| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Simeon_Lazarov Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 1:07 Заглавие: Крушки от светодиоди |
|
|
Здравейте. Искам да си направя от обикновените крушки светодиодни такива за мигачи, стопове и габарити поради това че много ми харесва как светват изведнъж, не като обикновените с леко закъснение, и също така занижената консумация. За целта планирам да преработя няколко стари изгорели крушки.
Интересува ме :
1. Знаете ли колко количество светлина отделят обикновените крушки 12V 21W и 12V 5W, за да си направя сметка колко диода да ползвам?
2. И също така може ли обяснение как да сметна какви съпротивления ще са необходими ?
3. При светене диодите отделят ли значително количество топлина ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 1:32 Заглавие: Re: Крушки от светодиоди |
|
|
Защо не разгледаш по-магазините са толкова евтини, че не си струва губенето на време.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 1:41 Заглавие: |
|
|
Къде има аз търсех но не намерих? Пък и съм патил от такива китайски боклуци, друго си е да си ги направя сам от сравнително качествени части. Пък и свободно време имам достатъчно  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 2:52 Заглавие: |
|
|
По-магазините за авточасти има поне във Варна!Аз една 19ка е направих като коледна елха ама ченгетата много се заяждат. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
mitaka_1 Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 12:41 Заглавие: |
|
|
Манете ги тия готови особено в деалекстрийм дето трябва да ги чакам половин година я дойдат я не Искам сам да си направя. Кажете как се смятат съпротивленията за да не ми горят, аз останалото съм измислил да стане без цигании даже снимки ще постна накрая ако ви е интересно |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 12:55 Заглавие: |
|
|
поразгледай тук _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 13:58 Заглавие: |
|
|
| Защо не кажеш най напред откъде си ,та да знаем къде да те насочиме ? |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 14:16 Заглавие: Re: Крушки от светодиоди |
|
|
| Simeon_Lazarov написа: |
1. Знаете ли колко количество светлина отделят обикновените крушки 12V 21W и 12V 5W, за да си направя сметка колко диода да ползвам? |
Не е толкова просто. Най-общо количеството светлина се измерва (по-скоро сравнява) в кандели и лумени. Прочети в Уикипедия за двете. Проблема тук е, че няма такова нещо като 'количество светлина' по принцип, а има например 'количество светлина на 10 метра разстояние от източника, при ъгъл на гледане 15 градуса, еди какви си климатични условия, и еди как си колимирана светлина'
Единствения любителски вариант да направиш тези 'изчисления' е да вземеш стойностите готови от някой вече направен стоп, който 'свети добре'
| Simeon_Lazarov написа: | | 2. И също така може ли обяснение как да сметна какви съпротивления ще са необходими ? |
Сметката е проста, ама другите фактори са неясни. Иначе: Захранващо напрежение примерно 12 волта; пад на диода в права посока - 1.8 волта; ако слагаш по три последователно, това оставя 12 - 5.4 = 6.6 за гасене; ток - зависи изцяло от модела диоди! - да кажем 0.5 ампера (за едноватови диоди) - съпротивлението трябва да бъде 6.6 / 0.5 = 13.2 ома приблизително (ще трябва да поекспериментираш все пак)
| Simeon_Lazarov написа: | | 3. При светене диодите отделят ли значително количество топлина ? |
Зависи от диодите Обикновените лампички - не, но от тях трябва да сложиш трийсетина, за да стане нещо. Едноватовите и нагоре - ДА, ОТДЕЛЯТ. Моят съвет е да ползваш такива, но абсолютно задължително да ги ползваш със ТЕХНИЯ си радиатор (всеки производител на такива диоди продава и радиаторчета към тях; то и понятието 'радиатор' е малко сбъркано, понеже 'нещото' изглежда повече като платка-цокъл, отколкото като баш радиатор) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2008 15:23 Заглавие: |
|
|
Благодаря много, ще взема първо диодите, ще кажа параметрите и тогава ще сметнем съпротивленията
ELP, от софия съм ако някъде има нещо качествено няма да се занимавам да сделам |
|
|
 |
|