|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pipo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:14 Заглавие: Проблем със датчик за движение. |
|
|
Здравейте.
Имам радио звънец, който работи на 12 волта, датчик за движение, като този от линка (само датчика, без лампата) и обикновен китайски трансформатор 220V --> 12V.
Трябва да направя така, че като се влезне в двор на къща, радио звънеца да звъни. И така свързвам датчика към електрическата мрежа, а неговия изход към входа на трансформатора. Трансформатора го включвам към звънеца. Когато има движение и датчика го засече съм го мислил, че той ще отвори, ще даде електричество на трансформатора, който ще захрани звънеца, а той от своя страна ще предаде сигнал и радио приемника ще звънне. Да но не. При движение нищо не се случва. Като свържа "системата", или по точно трансформатора към датчика, то той не го захранва. Тествах с крушка и всичко с датчика си е наред, при движение светва, а когато на изхода му е трансформатора, не "отваря". Ще съм благодарен ако някой може да ме посъветва какво да направя. Мислих си да сменя датчика с такъв за прав ток на 12V, и с трансформатора да захранвам него, а той да отваря към звънеца.
Поздрави. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:19 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | И така свързвам датчика към електрическата мрежа, а неговия изход към входа на трансформатора. Трансформатора го включвам към звънеца. |
Седни премисли пак......
Ако го направиш по този начин си нобелист.
...... кво става тука .. ..... да не са се объркало нещо .... колешките от
форума плетиво и кройка |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:51 Заглавие: |
|
|
Свързваш входа 220V на трансформатора на клемата, където трябва да е крушката.
Нагласил ли си останалите параметри? Обърни внимание, че ако потенциометърът за осветеност не е на ДНЕВЕН режим, през деня няма да сработва. Освен това се настройва чувствителност и време на светене(звънене в твоя случай). |
|
|
 |
pipo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 22:21 Заглавие: |
|
|
RM, както съм написал датчика е за 220V и е свален от комплект с лампа, която съм показал на снимката. Оригиналната лампа която имах, беше с датчик и крушка. Датчика има 3 крачета, едното е обща маса на входяща и изходяща верига, друго фаза входяща и фаза изходяща. В оригиналната схема с круша, като има движение, датчика подава захранване към крушката и светва. Взел съм го и съм го включил не към крушка, а към трансформатор (токоизправител), който целя да захраня по същия начин по който се захранва и обикновена круша.
Емиле, датчика е за дневен режим и си работи без проблем ако му се включи крушата. Проблема е като се включи трансформатора, а той отделно ако го включиш директно към мрежата захранва звънеца коректно. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 23:56 Заглавие: |
|
|
Един въпрос
| Цитат: | | Емиле, датчика е за дневен режим и си работи без проблем ако му се включи крушата. Проблема е като се включи трансформатора, а той отделно ако го включиш директно към мрежата захранва звънеца коректно. |
Как захранва звънеца коректно? Звънеца звъни постоянно, така ли?
Или си му подава захранването, а звънеца звъни когато му натиснеш бутона? |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 9:24 Заглавие: Re: Проблем със датчик за движение. |
|
|
| pipo написа: | | ...а той от своя страна ще предаде сигнал и радио приемника ще звънне. |
Тук някъде е разковничето  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
pipo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 10:21 Заглавие: |
|
|
| Plamil махнал съм копчето на звънеца и съм го свързал директно към токоизправителя. Така като включа токоизправителя в мрежата, звънеца звъни постоянно и постоянно предава сигнал към приемника. Това е и идеята докато датчика засича движение да подава електричество към токоизправителя, а той постоянно да кара да звъни въпросният звънец. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 11:16 Заглавие: |
|
|
| Можеш ли да снимаш цялата система и да постнеш снимките? |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 14:21 Заглавие: |
|
|
Чува ли се, че щрака релето, когато си включил трансформатора и приближиш? Ако не-проблемът е в датчика, а ако да-в звънеца.
Допълнителен съвет: свържи ЕДНОВРЕМЕННО трансформатора и крушката, за да видиш какво ще стане-дали ще светне лампата. Не е изключено трансформаторът да обърква електрониката по някакъв начин. Отдалечи го максимално с кабели от датчика. |
|
|
 |
pipo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 14:51 Заглавие: |
|
|
Емиле, цялата схема е в едно село и за сега съм е зарязал така, тъй като не станаха нещата. В скоро време ще гледам да ида отново за да тествам нещата. И мен ми се струва, че може би токоизправителя по някакъв начин шашка датчика. Защото точно когато той е включен не се чува щракане на релето. Виж за момента, в който се включва лампа + токоизправител не съм се сетил да проверя.
При първа възможност ще тествам отново и ако не се получи нищо, минавам на варианта с обикновен датчик на 12V, който да бъде между токоизправителя и звънеца.
Благодаря на отзовалите се. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|