Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

разделителен трансформатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Citadelata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 06, 2008 23:49    Заглавие: разделителен трансформатор Отговорете с цитат

Здравейте на всички. Новак съм тука и искам да попитам някои знае ли откъде мога да се сдобия с разделителен трансформатор! Трябва ми за не директна връзка между цветомузика и лаптоп(изхода за слушалки). Характеристиките на трансформатора трябва да са следните: активно съпротивление под 100 ома и индуктивност L=R/200, където R e импедансът на високоговорителя( в моя случай изхода за слушалки на лаптопа). Като мерих съпротивлението на изхода за слушалки при пълна мощност беше около 750 КИЛО ома. Което по сметката излиза че L=3750 H, не ви ли се струва много? Какво бихте ме съветвали?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
daminad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Somewhere in time

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Бухай един прехвърлящ трансформатор с L=100мH и си готов, особенно ако имаш и усилвател (буфер) преди цветомузиката.
Почти във всехи магазин за електроника има готови трафчета с коефициент 1.
А и не е нужно да пускаш по 1000 теми Laughing
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 11:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Импедансът на високоговорителя е едно, а това, което си мерил (750 к) няма нищо общо с него! Виж колко ома са ти слушалките.

(Внимавай с високите напрежения!)
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз писах подробно в другата тема, ама гледам че е заключена. Молбата ми към модераторите е да преместят моя пост тука.

Citadelata написа:
Като мерих съпротивлението на изхода за слушалки при пълна мощност беше около 750 КИЛО ома. Което по сметката излиза че L=3750 H, не ви ли се струва много? Какво бихте ме съветвали?

Бихме те посъветвали да не се занимаваш с неща, от които не разбираш нищичко. А ако все пак те влече - в което няма лошо! - да започнеш от по-базовите книжки, а чак след това да правиш сложни неща като съгласуване на импеданс при звукови честоти.

В по-горното изложение си допуснал няколко фундаментални грешки, за които няма смисъл да си чешем езиците, затова накратко: 1) никой не мери трансформаторите с параметър 'индуктивност' 2) като си мерил изходното съпротивление, не си мерил нищо - то няма и начин да го 'измериш' това изходно съпротивление 3) понятието 'импеданс' не е тривиално, и за да стигнеш до осмислянето му, първо трябва да поработиш здраво над познанията си за прав ток, после за AC, фази и комплексно спрягане, и след време ще ти 'светне' разбирането за това какво е импеданс

Сигурен съм, че колегите ще могат да ти помогнат тук, ако редефинираш задачата, например така: "имам лаптоп с изход за слушалки, искам да го свържа към у-во X от вида и марката Y на което има аудио вход и пише входен импеданс 50KO максимално напрежениe едиколко си Vpp честотни характеристики еди-какви си"

Модерирано от RC
Ето, но какъв е проблема сам да го направиш? Confused
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 16:54    Заглавие: Re: разделителен трансформатор Отговорете с цитат

За тази цел съм ползвал траф от Dial-Up модем. 1:1 са му намотките бяха около 80ома на този който ползвах.Може да поразмислиш за оптрон!Успех.
Citadelata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

daminad мерси за съвета Very Happy вече по една тема ще пускам обърках се предния път Cool DJ69VN имам и модем може да пробвам и това, пък за оптрон опитах обаче не се получава желания ефект 10х ststefanov не разбрах какво точно да измеря(никъде не съм споменавал слушалки)?
zmeios хубаво е да разбираш много, но е лошо да избиваш комплекси. Ако беше точен пич като другите просто щеше да обясниш на дълго и широко как да се реши проблема(по твои си начин). Все пак форумите са за да задаваш въпроси нали така? Мерси на всички които ме светнаха! Very Happy Very Happy Very Happy като пробвам ще пиша пак!
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 07, 2008 22:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Citadelata написа:
но е лошо да избиваш комплекси. Ако беше точен пич като другите просто щеше да обясниш на дълго и широко как да се реши проблема(по твои си начин)

Съжалявам че е прозвучало като избиване на комплекси. Аз мисля че написах надълго и нашироко какво трябва да се направи. Ако искате да учите електроника - почвайте с книгите (посочил съм в кои области). Ако искате да си решите проблема - посочете данни на въпросната цветомузика, и ще дадем съвет.

А иначе само като ръснете нещо от типа на "при максимална мощност измерих изходното съпротивление на жака 750К", и на хората им се отщява да помогнат. Щото съпротивление се мери без ток във веригата (а не на 'максимална' или каквато и да е друга мощност), освен това изходното съпротивление няма как да го измерите (освен чрез отваряне на компютъра и точен анализ на схемата, която седи преди изхода за слушалки). Като не знаете как се мери напрежение, ток и съпротивление с мултиметър, недейте разсъждава над това колко хенри Very Happy Very Happy трябвало да бъде трансформатора (кое на трансформатора се мери в хенри, впрочем?? индуктивността на едната намотка, когато другата е изключена от времето и пространството? Wink
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 0:08    Заглавие: Re: разделителен трансформатор Отговорете с цитат

Citadelata написа:
... в моя случай изхода за слушалки на лаптопа ...

Сам не знаеш какво си писал май?!

Слушай какво ти говорят по-учените от теб и не се заяждай.

От форумите няма да научиш това, което ти трябва. Най-много криво-ляво да оправиш конкретния проблем, а на теб ти липсват фундаментални знания! А те си се учат от книгите, а не от форумите.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 0:54    Заглавие: Re: разделителен трансформатор Отговорете с цитат

ststefanov написа:
Най-много криво-ляво да оправиш конкретния проблем, а на теб ти липсват фундаментални знания!

Именно де, аз това му предлагам - любезно и безплатно - да опише точно ситуацията с параметри и числа - и да му кажем какво да сложи.

Прилича ми на оня "ланаджия" от една скорошна тема, дето не знаеше какво е грец, ама се отваряше на професионалисти какви били напреженията и че онова било "инвертор", и накрая си тръгна засегнат от форума. А-ла "абе язе от всичко разбирам, тия дето продават ЛАН захранвания само искат да печелАт от мене, я по-добре да поискам от някой схема - и после ще си я направя, кво толкова, аз мъж ли съм ако не мога 1л ракия да изпия или една схема да направя!" Very Happy
Върнете се в началото
Citadelata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 08, 2008 9:12    Заглавие: Отговорете с цитат

ststefanov , zmeios съжелявам ако съм накърнил самочувствията ви. Може да сте прота и двамата, но все пак не съм ви искал мнението какво да чета или от къде да започна да се уча. Сега обаче си правя някакви изводи че сте от хората които задължително трябва да изкажат мнение. Като смятате че не ме разбирате и не съм ви го обяснил добре това което искам прав ви път. Ще се намерят хора които да ме разберат както и стана... Кво ме карате да публикувам излишни коментари.... От къде тръгна темата пък до къде ще стигне....
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети