| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:38 Заглавие: Инерционен прекъсвач |
|
|
| За поредната щуротия ми трябва инерционен прекъсвач. Идеята е, когато се приложи определено ускорение-да се включи устройството. Нещо подобно на играчките Йо-Йо. Класически го направих с чукченце, закачено на пружина, оградена от контактни пластинки. НО: Или не включва, или се активира от тежестта на пружинката. Някой има ли схема на подобно нещо? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:40 Заглавие: |
|
|
Вземи един инерционен датчик от произволен автомобил. Недостатъкът му е, че трябва да се възвръща ръчно. Ако искаш да си правиш, се прави със сачма и две пластини. Тогава е без задръжане. Алтернативата, центробежен, но му трябва ход. Дай по-точно задание. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:44 Заглавие: |
|
|
| Представлява нещо като палка, която се включва само при махване с ръка. Размерите са като на фенерче с батерии АА. Важно е, разбира се, да спира да свети след спиране на движението с ръка. И да се задейства във всяко направление. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:49 Заглавие: |
|
|
Ще си правиш подвижен светещ надпис? Ако е това имам интерес. Ще ти обясня как да направим кино да тича след кола, колело, моторетка и т.н.
За конкретната задача. Пружина, сачма, две пластини. Устройството да отработва един цикъл след задействие. Пружината да е с диелектрично покритие или пластините да са така разположени, че да не допира до тях! Т.е. сачма със значително по-голям диаметър от пружината. Ако не ти става ясно, ще ти го нарисувам. Ама утре, че вчера трябваше да постна платката на програматора и забравих. Та и тя ще е утре. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:50 Заглавие: |
|
|
Може би давам глупава идея, но...
Напоследък в мобилните устройства имат навика да слагат едни чипове, които имат капацитивни инерционни сензори, при това в три измерения. Изходите ако не се лъжа (поне на това което съм гледал) са три VCO-та, и са удобни за четене с микроконтролер.
Това няма ли да ти свърши работа? Малки са (DIP корпус), не се чупят, и т.н. - и предполагам че ще можеш да вземеш семпъл от производителя...
В случай че някой се чуди за какво се ползват - за различни неща, но примерно за следните две:
1) У-вото като тръгне да пада рязко, и си паркира само главите на харддиска, за да намали пораженията ПРЕДИ да се удари в земята
2) Разни шикозни играчки, като iPhone-а, които могат да си въртят дисплея на 90 градуса, го ползват това за да 'отсъдят' как си гледаш устройството, съответно как да го завъртят |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:11 Заглавие: |
|
|
| Спецификация на такъв чип? Не съм чувал за подобно нещо. Интересна е идеята. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:11 Заглавие: |
|
|
Да и аз съм виждал такива но знаеш ли какво точно вадят в изхода като данни?Иначе е много интелигентно решение. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:21 Заглавие: |
|
|
Потърсете в интернет G-sensor или acceleration sensor. Използват ги в новите HTC'та. Например Diamond. Ама те попадат в сравнително сложната група на чиповете и май няма да са евтини. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2009 22:36 Заглавие: |
|
|
В линка който съм дал в графата производител отдолу е името на чипа копираш и пускаш в търсачката www.st.com/stonline/products/literature/ds/12726.pdf това примерно.Знам,че ти се занимаваш с PIC-ове сигурно ще можеш да се оправиш. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
|