| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 07, 2008 12:35 Заглавие: Умно зарядно за алкални батерии |
|
|
От известно време ползвам тази проста схема за зареждена на непрезареждаеми алкални батерии. Лошото на схемата е че не се знае, кога батерията е заредена, освен това прочех в Wikipedia, че алкалните батерии трябва да се презареждат с пулсово зарядно за да не изтече калиевият хидроксид.
Та въпросът ми е може ли да ми помогнете с направата на импулсно зарядно с честота 40-200 Hz, която да се изключва сама, когато батерията е заредена.
http://digilander.libero.it/bubblegate/ecircuit3.html
Тази е нещо подобно, но вместо да се изключи сама диода спира да мига и не схващам, защо базата на транзистора виси във въздуха. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 07, 2008 15:02 Заглавие: |
|
|
| Малко встрани от темата искам да питам: А защо се опитваш да зареждаш алкални батерии? |
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 07, 2008 16:46 Заглавие: |
|
|
| Понеже имах 11 броя използвани алкални батерии и не ми се дават пари за зарядно. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 08, 2008 0:22 Заглавие: |
|
|
Импулсното (и то умно) безплатно ли ще е?
Със сигурност ще ти е по-скъпо от 11 нови алкални батерии
(дори и от акумулатори) |
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 08, 2008 17:48 Заглавие: |
|
|
| Зареждането на нерециклиращи се батерии с постоянен ток не ги възстановява успешно ,трябва с някакъв пулсиращ ,но и тогава не е ясно колко цикъла биха издържали. Ако ви интересува ,мога да опиша как се възстановяваха навремето 4.5В батерии със разтвор на нишадър или сол ,ама се чудя все пак кой век сме ?! |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 08, 2008 20:57 Заглавие: |
|
|
В КОНРАД продаваха презареждащи се алкални батерии + зарядно. С това зарядно е пробвано и презарежда и обикновени алкални няколко пъти. Ако някой има нерви де.
Оригиналните алкални, презареждащи им даваха 100 цикъла. Не знам колко е вярно защото в мострата която получих да пробвам (зарядно с 4 батерии) три от батериите се бяха трупясъли от старост. И не стигнахме до експеримент. |
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 14:43 Заглавие: |
|
|
| 10х оправих се вече. След месеци четене, разсъждение и консултация с десетина преподаватели в MIT стигнах до идеята да ползвам фенерче за да определя колко са се заредили батериите. |
|
|
 |
|