Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Офтопик за резонанси (отцепена тема)
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 17:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо някой е изтрил написаното от мен???
Бях обяснил, че не съм съгласен с колегата Станоев.
Според з-на на Фарадей(E=-dФ/dt), колкото по-бързо се променя магнитният поток в намотката, толкова по-високо е индуцираното напрежение. Тоест при по-висока честота то ще е по-високо, а не по-ниско, както е написал колегата Станоев. И целта тук не е да спорим излишно, а да си обясняваме каквото не ни е ясно.
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

off//-кварца на задаващия е такава гад,че може със седмици да се "задържи" и всичко да е на ред и после в един момент...айде пак.
Трябваше да се смени,но както и да е.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Законът на Фарадей за индукцията гласи, че промяната на магнитното поле във времето поражда електродвижеща сила, тоест така наречената в последствие мощност W. И в този контекст ще кажа че ,по-високата честота с която работи пр. един траф е фактор за по високо КПД-повече прехвърлена енергия за ед.време.Именно по този начин работят доста от ИЗ,в съвременните ел.уреди.Та аз мисля че ,честотата на магнитния поток не може да вдига напрежението, или да го сваля.Това ми твърдение ще обясни и следното в конкретния смисъл по темата.Редовата честота в тел.приемниците е 15625херца и нито за миг не-може да се променя,с каквато и де е цел.

vladi46:,ако някой реши да изтрие моя,твоя, и на колегата Станоев постовете, може да е справо -аз не бих се сърдил Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 21, 2008 22:03    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:
Според з-на на Фарадей(E=-dФ/dt), колкото по-бързо се променя магнитният поток в намотката, толкова по-високо е индуцираното напрежение. Тоест при по-висока честота то ще е по-високо, а не по-ниско
Извадено от контекста на пръв поглед изглежда така, но всъщност веригата е доста по-сложна и на практика се получава точно обратното, без да има противоречие със закона на Фарадей.
Да започнем с трансформатора: вземи един мрежов траф, например за 12V и една крушка за товар. Пусни му 16KHz/220V и виж какво ще измериш върху крушката. Според мен изобщо няма да светне, напрежението ще падне и това няма да противоречи на закона на Фарадей. Според теб напрежението би трябвало да се вдигне и вместо 12, да измериш 12х16000/50=3840 волта.
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 22, 2008 3:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги, отговарям ви подред.
Това, за по-високото индуцирано напрежение се вижда от формулата.
То е равно на производната на магнитния поток по времето, тоест колкото по-бързо се мени той във времето, толкова по-високо е индуцираното напрежение. А щом честотата е по-висока? f=1/T, тоест времето намалява. Следователно токът през намотката ще се мени по-бързо, а оттам и магнитният поток в магнитопровода. А това за мощността е отделен въпрос. Тя е P=UIcosф-фазовата разлика между тока и напрежението. Съжалявам, че нямам гръцкото "фи". Защо ИЗ не работят на 50Hz и защо на колектора на ключовия транзистор имаме 1000V? 50Hz изискват достатъчно голяма индуктивност, което ще направи мрежовия трансформатор голям и тежък, а целта е да се олекоти конструкцията. 1000V се получават заради индуктивността на имп. трансформатор, която не е голяма и заради тези 15kHz. Редовата честота може да се вдигне, когато кварцовият резонатор е повреден. Имал съм такъв случай и тогава анодното направо "гърми" в лалето. Нямам сонда и не съм го мерил.
Колега Станоев, откъде да ги вземем тези 16kHz? Може би от някакъв преобразувател? Rl=2ПfL-нали така? l е индекс за инд. съпротивление, съжалявам, че не мога да го напиша като индекс.
При обикновения мрежов трансформатор индуктивността е много по-голяма, отколкото при импулсния. Поради това, индуктивното съпротивление при 16кHz ще бъде доста по-голямо от това при 50Hz. Загубите-също. Неговото магнитно съпротивление също. Тоест няма да протече почти никакъв ток през първичната, а също и във вторичната намотка. Няма да има и магнитен поток през магнитопровода, именно заради неговото голямо магнитно съпротивление при 16kHz. Магнитопроводът е прeдназначен за 50Hz, а не за 16kHz, нали? Тоест няма да се получи никаква ел.магнитна индукция. Тогава няма как да се говори и за з-на на Фарадей. Дори и на празен ход, без крушка за товар напрежението на вторичната ще бъде почти 0V. Просто 1обикновен мр. трансформатор не е подходящ за такива високи честоти.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 22, 2008 5:37    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:

При обикновения мрежов трансформатор индуктивността е много по-голяма, отколкото при импулсния. Поради това, индуктивното съпротивление при 16кHz ще бъде доста по-голямо от това при 50Hz.

Майкоо, отидохме на совалката!

Колко 'много по-голямо' ще бъде индуктивното съпротивление? Има формули за тая цел.... Вместо 1 ом ще стане 1.5 ома, примерно - като се вземе предвид че има и резистивен елемент, и се образува RL верига.

Ако вземем да говорим за скин ефект при високи честоти - това е вече друго! Но при 16КХз скин ефекта е 'мижи да те лажем', т.е. пак твърдението 'почти никакъв ток няма да протече' е далеч от истината

Утрото е по-мъдро от вечерта, ама това май не важи за 3:30 сутрин Wink
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 22, 2008 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, колега! Кой говори за скин-ефект при 16kHz? А на колко е равно индуктивното съпротивление, не видя ли формулата, която съм написал Rl=2ПfL? А според теб колко ще бъде то при 0Hz?
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 22, 2008 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:
А това за мощността е отделен въпрос. Тя е P=UIcosф-фазовата разлика между тока и напрежението. Съжалявам, че нямам гръцкото "фи".
Не може мощността да е отделен въпрос, а и по твойта формула се вижда, че е правопропорционална на напр. и тока, независимо от ъгъла. Ето ти едно гръцко φ да си го ползваш със здраве.
vladi46 написа:
Тоест няма да се получи никаква ел.магнитна индукция. Тогава няма как да се говори и за з-на на Фарадей.
Магнитната индукция може да е по-малка, но не никаква, т.е. закона на Фарадей си остава в сила и не бързай да се отказваш от него Very Happy .
vladi46 написа:
Дори и на празен ход, без крушка за товар напрежението на вторичната ще бъде почти 0V.
...въпреки, че честотата е по-висока. Усещам, че накрая ще стигнем до консенсус.
Продължаваме с транзистора: първичната на ТХО-то е индуктивен товар в колекторната му верига и по закона на Ом тока ще бъде I=U/Rℓ . Заместваме Rℓ по твойта формула горе и получаваме: I=U/2пfL.
Така съгласен ли си, че при еднакво U=В+, тока в първичната страна на ТХО-то ще бъде по-голям при по-ниска честота и по-малък при по-висока честота?
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 22, 2008 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

За тока съм съгласен, но не съм съгласен за индуцираното напрежение. Тоест, ако е дефектен кварцовият резонатор и редовата честота се повиши значително, крайният транзистор може да гръмне именно заради това високо индуцирано напрежение в първичната намотка на ТХО, а не заради по-голям ток.
А относно дефазирането, ако то е голямо cos от ъгъла ще бъде доста по-малък от 1 и оттам мощността ще намалее значително.
cos0=1, cos90=0
А магнитната индукция в този разгледан от нас случай ще бъде пренебрежимо малка заради нищожно малкия магнитен поток и нищожно малкия ток през първичната намотка.
Колеги имам и такъв въпрос:"Защо според вас ако откачим резонансния кондензотор Е-К на крайния транзистор на ХО, той на секундата ще гръмне?"
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 23, 2008 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:
За тока съм съгласен, но не съм съгласен за индуцираното напрежение.
Знаех си, че вървим към консенсус и няма начин да не се съгласиш за напрежението Very Happy .
Нека да означим импеданса на цялата верига със Z. Тогава за напрежението получаваме U=I.Z, което показва, че колкото по-голям е тока, толкова по-високо ще бъде напрежението и обратно.
Стигнахме до обратноходовия кондензатор ЕС: За този кондензатор мога да докажа, че влияе на тангенса, но въпреки това не съм го кръстил тангенсов. И не разбирам защо му казваш резонансен, след като честотата изобщо не зависи от него. Влияе на амплитудата и на дължината на обратния ход и затова тук във форума му казваме обратноходов.off
Сега по темата, напрежението върху този кондензатор е Uc=I/2пfC. Oт формулата се вижда, че напрежението ЕС на крайния ще се увеличава при по-ниска честота и ще намалява при по-висока честотата. Така съгласен ли си за напрежението?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 1 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети