобна: имам дъно без SATA и SATA харддиск - работи с един преходник, но ако не е вързан един IDE диск не "вижда" SATA харда. Мъчих разни варианти но друго решение не намерих.
nick_s
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Ное 29, 2008 20:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото зная при всяка нова инсталация в системният диск се записва файл с информация за наличните ОС . Дори и да махнеш някоя от тях името и си остава в този файл - затова и не ти дава да форматираш стария диск и те пита за избор на ОС . Имаше някакъв достъп до този файл ама не помня от къде , от там може да махнеш несъществуващата вече ОС .
И при мене имаше подобен проблем , забиваше още при инсталирането , смених инсалационния диск и всичко се оправи Shocked - не знам как
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
huligan4o
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 30, 2008 13:38    Заглавие: Отговорете с цитат

На моя комп/по-точно дъно/ Епокс,настройката е от БИОС-а,Integrated peripherals-->On Chip IDE device-->On Chip SATA-->Enhanced.Така ми работи САТА-та,иначе се получава нещо подобно като при теб.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 30, 2008 20:22    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен е разрешена в BIOS
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 30, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да му липсват драйверите за SATA-та. Аз имах такова дъно. Вина пита при първото зареждане при инсталация от CD-то дали ще се качват допълнителни драйвери (SCSI, SATA и т.н.). Натискаше са там определения клавиш (още в началото, пише кой, някой от F-овете беше) и драйверите се качваха допълнително от дискета. Вина си ги копира и интегрира в инсталираната система.

Потърси инфо и за поправка на 'Master Boot Record' на вина. Ако си инсталирал през IDE-диска, то MBR-а е там и без този диск не може да намери системата. Трябва да има MBR и на SATA-та за да може да зареди и само от там. Но ако на новата ти инсталация все още и липсват драйверите за SATA-та все пак няма да тръгне. Имам спомен че беше играчка. Най-добре нова инсталация само на SATA-та като още в началото качиш драйверите.

Кой вин да се стартира и колко са системите се задава в с:\boot.ini на разпознатия за С: диск. Скрит файл е. Направи си и бекъп на файла че ако сбъркаш нещо ще ти е трудно да разбереш какво трябва да пише там а със сбъркан май не тръгваше изобщо.

ПС
Сори за обърканото инфо. Значи: Ако не е искал да тръгне само със SATA-та вероятно са му липсвали драйверите които както съм писал горе трябва да се заредят в началото. Ако си инсталирал с помощта на IDE-то вероятно там е MBR а на SATA-та няма такъв. Без MBR няма да тръгне от този диск но MBR може да се запише допълнително. Нужни са и двете разбира се, и драйверите и MBR-а. За да не забиеш в разни акробатики - нова инсталация само на SATA. Мале какво писание стана ама се надявам да помогне Very Happy
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 30, 2008 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно доста съм го омотал... Като С: диск разпознава IDE, а D: е SATA. Но програмите си ги слага на D:/Program files... Ще опитам и да видим какво ще се получи... Дано не оплескам нещо, че ще си отпиша на и-мейли, за заявки за нови ключове на част от програмите...

Да-а... Прав си-като смених фолдер опциите и се появиха системните файлове-на IDE-то са... Промених BOOT.ini и сега поне зарежда направо, без да пита за втория Windows.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 01, 2008 12:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Кой диск да е С се настройва от биоса. Но за да тръгне без IDE-то т.е. директно (само) от SATA-та ще трябва да копираш там MBR. Имаше досовска команда потърси в нета за упътване (май беше с fdisk /mbr или нещо от сорта). Има доста инфо и не е сложно. Оправи това защото в момента си зависим от IDE-то.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети