Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Климатик или инверторен климатик
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gogo88
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 17:38    Заглавие: Климатик или инверторен климатик Отговорете с цитат

Здравейте , колеги искам да попитам някой който разбира повече , климатик или инвертор е по добре да си взема като заслужават ли си 300 лв отгоре за инвертор заради по малкия разход на ток от рода на 0.3-0.4 киловата на час.Не е ли по добре да дам повече пари за климатак който не е инвертор , но да е по добър .Дайте мнение спрял съм се на Хитачи или мицубиши , 12-ка примерно , за стая 20-23квадрата .
Парите не са проблем , мерси предварително Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
азазелло
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ст. Загора

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Неинверторен Панасоник - 12-ка - 740 лв. Два взех и съм доволен!
Върнете се в началото
mteddy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво представляват Инверторите
Според повечето хора, инверторите са климатици, които могат да инвертират режима на работа: "На топло" и "На студено". Това обаче въобще не е вярно !!!
Според технологията, по която са създадени, съвременните климатиците имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Каква енергия ще попитате има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има и то доста много: това е енергията, топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда.
Основния агрегат който прави това пренасяне е компресорът. Обикновените климатици са съоражени с компресори, които просто получават захранване и работят с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната.
Поради инертността на системата, климатика, които е получил някаква "засилка" дори подминава зададената температура, което се оказва доста излишен разход на електричество.
А основното достойнство, което ни кара да захвърлим калориферът и да го заменим през зимата с климатик е икономичността.
За да се постигне желаната икономичност производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора, като изменението е в зависимост от температурата която, трябва да се достигне. Това се оказва изключително ефикасно в режим на "топло", през зимата.
Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане на максимална топлинна ефективност.

цитат: http://klimatici.com/statia_invert.php

а тук http://invertorni.klimatici.com/ може да се прочете още.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
пламенхар
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Мойто мнение като на препатил с инверторни е в полза на обикновените.Инверторните са много чувствителни откъм токови удари.Имах панасоник инверторен на който от токов удар му изгоря платката на външното тяло и то два пъти.А тя струва м/у 400 и 500 лв.Не броя скъсаните нерви покрай ремонта.
Тоест колкото един обикновен климатик.
Е ако парите не са проблем тогава разговора е излишен.
Върнете се в началото
gogo88
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 18:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за подробната информация , прочел съм доста статий , въпроса ми беше , човек който е патил от климатик или от инверторен климатик , или пък да отговори някой който монтира климатици или нещо подобно.

Парите не са проблем от към закупуване на нещо добро , но не и да сменявам платки както ти сам каза , след всеки токов удар примерно , то парите за части не са кой знае , по важното , е че ще си загубя времето да чакам и да ходя на сам на там и още по важното ако стане проблем , точно когато е нах студено , кво правиме , не е гаранция , че обикновения неможе да се прецака , но все пак...
Моля , за още мнения Smile
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си отговорил на основния въпрос - какво ще правиш с тоя климатик?

Ако ще охлаждаш предимно (т.е. за тежкия зимен сезон имаш и друго отопление), зарязвай всичката реклама и си купи конвенционален. Ще работи като пушка.

Ако искаш да се отопляваш през зимата, няма да се разминеш с инвертора. Но малко ме притеснява разликата от 300 лева, която си цитирал. Неинверторен за малка стая струва 500 лева. Инвертор, който да РАБОТИ ДОБРЕ, и да отоплява при зимни БГ температури ЕФЕКТИВНО, е над 1100 лева. Тоест доста по-голям диференциал има.
Върнете се в началото
gogo88
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 19:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи трябва ми за първия етаж , стените са дебели доста и е топло смених дограмата с двойна и никога стайте не са студени.Стаята за която ми трябва е 20-23квадрата.Разликата може и по голяма да е , това е най ,малката.Основно ще ми трябва за отопление да като температура от 20-24градуса ще е макс даже е много защото както казах стаята винаги е топла и е много добре изолирана.
Очаквам мненията ви Surprised
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

gogo88 написа:
Основно ще ми трябва за отопление да като температура от 20-24градуса ще е макс

Няма особено значение вътрешната температура, критична е външната.

Купувай инвертор 12-ка. Няма да стане със конвенционален - само ще 'надува' като изоглавен през зимата, а КПД-то ще му е много ниско. И с тия цени на тока... Sad за няма и два сезона ще ти се стопи разликата.

За марка нищо не мога да кажа - късмет... Марките, които са добри и винаги работят, са скъпи. 'Обикновените' марки понякога работят супер, понякога не...

Виж, за монтажа мога да ти дам един съвет. Намери професионалисти, не тенекеджии. Не видиш ли да носят вакуумна помпа, НЕ ИМ РАЗРЕШАВАЙ да пипат. Почнат ли да философстват на тема как обезвъздушаването не е "наистина необходимо", НЕ ИМ ДАВАЙ ДА ПИПАТ.

Най-добре намери добър техник през контакт от този форум, или от твой познат. Иначе ландшафта е страшен - какви маймуни 'работят' в тия фирми, не е истина.
Върнете се в началото
gogo88
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Марка аз писах , че съм по прочел насам натам , казват , че хитачи и мицубиши са нах - добрите марки.Намерил съм фирма коята всичко си правят те , пловдовска е фирмата и имат добро име в Пловдив.Въпроса е , че искат да кажете мнението си като марка кое е добро и вие.
Казаха ми , че осака само са до -20градуса , другите са макс до -15 , но осака няма да взема 100% щото ми се струва доста куца марка.
Very Happy
Върнете се в началото
гошо
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 02, 2008 21:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си сложих юни месец инверторен елит 12ка и съм много доволен от него.Лятото ми правеше хубаво студено -18градуса -в стаята без много зор,а сега топли до 25 за 30 минути.Компресора му е матсушита и предполагам че няма да ми създава проблеми.800 лева броих за него без монтажа ,при постоянна работа ми гълта някъде 30-40лв ток на месец-ама климатика си е друга работа да знаете ,стига с тез кюмбета и тез пушеци Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети