|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 22:14 Заглавие: |
|
|
Я какви хубави картинки има тука. А и на още куп места.
Какво се палиш, той не знае каква защита е сложил а пита що имало проблеми. Първо говори за LS а после че Vigi-то не му прекъсвало нулата. Като не иска да чуе, че за луминисцентни лампи с електронен баласт защитата е по-скъпа негов си проблем. Сам си го е създал. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
apxu Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 23:40 Заглавие: |
|
|
Забелязял съм, че в този форум някой обичат да си накърняват личното достойство, все едно имам желание на някой да му взема знанията или дипломата. Мисля че вече съжалявам че попитах, твърде много преподаватели казваха, прочети, а не разясняваха. По каталозите пише такива неща който да галят очите, ферит с две намотки. Радвам се че създадох такъв интерес с нещо на пръв поглед глупаво.
Съжалявам за оф-топика, но се радвам че първия отговор по темата не беше от типа "виж на търсачка" както най-често се случва.
Vaklin незнам къде те закачих, може би не ме познаваш но аз се гордея със себе си, а не това какви пари изкарвам, твърде личностно отговори, незнам дали ти напомних на някой, но твърде грозно прозвуча. Желанието ми бе да разбера и обясна нещо, а не някъв от незнам си къде да ми каже да продължавам да си "вадя кинти". _________________ 70% от потребителите използват 30% от възможностите на техниката,а останалите 30% използват 70% от възможностите на същата. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 7:50 Заглавие: |
|
|
Изобщо не се отнасяше лично за теб.
Така. Обяснявам...
Дефектно-токовата защита е диференциална защита. В случая разказвам за тази от картинката, защото така и не стана ясно каква е монтирана в таблото. Имаш три фази. По тях тече ток. Токът на всяка от фазите е дефазиран спрямо другите две на 120 градуса. Ефективното му значение е някакво, но е важно в трите фази да бъде еднакво. Вътре в защитата е организиран "филтър за ток с нулева последователност". Т.е. векторната сума! на токовете през трите фази трябва да е равна на нула. При промяна на ефективното значение или ъгълът на тока през някоя от фазите спрямо другите, векторната сума вече не е нула. С други думи, появява се ток с нулева последователност. Защитата има праг на сработване. Примерно 20 милиампера. Когато токът с нулева последователност надвиши тази стойност, се подава команда на изпълнителния орган и с определено времезакъснение защитата изключва. По-натам сам...
Ако ви е интересно, за защити мога да ви пиша с километри, нищо, че съм дърводелец по призвание. И не се обиждай. Форумите, рекламните брошури и желанието не са достатъчни за придобиване на знания. Поне аз предпочитам да знам как работи и защо е така, отколкото да го ползвам защото е модерно. В случая е абсолютно безмислено използването на този тип защита. Тя е за съвсем други консуматори в които може да възникнат повреди които тя да открие и елиминира. Утре ще изгорят три тела на един клон и тя пак ще изключва. Е, трябва ли хората да подменят лампи на тъмно, само защото е сложена модерна защита не защитаваща от нищо?
За засягането и личното му приемане. Попита след като се оказа, че нещата не стават. Т.е., бил си уверен, че всичко е точно и си правил нещо за да вземеш някакви пари. После си решил, че е редно да се пита, но след като е възмикнал проблем. Ако не беше се случило, нямаше и да се пита. С такава постановка твърдо не съм съгласен. Опитай известно време (година или две) просто да правиш услуги за да имаш възможност да си изясниш нещата.
За това, че съм някой от някъде си, си абсолютно прав. Не е нужно всички да са от "големия град". Аз и не искам да съм от там, дори и там да е "истината'. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 9:06 Заглавие: |
|
|
| apxu написа: | | че в този форум някой обичат да си накърняват личното достойство |
Това е от дълго взиране по платки и шасита
| apxu написа: | | но аз се гордея със себе си |
И сме благодарни за това че ни удостояваш с вниманието си.
| Vaklin написа: | | В случая е абсолютно безмислено използването на този тип защита. |
Наистина, тъпо е да се слага за осветление. |
|
|
 |
atanaspopov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 10:43 Заглавие: |
|
|
RM написа
"Наистина, тъпо е да се слага за осветление."
По скоро тъпо звучи мнението ти за това къде трябва и не трябва да се слагат тези защити. В случая не ми харесва не въпроса на колегата а начина по който му се отговаря " някои се величаят прекалено много и не уважават останите хора".
Съжалявам че не ми остава време да се зачопля в темата, но при първа възможност ще отговоря на въпроса на колегата |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 10:52 Заглавие: |
|
|
//Offtopic
| atanaspopov написа: | | ....Съжалявам че не ми остава време да се зачопля в темата, но при първа възможност ще отговоря на въпроса на колегата |
Като го изчоплиш - пак заповядай с нещо конкретно, а до тогава си спести подобни постове които са само за участието!
Така става ли? |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 11:16 Заглавие: |
|
|
Е тогава обяснете му защо не става.
Защо слагат на луминисцентното осветление стартери за запалване на газа .... та объркват горепосочената защита....и ..... разни бобини и трансформатори ..... и кондензатори за още по тъпи cos... и какви дефазирания стават при появата на L и C-товари, при включване и изключване ....
Е аз не мога да му помогна, само имам бегла представа от това какво трябва да направи.
А това е, задълбочен анализ на товарите, степента на дефазиране на тока и начините за противодействие.
Ако направи това то тогава не виждам смисъл да пита нищо.....
А ако си мисли че като знае на къде върви тока, и може би закона на ОМ знае всичко , то тогава никой не може да му помогне, а той най много да убие някой невинен с творенията си.
И се извинявам ако съм засегнал с нещо някой, не е от лоши мисли. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 12:19 Заглавие: |
|
|
Пак се връщаме на картинката, защото така и не става ясно каква е защитата. Значи, ще правим съчинение по картинка
Показаната защита (на картинката) служи да защитава консуматори със СИМЕТРИЧЕН товар по трите фази. В енергетиката и казват "земна защита". Такива товари са електропроводи, трансформатори, генератори, електродвигатели в системи с "глухо" заземена неутрала. За всички тези съоръжения асиметричният режим е неприемлив и може да доведе до повреда на съоръжението или като минимум е признак за дефект. За електропроводите има частен случай, когато извършват еднофазно АПВ, но тогава тази защита се извежда за времето на безтоковата пауза. Сега за конкретната защита показана на картинката. Става за трифазни електродвигатели. Какво ще защити?
1. Късо съединение (междувитково, междуфазно или към корпус) в една или две фази на защитавания обект.
2. Отпадане на напрежението по една или две фази.
3. Всички други режими при които токът няма да е симетричен.
Към какво е нечувствителна защитата?
1. Липса на захранващо напрежение.
2. Претоварване, освен ако не е комбинирана с максималнотокова защита.
3. Преходни процеси за време по-малко от времето за изключване на защитата.
4. Късо съединение към корпус на една фаза в участък много близък до звездния център. Тогава се ползва защита на втори или трети хармоник. Не помня.
За какво не става?
1. Естествено, не става за заведомо асиметрични товари.
2. Не става за товари с недетерминиран преходен процес при включване или изключване по трите фази.
Къде е безмислено да се ползва?
1. В случаите, когато повреда по една от фазите няма да предизвика смущение в другите фази.
2. В захранвания с незаземена неутрала. Примерно на кораби.
Аз се байпасирам от темата. Нека има хляб за всички и да чоплят на воля. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
apxu Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 18:26 Заглавие: |
|
|
| Vaklin написа: | Изобщо не се отнасяше лично за теб.
За засягането и личното му приемане. Попита след като се оказа, че нещата не стават. Т.е., бил си уверен, че всичко е точно и си правил нещо за да вземеш някакви пари. После си решил, че е редно да се пита, но след като е възмикнал проблем. Ако не беше се случило, нямаше и да се пита. С такава постановка твърдо не съм съгласен. Опитай известно време (година или две) просто да правиш услуги за да имаш възможност да си изясниш нещата.
За това, че съм някой от някъде си, си абсолютно прав. Не е нужно всички да са от "големия град". Аз и не искам да съм от там, дори и там да е "истината'. |
Благодаря че отговори така пълноценно. Аз не работя на частно а работя във фирма където дори да не сложа ID, ми гласуват доверие. Ситуацията е такава че имаме склад с фасадно външно осветление на две фази както и оградно осветление на трета фаза. В таблото сложих дефектно токова защита поради това че консуматорите са на открито. Единствената причина която ме накара на е сложа е влагата, не искам да ми тежи нещо каквото и да било. Дали ще я сложа или не това няма да ми вдигне парите които ще взема, да понякога мисля че правя услуги чрез ниското заплащане, не работя за пари, все пак съм на 23, тепърва ми предстои да се уча зная и разбирам. Грешката ми идва повече че сложих трифазна а не една по голяма на In еднофозна. За Vigi модул не говоря никъде и не мисля да слагам, както някой споменаха.
Някой отричат дефектно токова за осветителни кръгове, но каква е разликата с другите токови кръгове, не ни ли пази тя от поражение. Тя единствено няма на ни спаси при затваряне на веригата през нас когато участва нулата и (всякакви друти нули та дори от съседни дефектно токови, ако се ровим в табло, заземени растери, профили, ...) На 3 Kw осветление само с луминисцетни осв. тела не не сработва дефектно токова защита. Защо да не я сложа.
Не надскачам себе си и знам че трябва доста да се уча, но не спирайте желанието на тези които искат да се развиват, питав питат и те, търся кратко и точно на по обикновен стил. Ако някой се сърди че е чел много литература и че не би е придал толкова лесно и на готово нека не пише. _________________ 70% от потребителите използват 30% от възможностите на техниката,а останалите 30% използват 70% от възможностите на същата. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2009 18:55 Заглавие: |
|
|
Мислех да не пиша повече по темата, но възрастта ти ме разубеди. Все пак за човек на 23 си много над средното ниво за тази възрастова група.
Обяснявам за еднофазните защити. Идеята е същата. Векторно сравняване на токовете. Но, в този случай говорим за тока който излиза от защитата и тока който влиза в нея.
Каква е ползата от нея и защо е измислена? Специално монофазната защита е измислена за да пази човека, а не съоръженията. Трябва колкото влезе, толкова да излезе. Ако пипнеш фазата, част ще "излезе" през теб. Ако тази част е повече от 20 милиампера (счита се, че безопасният праг е 30 mА), защитата ще изключи за достатъчно кратко време и няма да нанесе термични поражения върху тялото ти. Най-много да почувстваш убождане на мястото което се е допряло до тоководещата част. За осветлението има файда, дотолкова, че е принцип лампи да се сменяват във включено състояние за да може да се вижда резултата. Ако работникът пипне не където трябва, няма да получи увреждания. За влагата е особено. Ако има значима утечка към земя и земята е като хората, ще изключи. Ако не е, няма да изключи. Има и недостатък. Ако нулата по някакъв начин даде утечка или се окъси със земя пак ще изключи. Ама като кажеш на баш Майстора, че искаш да мериш изолация на нулата към земя ще те погледне едно особено.
Човешка препоръка. Даже няколко. Следващият път кажи какво искаш да правиш и попитай къде евентуално може да има слаби места. Другата и много по-важна. Надскочи възрастта си! Забрави за понятия като лично достойнство, самоуважение и подобни измишльотини. Или крадеш идеи, знания, умения и ти е се тоя какъв си в очите на тези от които крадеш или обичаш себе си ... и ти остава удоволствието цял живот да обичаш себе си. Може да се окаже, че накрая само ти обичаш себе си, защото за другите си станал безумно безполезен. Пустиняк му викаме по нашия край Тук пустиняците са 99.999999% Резерват "СЕВЕРОЗАПАД"! К'во 'а го прайш? _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|