Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на електронната платка за лампа с обемен датчик

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kiril.dobrev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2008 23:08    Заглавие: Търся схема на електронната платка за лампа с обемен датчик Отговорете с цитат

Не мога да определя точно дали темата е за този раздел много могат и да се подсмиват че съм се заел с ремонта на тази лампа но преди две години тя се развали и след 3 месеца експлоатация естествено релето беше проблема и как няма да е като е доставено от братската Китайска република сложих му едно свясно реле произведено в заводите на SIEMENS и проблема беше решен сега пак е повредена изпълнението е с един чип LM324 един транзистор обемния датчик фоторезистор и три тримера за донастройка съответно за настройка на фото датчика обемния датчик и таймера захранването е през кондензатор релето е за 24в . Зная че продават готови и са без пари но аз от интерес искам да си поиграя с нея . Никога досега не съм си играл с обемен датчик дори ще бъда благодарен ако ме насочите с някой линк да прочета физическото устройство на датчика като какъв елемент се явява изобщо на какъв принцип работи. Допълвам темата с линк за заинтерсованите http:www.futurlec.com/pir_d203s.shtml

Последната промяна е направена от kiril.dobrev на Съб Дек 20, 2008 21:54; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 14, 2008 10:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно въпросче Laughing

Израелците казват "PIR-о" (пиро) елемент. Но какво е - даже се правят, че не са чули въпроса Wink
Аз си имам мнение по въпроса какво представлява приемния елемент но дали в действителност е така?! Определям го като PPL матрица. Ще ми е любопитно какво ще кажат колегите по въпроса.

До момента съм видял само два вида като изпълнение на датчика.
1. Френелова леща - мека или двърда като изпълнение.
2. Прецизно огледално фокусиране.

Спорен е въпроса кой от двата вида има по добри параметри. Меката френелова леща е най-разпространена в датчиците но може е и най-потдатлива на стареене вследствие на което губи качествата си. Огледалната оптика е скъпо удоволствие и не се среща често макар, че според мене е по-чувствителна.

При датчиците управляващи лампи захранването в повечето случай е безтрансформаторно и вероятноста за повреди е висока.
vetre
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 14, 2008 10:42    Заглавие: Отговорете с цитат

определено не е фоторезистор защото има повече от 2 извода
май бяха 4 но не е в мен сега.ако искаш да ти подаря един
развален но кое му е повредено не знам- пира ли ,интеграла ли
не съм се занимавал.смених го с нов да не си губя времето.

и за вероятността от повреда не съм много съгласен -от монтирани
6-повреден 1 за 5години.не е толкова лошо.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2008 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко да уточним терминологията - обемни датчици се наричат ултразвуковите или микровълнови локаторни (излъчвател и приемник) сензори. Имаше ги навремето български микровълнови, но бяха ужасно капризни: ту муха го задейства, намалиш чувствителността - не може и слон да отчете. А PIR сензорите са друго нещо - самият сензор е двоен (диференциален) инфрачервен приемник. Схемата е направена да отчита само промяна в инфрачервеното лъчене. Също са правени в българско преди време (поне устройствата с тях), но не издържаха конкуренцията след 1990г. А за схемата - търсене в нета с упоритост!
Върнете се в началото
vetre
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2008 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Бе не знам точно как е ,ама както казват шопите не е точно така
пира пак си работи в обем-ако е ограничен със стъкла извън стъклата не
хваща.освен това малки предмети и хора не хваща.
Върнете се в началото
kiril.dobrev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2008 22:52    Заглавие: Търся схема на платка за лампа с обемен датчик Отговорете с цитат

Благодаря наистина дискусията за датчика е на ниво но аз все пак не мога да разбера какво да търся ниво или импулси датчика в края на краищата това прави . При мен го гледам има три края захранване два и един отива в LM324 там ниво или импулси да търся .
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2008 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

LM324 е операционен усилвател, следователно на входа му би следвало да се следи ниво на сигнала, а не импулси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kiril.dobrev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 20, 2008 22:12    Заглавие: Търся схема на лампа с датчик за обем Отговорете с цитат

Намерих нещо подходящо което е в началото на темата. Аз успях да сваля схемичката от самата платка . Датчика участва в схемата с полевия транзистор който е вграден вътре в него. Фоторезистора и таймера за време са леки корекции в основната схема която е в линка.Сега не мога да намеря време да начертая хубаво схемата с добавките от платката и да я сканирам . Ремонта при наличие на това описание е рутинна работа стига да е здрав PIR .
Върнете се в началото
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 2:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята на ПИР фотометъра е диференциално следене на температурата в охраняемата зона.
Датчика (не знам как се казва) се балансира по температурата на помещението. Френеловата леща има много отделни фокуси които се дефинират като три зони по вертикален обхват и всеки обхват има подзони по хоризонтала (може да се преброят на лещата).
Когато се появи движещ обект с по-висока температура над околната той прави импулси при преминаване от зона в зона (от фокус във фокус). Резултатния сигнал са пикове НАД балансната температура.
Следствие:
Ако околната температура е 35 градуса (около) движещ човек не се хваща. Има и други следствия но не са за публикуване.

Допълнение: Не съм правил, тествал такива сензори - всичко е теория проверена от моята практика.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Някога се бях запалил да си правя газоанализатор. Преди да разбера, че един кит за 4 газа струва колкото цял готов газоанализатор втора употреба. Та ми мина мерака. Обаче прочетеното и мисленето по въпроса останаха. PIR е пасивен инфрачервен сензор (датчик). Ако на входа си получава "топлина" на изхода излиза пропорционално напрежение. Ако му подадеш напрежение ще изкара топлина. Първият основен недостатък е, че датчикът се "насища". С други думи, бързо усеща повишаването на температурата, а бавно реагира на понижаването. По тази причина, в газоанализаторите, източникът на светлина се модулира с честота 0.5 до 1 херц (зависи от свойствата на датчика) за да може същият да релаксира и да може да отчита вярно енергията на входа. За охранителни нужди се използват датчици с 1, 2 или 4 активни зони. Зоните може да се разглеждат като отделни датчици. Свързват се диференциално, с надеждата, че така ще се компенсира фоновият топлинен шум, който винаги съществува.

Фокусирането на топлината от дадена площ върху датчика или датчиците се извършва с френелова решетка. Това е комплект от призми или лупи разположени в пространството с фокус в една и съща точка. Може и с огледала, но идеята е същата.

Когато датчикът е само с един активен пиксел се разчита на запомняне на предишното му състояние и сравняване с последващото. Естествено, от тук идват поредица ограничения в качествата. Разнасищането се осъществява при прехода от една френелова зона в друга. Ако се движиш бързо, няма да се разнасити и ще се брои за фонов шум.

При повече от един пиксел се мери диференциалната разлика между напреженията генерирани от различните пиксели. Вероятно има датчици с фокуси върху всеки пиксел с отделни решетки, но това е скъпа работа, а ние не обичаме скъпото. Било и в сферата на охранителните дейности.

Методи за борба с датчиците. Предполагаеми. Не съм ги пробвал, но ако след седмица или две прочета във вестниците, че са пробвани успешно, значи съм бил прав.

Инфрачервен прожектор за охранителна камера с плавно повишаване на интензитета на излъчваната енергия. Изясняваме типа на датчика. Купуваме си 2-3 бройки от него. Купуваме си камера с прожектор. Може и само прожектор. Може и фенерче за търсене на протечки на климатици. Варианти много. Включваме датчика. Правиме си генератор на линейно изменящо се напрежение. Демек, фенерчето да се включи бавно. dU/dT определяме опитно. Настройваме за конкретната задача. Ползваме.

Газ който добре абсорбира инфрачервената светлина и бавно се разсейва във въздуха. Използване след експеримент на "сухо". Времето ще е достатъчно за напръскване на датчика с боя. После "работиш" спокойно.

Има и други варианти, ама не ми се мисли в момента.

Набързо хрумнало решение за борба с горните методи. Пак инфрачервен прожектор. Ако не излъчваш топлина, значи поглъщаш топлина. Датчикът се прави синхронен. Прожекторът мига с честота подходяща за премахване на фоновия шум. В по-адвансед версията излъчването му на всяко мигане е с различен интензитет. Дори псевдослучаен. Понеже има обратна връзка между интензитета на излъчвателя и генерираното от датчика напрежение и дори да стоиш мирен, пак ще те хване.

Ама това ще струва кинти ... На кой му се дават кинти? Нали хората считат, че СОТ се слага заради застраховката, а не да те пази.

Опа. Забравих. Ако искате да залудите сотаджийте в рядко посещаван от отговорниците и охранителите охраняван обект, завъдете паяци. Изберете такива които плетат ситна и почти невидима паяжина. Следете за посещенията. Smile

КОРЕКЦИЯ! Фенерчето за климатици не става. Ултравиолетово е. Извинявам се за допуснатата неточност.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети