Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Коледно за светодиодите.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
b2bb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 05, 2008 19:59    Заглавие: Коледно за светодиодите. Отговорете с цитат

Здравейте, въпроса отново е за светодиодите. Very Happy
Искам да си навържа различни светодиоди,за заместване на коледните лапмички.Захранването да е директно от мрежата 220В ,без трансформатори.
Светодиодите ще са различни цветове и ще мигат.
Та Въпроса как да ги навържа? Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
гошо
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 05, 2008 21:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Купи си готов комплект за 3-5 лева и си свиркай Smile Остай таз работа с диодите!Аз мога да ти предложа вариант с диодите ама е сума пари кто изпълнение Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Дек 06, 2008 3:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, дето искаш да го направиш, става много трудно без трансформатор.

И да имаш трансформатор, проблема при лампичките е жицата - как да свържеш всички светлинни източници. На практика ще трябва две жици да 'носят' едно и също захранващо напрежение - примерно 5 волта - а към всеки светодиод да има балансиращ резистор, иначе ще горят (или в най-добрия случай ще светят неравномерно).

Ако все пак си се навил да го правиш така, намери си отнякъде адапторче което изкарва 5 волта (или 6, 7, до към 9), на 1 ампер прав ток, и навържи споменатите резистори и светодиоди (стойността на резистора се изчислява така, че при конкретното захранващо напрежение - примерно 5в - да ограничават тока към всеки свд до към 20 ма). Ама пак няма как да е без трансформатор - независимо дали адаптора е импулсно или 'класическо' захранване, трансформатора е в него.

Най-големия проблем може да се окаже ампеража - примерно за 100 'нормални' светодиодчета (не мощни!) ще ти трябва 2 ампера на 5 волта, а повечето малки адаптори не могат да изкарат толкова. Естествено има и такива дето могат, ама цената ще ти се види неподходяща. Отделно от това, резисторите ще 'свалят' няколко волта всеки и ще греят леко - това не е голям проблем по принцип, ама върху елхата ще предизвика изсъхване на дръвчето Sad

П.С. Сега видях че искаш и да мигат. Това дето съм написал важи само за постоянно светене, или ако ги направиш (примерно с 555 + драйверен транзистор) да мигат всички еднакво. Ако искаш да мигат различно, както фабричните лампички, работата става дебела и крайно връткава.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Съб Дек 06, 2008 9:37    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios - може да са няколко последователно с един баластен резистор и един мигащ светодиод последователно- така ще мигат всичките!
Върнете се в началото
b2bb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 11:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега изнамерих едно зарядно за Видеокамера JVC с следните параметри 11В и 1А.Така че с това ако измислете нещо ще съм благодарен.Иначе за кабели мисля да ползвам усуканите кабели от мрежов UTP кабел.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

b2bb написа:
с следните параметри 11В и 1А

Височко е това напрежение. Ще стане и с него, но ще има излишно греене на резисторите.

Дай параметри на светодиодите, които си избрал -- най-вече Vf (пад на напрежение в права посока), за да ти кажем какви резистори да сложиш.
Върнете се в началото
b2bb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Диодите още нямам.Ще ги купувам от Комет.Цветове каквито имат ще вземам.Лошото е че като са различни цветове как ще се изчисляват. Crying or Very sad
Върнете се в началото
Tihich
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Дек 11, 2008 20:46    Заглавие: Ако си.. Отговорете с цитат

..от Пловдив - обади ми се, за да ти подаря един такъв коледен комплект. Не е с диоди, но е със захранване и кабели. В кутията си е.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Чет Дек 11, 2008 22:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти една примерна схема. Съпротивленията се смятат да гасят остатъчното напрежение след диодите- в примера съм направил две вериги с диоди 1,5 Волта и две вериги с диоди 2 Волта. Само не знам мигащия дали ще издържи на 12 волта...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети