| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 21:36 Заглавие: |
|
|
Да но това ми беше идеята.може да не разбирам много но като идея мислех че ще стане със такова регулиране на светлината-
Не започнах със тази тема за да не я заклъчат модераторите тъи като вече е има обявена но не е докарана до край
Извинявам се за това.
някой маже ли да ме посъветва нещо относно схемата |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 22:12 Заглавие: |
|
|
| kukata написа: |
някой маже ли да ме посъветва нещо относно схемата |
Ами като начало, кажи в коя област би се чувствал по-комфортно -- да програмираш някой мъничък PIC, или да ровиш с осцилоскоп по аналогова схема. Това ще даде насока на работа.
Не казвам че единия подход е по-добър от другия... Зависи дали си програмирал пик-ове преди това, и изобщо - къде се чувстваш по-удобно. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 23:13 Заглавие: |
|
|
честно да ти кажа.Програмирал съм микроконтролели и съм променял готов сорс за моите цели.Засега не съм писал програма изцяло моя.
С контролер ще стане с по малко части но софта може да се окаже проблем.Има и друго нещо.Ако си използва много скъп ПИК може да стане неуписуемо скъпа идея ако ще трябва да направя 10 модула примерно.С аналогови схеми пък не мога да преценя дали може да се реализира /засега нямам конкретна идея/ е дали би била надеждна въобще.Затова не съм конкретизирал нищо за да не ставам много претенциозен.Просто наблюдавах накъде ще тръгне идеята относно схемите е мненията ви и тогава да задълбочим само върху конкретния модел
Благодаря |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 23:35 Заглавие: |
|
|
Според мен, при малки бройки ще стане по-евтино аналогово, с няколко ОУ-та (както _изглежда_ е направено решението от снимката с LM-а)
Обаче при аналоговото решение съм почти сигурен, че ще трябва да се подбират резистори и кондензатори, като минимум - в двете подсистеми (тази дето реализира намаляване и увеличаване на интензитета, и тази която 'лови' сигнала от инфрачервения излъчвател, и така детектира обект над 'работното поле')
Подбирането на елементи е кофти работа и още по-зле -- влияе се от околна температура, та дори и от това колко са замърсени пътечките на платката (съотв. какви утечки има между тях)
Не казвам, че е някакъв вид правене на совалка но не е и тривиално.
Ако ще правиш поне десетина хиляди панела (гледам че е модулно, съставено от X*Y панела), може да се окаже изгодно и да ти изработят някъде хибридна схема -- там уцелват стойностите на пасивните елементи много добре, всеки път, и е далеч по-малко чувствително на околна среда.
От друга страна, за десетина хиляди панела ще получиш отлична цена на десетина хиляди малки PIC 12-тици, което май е по-добро решение на проблема.
Така като гледам, платката е не само носител на схемата, но и механична основа. Може това да се окаже по-скъпо от елементите! |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 21, 2008 23:46 Заглавие: |
|
|
Какви 10000 панела.Електрониката ми е хоби все още и се надявам някой ден професия.Аз не съм производител на Маси с ЛЕД осветлеие.
Просто ми хареса като идея за по модерна маса в хола и реших да се пробвам. да си е направя.Значи остава начина с пик. За 5-6 панела няма толкова да се оръся. Пък и ще е по надеждна и с по малко пасивни елементи.Дотук добре .Сега поне затворихме диапазона от схеми и имаме цел относно тях
Ти какво предлагаш zmeios
попадал ли си на някой линк със схема с подобен замисъл |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 24, 2008 14:25 Заглавие: |
|
|
| относно ич излъчването и приемането дали ще стане с един ич диод и приемник директно захр. със постоянно наприжение без да вкарвам определена честота на детектиране /както при дистанционните на телевизорите/ или трябва до има и определена честота.Интересува ме защото не знам дали ще се смущава от слънчева светлина и т.н |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 24, 2008 16:50 Заглавие: |
|
|
| Инфрачервения лъч трябва да бъде модулиран за избягване на влиянието на случайни ИЧ-източници. Иначе дистанционните нямаше да ги усложняват с тази модулация. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2008 21:31 Заглавие: |
|
|
| Ок -ама ако не е модулиран ще се влияе ли от слънчева светлина |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 0:16 Заглавие: |
|
|
| Ако не греша в спектъра на слънчевата светлина попада и инфрачервената област, значи да. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 27, 2008 20:51 Заглавие: |
|
|
| и аз така предполагах.Някой желаещ да постне нещо отнодно проблема. |
|