|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
didilini Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 28, 2008 23:36 Заглавие: Търся съвет за схема!Стабилизатор. |
|
|
Така дано не се карате много
Значи имам да правя стабилизатор на напрежение
Да почна парво занимавам се с Софтуер ама нали сам студент и на карат некви маниии да праим
имам една схема ама нз кое какво е разделена е на три части ако някои може да ми обясни кое за какво ии как да се изчисли ще сам много благодарен
ИЗВинявам се сигорно ви е омразнало от такива теми
http://kachi-snimka.info/images/rgh1230500265j.JPG
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 28, 2008 23:52 Заглавие: |
|
|
| Това е импулсен стабилизатор (схемата не е много пълна). Лявата част - първичната намотка на импулсния трансформатор, ключовия транзистор и управляващата схема от типа TL494. Средната част - двете вторични намотки на импулсния трансформатор, двата мостови изправителя (грец) и филтриращите кондензатори. Дясната част - двата стабилизатора на напрежение и схемата за обратна връзка към 494. А тия триизводните стабилизатори май трябва да са 7812 и 7824, а не 4812 и 4824. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2008 12:17 Заглавие: |
|
|
Kakто каза колегата схемата не е пълна.Но ти какво по-точно искаш да се изчисли.Трансформатора и той ли трябва или ти е зададен по някакъв стандартен тип?Няма да е зле да я начертаеш по-подробно... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2008 14:43 Заглавие: |
|
|
Схемата в този вид няма да работи!
Обратната връзка е взета некоректно.
Когато се прави импулсно захранване с няколко изходни напрежения се използва някой от следните подходи:
1) Изходи без вторична стабилизация с куплиран дросел за изравняване. Обратната връзка се взима САМО от изхода с най-голям ток. Предимство - добра стабилизация на мощния изход. Недостатък - сравнително лоша стабилизация по товар (load regulation) на другите изходи.
2) Както (1), обратната връзка е с общ делител от всички напрежения. Предимство и недостатък - еднакво лоша стабилизация на всички изходи. Ако е допустимо +/-5-10% не е проблем да се направи.
3) Изходът с най-голям ток се изкарва директно от импулсното и ОВ се прави само по него. Другите изходи се прекарват през линеен стабилизатор от вида 78хх. Предимство - добро КПД, т.к. най-големия ток не минава излишно през втори стабилизатор. Много добра load regulation на всички изходи. Недостатък - пулсации на директния изход, но с по-голям дросел и това се оправя.
4) Всички изходи с линеен регулатор. ОВ се взима от най-мощния, но преди линейния регулатор, като се осигурява допълнително напрежение, колкото е падът в/у регулатора. Излишно според мен. Трябва да е прекалено чувствителна апаратура за да има смисъл.
Има грешка и в силовата част:
А) ако топологията е forward липсва дросела, преди кондензатора, изправителните диоди са два - един от трансформатора към дросела и един от маса към дросела. Посоките на намотките на трансформатора са съпосочни.
Б) ако е flyback - диодът е един - от трафа към дросела, посоките на намотките са взаимно противоположни, сърцевината трябва да има необходимата въздушна междина.
И в двата случая трябва да има RCD група на първичната и RC-група на вторичните. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2008 20:33 Заглавие: Re: Търся съвет за схема!Стабилизатор. |
|
|
| didilini написа: |
имам една схема ама нз кое какво е разделена е на три части ако някои може да ми обясни кое за какво ии как да се изчисли |
Ще си позволя един съвет: ако не знаеш какво е 7812/7912, значи още не си стигнал на нивото 'изчисляване на импулсно захранване'. Всъщност, вероятно си на огромно разстояние от това ниво...
Кажи по-ясно каква е задачата. Ако е да се изчисли импулсно захранване - хващай учебниците и залягай цял месец над тях, че иначе нямаш шанс.
Ако някакви неща по схемата са дадени, а трябва да се сметнат/преценят други неща, тогава може и да е по-лесно.
П.С. Абе каква е тая специалност, дето ти искат да изчислиш импулсно, без преди това да си учил поне 3 години разни други неща и да си взел минимум 20 други изпита по електротехника? Щото човека, който поства, не ми се струва да е взел 20 изпита по дисциплината а ако му искат такива неща, без да завършва със степен по електроника / електротехника, значи някой преподавател пак е изпаднал в мензис и старческа деменция накуп... |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2008 12:33 Заглавие: Re: Търся съвет за схема!Стабилизатор. |
|
|
| zmeios написа: | | ...Абе каква е тая специалност, дето ти искат да изчислиш импулсно, без преди това да си учил поне 3 години разни други неща и да си взел минимум 20 други изпита по електротехника?... |
Присъединявам се 100% към мнението.
Колкото до задачата - да ти помогнем - можем, но трябва да изясниш какво точно ти трябва, за да те насочим правилно и после да четеш и пак да питаш.
Принципно най-добре е с консултации при даскала, защото по този начин ще стане, както той го иска и със сигурност ще минеш. Аз обаче съм малко скептичен към този метод сам по себе си без четени и питане на други хора, защото рядко води до добро разбиране на нещата.
1) Къде и какво учиш, по каква дисциплина е задачата?
2) Схемата от преподавателя ли е дадена в тоя вид?
3) Какво трябва да се направи по схемата - цялата ли, само някой сегмент ли? Подчертавам, че изпълнението на цялата схема е достойно за дипломна работа, така че съвсем не е лека задача.
Насоки по които трябва да се работи:
1) Изготвяне на блок-схема на звената и определяне поведението им
2) Изчисляване отзад-напред - т.е. от линейните регулатори
3) Изчисляване силовата част на импулсното
4) Изчисляване на обратна връзка и схема за управление _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|