| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nihilista Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 13:22 Заглавие: Подходящ избор на филтри за смущения от двигател на сешоар? |
|
|
Първо да кажа защо ми е филтър. Решил съм да направя охлаждане на процесор с прагово действие. За цела се спрях на турбинка от сешоар.
Проблема идва от смущенията които вкарва. А не искам да си прецакам компютъра по никакъв начин.
На 3.3V хаби ~350mA.
На 5V хаби ~ 540mA.
На 12V хаби ~860mA.
Посъветвайте ме какви филтри да използвам. Абсолютно бос съм на тази тема с филтрите. Не отказвам и подходяща литература по въпроса
Това с турбинката от сешоар е просто за мерак, знам, че има много по-добри, качествени и сигурни начини за охлаждане. _________________ Всичко е ток и жици !!! Skype: daviddarian |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 18:09 Заглавие: Re: Подходящ избор на филтри за смущения от двигател на сешо |
|
|
На колко волта работи "турбината".Значи перките на компютрите т.е. двигателите им са на променливотоков принцип и нямат четки който да вкарват тия смущения.А този който си сложил има четки и от там много искрене и смущения.Сложи паралелно на него 1000микро на 25В кондензатор както и 100Нано на 63В, сложи последователно на плюса и дросел от рода на 10тина микрохенри.И последователно един диод от рода на 1N4007.Ако работи на по-ниско напрежение от 12 може да напраевиш И един стабилизатор от рода на 7809 за нея който ще и пуска 9В! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
nihilista Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 18:35 Заглавие: |
|
|
Ще работи на 3-те волтажа които съм споменал (3,3 - 5 - 12).
Може да го направя с микроконтролер и термодвойка за прецизност на измерваните градуси и плавно увеличаване на напрежението (за да няма големи пикове при консумацията). Просто вдига голяма патардия на 12 волта и затова ще има контрол на температурата (включва се за около 15 секунди на 12 волта, охлажда и след това преминава на 3,3 или на 5 волта. _________________ Всичко е ток и жици !!! Skype: daviddarian |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 20:20 Заглавие: |
|
|
Ами направи го с ЛЦ филтър както ти казах и пробвай.Тези смущения къде ги наблюдаваш? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
vetre Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 21:57 Заглавие: |
|
|
не мога да разбера какво ти пречи да си регулираш напреженията
и съответно оборотите на стандартните вентилатори в комповете.
тя топлата вода отдавна е открита.не се опитвай да я търсиш. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 22:03 Заглавие: |
|
|
То ако става въпрос има много яки вентилатори който се продават както и шим контролери с добро качество и цена ама човека иска да си го направи  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2009 23:20 Заглавие: |
|
|
Това моторче от сешоар е с четки ,а това си е голям недостатък.Направи си голям оверклок на процесора и ще имаш двойно действие ,ще можеш да си сушиш и косата  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 10, 2009 2:58 Заглавие: |
|
|
Я да почнем малко по-отдалече.
Моторчетата от сешоар обикновено работят на 220 волта. Като го извади от стария сешоар, обърна ли внимание как е включен там? (едва ли ще намериш дейташийт за точно това моторче, затова чрез ривъс-енджиниъринг, гледайки сешоара, ще трябва да му определиш параметрите)
Иначе нещо не ми се връзва. Променливотоков (вероятно) мотор, направен (вероятно) за 230 волта, да работи с прав ток 12 волта??? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 10, 2009 3:13 Заглавие: |
|
|
Мен ми се вързва поне от това което съм видял... делител с релтана и после грец и двигател който нз колко е ама на 12В в оган още го ползвам за пробиване на платки  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|