| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoqnov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 13:37 Заглавие: |
|
|
| Код: | | За какво е цялото начинание? |
Колофон се използва за смазка на лъковете на струнните инструменти, за тази цел ми трябва и на мен. (Един майстор на такива ми каза само "смесваш колофон и сапун, и ги разтапяш на водна баня" а друг ми каза "използвай обезателно чист колофон без никакви сапуни и го разтопи пак на водна баня, след което го разнасяш по дължината на лъка"
Преди не съм го правил и ми изглеждаше просто, сега се замислям, че явно има някава тънкост, и да не би това със сапуна, да е нещо подобно, като със спирта? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 14:29 Заглавие: |
|
|
Нямам претенциите да съм вещ в тази област, но доколкото знам лъковете се "натриват" с парченце "колофон". А такъв се продава в магазини за музикални инструменти.
За подобен метод като твоя за сефте чувам и честно казано не си представям какво би се получило. |
|
|
 |
vstoqnov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 14:57 Заглавие: |
|
|
Точно този метод ми го препоръаха майстори, през които се преминали стотици такива музикални инструменти, предполагам ще има нещо вярно Май ще ми е по-лесно да видя във някой музикален магазин за такава смазка, все пак благодаря за всички съвети!
П.С. Ако се намери във форума някой елктротехник-музикант или музикант електротехник, да пише!  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 14:57 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | лъковете се "натриват" с парченце "колофон |
Напълно подкрепям мнението на RC а и съм сигурен че разтопения колофон ще увреди лъка. да не би хората с които си говорил да имат предвид залепване на малко колофон на самата цигулка както се прави от гъдуларите. |
|
|
 |
Jaro Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 15:20 Заглавие: |
|
|
Bojilov Вие сте изобретател аз ползвател
КБЕ том 3 стр 87
КОЛОФОН грьц дестилацонен остатьк при добив на терпентиново масло чрез дестилация на балсамова смола от иглолистно дьрво а сьщо и от дестилация на екстракта от борина сорганични разтворители К е прозрачна светло жьлта до жьлтокафява стькловидна смола Смлян К е бял прах Топи се при 120 град омеква при 70 град Стопен с масла восьци и безир дава хомогенна смес Варен с основи дава сапун за хартиената пром. за проклеиване нахартията в сапунената пром за приготвяне сикативи за лакове червен воськ а заедно с дамар - като смола за лькове на струнни инструменти и др
Знам и мога
Те тва е |
|
|
 |
vstoqnov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 15:33 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | да не би хората с които си говорил да имат предвид залепване на малко колофон на самата цигулка както се прави от гъдуларите. |
Инструментът е гъдулка, даже видях по една пукнатина е наклепано колофон. Но въпросът е, че аз попитах как да се грижа със лъкът, трябва ли да го смазвам и т.н.к. Смятам че ще е по-добре да потърся някой от тези майстори и да ми се обясни подробно какво и как става. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 15:42 Заглавие: |
|
|
| vstoqnov написа: | | а друг ми каза "използвай обезателно чист колофон без никакви сапуни и го разтопи пак на водна баня |
Това, без да съм майстор на музикални инструменти, мога да ви кажа направо че е теоретично невъзможно.
Припомнете си уроците по физика. За да разтопите нещо на водна баня, водната баня трябва да е (поне малко) по-топла от 'нещото'. Температурата на топене на колофона варира от куп неща, най-малкото защото има безброй различни видове и технологии за правене на колофон, но ВИНАГИ е доста над 100 градуса.
С други думи ще трябва и водната баня да е доста над 100 градуса, което не зная как може да стане, имайки предвид че водата се изпарява при тази температура. Можете да добавите страшно много сол, или да приложите налягане, но едва ли майстора е имал предвид ТОВА (повечето хора нямат автоклав вкъщи)
Аз съм 'за' метода със спирта. Той се използва много широко в електрониката.
Имайте предвид, че спирта не може да се счита за 'примес', защото е разтворител (използвайте само чист 95+ спирт! не онази гадост от 70 градуса дето е 'за разтриване'). Спирта е разтворител и след нанасяне на лака, за няколко часа се изпарява (зависи от околоната температура)
Ползвал съм етилов спирт, бензин, изопропилов алкохол, толуол, а напоследък и терпентин (отличен за работа с електроника, ама мирише гадно...)
Още едно нещо, което се сещам. По магазините за електроника продават 'течен флюс', който рекламират като 'спирт и колофон'. Това НЕ ГО ползвайте, защото вътре са добавени активиращи соли, които - за разлика от разтворителя - СА примес. Може би майсторите са имали предвид това, като са ви казали 'без примеси'? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 16:23 Заглавие: |
|
|
Всичко правилно са ти казали. При триенето на лъка с колофона се отделя топлина. Вземи цялата бучка и натрий. Това е всичко.
Ако го навапцаш с колофон ще почне да тече при свиренето и ще си ебе мамата. За да постигнеш оптимален звук трябва да "просвириш" лъка за да се загрее. Това е предположение. Свиря само на кастафон. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 17, 2009 17:18 Заглавие: |
|
|
Jaro,това което казвам според тебе от къде идва?Да мислиш че съм си го изчоплил от носа?
В случая говоря за справочник за флюсове и припои и за пет-томна химическа енцилопедия.Която нито е "кратка",нито е "българска",както в твоя случай...
Така че недей да викаш "те тва е"-щото не е "те тва"
Форума е технически,а самата наука "техника" е точна наука.Химията също.
Затова не е хубаво да говориш по такъв категоричен начин,прилагайки същевременно не дотам верни факти. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 18, 2009 0:58 Заглавие: |
|
|
| vstoqnov написа: | | Инструментът е гъдулка, даже видях по една пукнатина е наклепано колофон. |
Накапваш на същото място малко колофон като го разтопиш в метална кутийка на някой котлон включен на най слабо. На накапания колофон натъркваш лъка по същия начин както свириш на струните. При търкането малка част от колофона се разтапя и полепва по повърхноста на космите на лъка. Колофона служи да увеличи триенето между лъка и струните за да се издава по добър звук а не за смазване. |
|
|
 |
|