| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 17:27 Заглавие: Клок на процесор. |
|
|
| Много съм изчел за това действие, но все пак ще запитам до колко е рисковано и има ли смисъл? Вместо икономия на средства да не се окаже после, че трябва нов процесор. Значи моят е AMD 2700+ на шина 166Х(дефулт множител). Може да достигне без да се рестартира компютъра до 2800+ т.е. 166Х(13 множител). Това е първият множител след дефулт. Обаче според сметките трябва да работи на 2.158GHz, а WIN-а показва 2.25GHz. По-обратният път се стига, че шината трябва да е на 173 MHz. От къде се получава разликата и кое не е вярно - шина или множител? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 18:09 Заглавие: |
|
|
Инсталирай си CPU-Z и виж там какво ще показва. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 20:17 Заглавие: |
|
|
Оказва се, че шината е 166.4 MHz, а множителя е 13.5, в биоса настройките са 166/13, защо съществува тази разлика? Разликата е: 2162.7 MHz при дефулт и 2245.8 MHz при минималния клок. Температурата е в границите на 48-50*С. Заслужава ли си това минимално увеличение, като реално не усещам на практика нищо?
Последната промяна е направена от taralion на Пет Дек 26, 2008 22:59; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 20:32 Заглавие: |
|
|
| Винаги съм бил против това да се ''изнасилват'' нещата.Остави си го да е нормално и според мен ще си по доволен! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Дек 26, 2008 23:59 Заглавие: |
|
|
Ами има смисъл ако играеш игрички найстина по-бързо вървят с омерен клок дори и брутален!Аз доста години карах с клокнати машини но от няколко години не съм превърженик на това по простата причина че не играя аз и тогава нейграех просто за спорта.Но така му намаляваш живота и на процесора и на дъното дори и на захранването независимо че то може да не е от 20лева.Един съвет ако ще клокваш:
1) Много стабилно и мощно захранване
2) Добро охлаждане дори и шумно да е може да се направи с регулатор когато ти е нужно да се усили..
3) Дъно което е от позволява бутането на различните множители по-отделно.
И все пак Никой неможе да ти даде гаранция че няма да изгори нищо....Колкото до риска изгорил съм поне 10 тина дъна от клок но те са били и модвани хардуерно.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
гошо Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 27, 2008 12:09 Заглавие: |
|
|
| Има ли ефект от вдигане на напрежението на ядрото на процесора от биоса и помагали това за стабилноста на работата на процесора при клокване примерно от към честотата на шината? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 27, 2008 15:17 Заглавие: |
|
|
Сега по празниците нямам работа и се заех с експерименти. Правих и обратни проби, шината от 166 я свалих на 133. Получих от 2700+ - 2100+ процесор. Нитвоспита ми е критерии за "успешния" клок. Резултатите бяха, че въпреки песимистичните убеждения той вървеше и то с не много накъсвания. Рамта дали е 1 или 1.5 GB практически разлика невидях. С 512 MB по-бавно зарежда иначе играта пак върви. Така, че съм се вгледал на видеокартата. Това сме го обсъждали в друга тема (http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=47660&start=0&topicshow=Съвет%20за%20видеокарта.). Иначе последната конфигурация на компютъра е:
Захранване - "HuntKey" V-Power LW-6500HGP;
Дъно - "BIOSTAR M7NCD Ultra" с чипсет nFORCE2 SPP/MCP;
Процесор - s.a "Аthlon 2700+";
Памет - 2X512 "ADATA";
Хард диск - АТА 60GB "Seagate"+ 80GB "Seagate";
CD/DVD – Optiarc DVD RW AD-7173A + HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20;
Видео - AGP "GV-R955128D" RADEON 9550, 128 bit / 128 MB DDR; |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Съб Дек 27, 2008 20:17 Заглавие: |
|
|
Според мен е по-удачно да "клокваш" Уиндоуса, отколкото процесора.
Потърси в Гугъла "Оптимизация на Уиндоус" и си избери каквото ти харесва |
|
|
 |
гошо Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 28, 2008 0:04 Заглавие: |
|
|
| Компа ти е с доста слаби параметри и дето се вика е поустарял вече.Няма смисъл според мен да го мъчиш.Моят е 4 годишен и е с малко по-добри параметри от твоя като добавя че видеокартата ми е GF6800xfx extreme 256mb,256bit,DDR3 и броих за нея 350лв.Процесора ми е sempron и как ли не съм го мъчил и него и паметите и дъното да ги изцедя до макс-ама за игрите няма разлика забелязах!Ти всъщност за кой нийд фор спийд говориш-като ти гледам конфигурацията може би за ундърграунд 1 и то без да се надуват ефектите.Моя става да се играе и на последната версия на нфс-то но насича ,независимо дали го клоквам или му увелича рама -няма никаква разлика-това не разбирам защо е ама познати спецове ми казват с половин уста че машината е стара за тези новите игри ,пък толкова пари потроших по него че докато не умре дъното не го сменям.До колкото знам от познати за игрите трябват не повече от 1000mhz процесор ,така че търси другаде проблема щото твоя ги потдържа,видеокарта ,рам,т.н |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 28, 2008 1:11 Заглавие: |
|
|
| За "Prostreet" става дума. |
|