|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 19:06 Заглавие: Тълкуване на ред от Биос-а. |
|
|
| За какво се отнася настройката от Биоса "AGP Aperture Size (MB)"? Може да се променя от 32 до 512 МВ. Ограничаване на размера на паметта на видеокартата или използване на дял от паметта на RAM-а на компютъра за видеокартата? Бяха ми казали да го оставя на най-ниската степен т.е. 32 МВ, но сина взе да се оплаква с игрите. Като го вдигна е по-добре, но как да го настроя правилно? Може би да отговаря на паметта на видеокартата или има други правила? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 19:56 Заглавие: |
|
|
| Предполагам че няма външна видеокарта, а се ползва вградената такава? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 20:57 Заглавие: |
|
|
Няма нищо общо с външната или вградената. Това е памет от основната, която се използва най-вече за текстури при изчерпване на видео паметта. Повече по темата на този линк:
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/43
Гледай най-долу. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
lz2xl Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 21:08 Заглавие: |
|
|
| Още наричано Video shadow memory,някой производители предполагат че в определен момент може да възникне грешка във видео паметтка,при някой специфични ситуаций,за това позволяват на видеото да ползва части от другата памет за видео,и ако има грешка приема че тази на видеокартата е погрешна и приема че това във физическата е вярното,предлага в какви граници да е сянката ,при теб до 512 мб,не се отнася само за вградени видео карти,важи и за външни |
|
|
 |
Goofy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 22:40 Заглавие: |
|
|
| Обикновенно се слага на 64Мб! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 22:54 Заглавие: |
|
|
Колеги, проверявайте преди да пишете!
AGP aperture size _НЕ_ означава размер на паметта, който ще бъде заделен от основната такава, за да се използва ексклузивно от видеокартата. Означава размер на ПРОЗОРЕЦА от адресното пространство. Същинската част от главната памет, която ще се използва, се ограничава до размера на този прозорец, но обикновено е нула (виж по-долу).
При повечето дискретни (т.е. не-вградени в дъното) видеокарти няма да усетиш никаква разлика, като мениш този параметър. Това е така, защото откъм скорост използването на част от главния RAM е напълно безполезно, затова и практически всички съвременни игри са писани така, че да се 'помещават' само във вградената памет на видеокартата, и в никакъв случай да не позволяват "преливане" от там в главната RAM.
Много от по-старите 'вградени' чипсетове - примерно Intel 865 от лаптопите от преди 3 г. - нямат изобщо видеопамет, а си заделят такава от главния RAM. Там може да се получи така, че нещо графично което върви "ужасно кошмарно бавно" да тръгне просто "ужасно бавно", ако драмата му е била интензивен swapping на текстури от и във 'наистина' заделената (псевдо-)видеопамет.
П.С. Това дето lz2xl го е написал е чисто и просто невярно.[/i] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 23:47 Заглавие: |
|
|
Видеокартата ми не е вградена, но при настройка на 32 МВ, "NFS Prostreet" много накъсва. Сега съм го сложил на 128 МВ и горе долу бива играта за този компютър:
Захранване - "HuntKey" V-Power LW-6500HGP;
Дъно - "BIOSTAR M7NCD Ultra" с чипсет nFORCE2 SPP/MCP;
Процесор - s.a "Аthlon 2700+";
Памет - 2X512 "ADATA";
Хард диск - АТА 60GB "Seagate"+ 80GB "Seagate";
Видео - AGP "GV-R955128D" RADEON 9550, 128 bit / 128 MB DDR;
Тази игра ми е критерий за настройките, защото на нея компютъра се "замисля" и пита за нов заместник. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 22, 2008 0:16 Заглавие: |
|
|
| taralion написа: | | Видеокартата ми не е вградена, но при настройка на 32 МВ, "NFS Prostreet" много накъсва. |
Според мен не бива да увеличаваш размера на апертурата, защото по тоя начин гарантирано текстурите от картата "преливат" в главния рам, т.е. ще ти е гарантирано бавна графиката.
Мисля че е по-разумно, след като си намерил точката в която "прелива" рама на картата, просто да дръпнеш някой от сетингите на играта една идея по-долу Примерно АА фактора, или (ако не си с ЛСД монитор) резолюцията. Абе въобще всяко нещо, което ще свали леко използвания видеорам при конкретната игра.
Ама какво да ти кажа - на вкус и цвет, товарищи нет, нали знаеш понякога е по-приятно да играеш на по-високи настройки, с леко насичане, отколкото 'гладко' без насичане. Според зависи
П.С. Сега се сещам, че има възможност играта да е недобре написана, и да ползва повече памет за текстури, отколкото са и непосредствено необходими. В тоя случай 'преливането' ще действа горе-долу като swap файла на Windows, което може и да има положителен ефект!
П.П.С. Вместо да си чешем езиците, гарантирано най-добрия метод за справяне с проблема е да си ъпгрейднеш видеопаметта от 128 на 256  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 22, 2008 0:34 Заглавие: |
|
|
| "да си ъпгрейднеш видеопаметта от 128 на 256". Това означава нова видеокарта предполагам. В една друга тема съвета беше друг компютър. Аз съм фен на ATI картите и може би 9600, 9700 или 9800 ще пасне на "старата" вече щайга. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|