| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mran Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 24, 2009 23:27 Заглавие: Помощ за ксенонова лампа |
|
|
Управлението и е баята (10x20cm) многослоина (поне 3 слоя) гъсто населена с компоненти платка а схема няма
Уреда е лабораторен, англииски правен около 86г.
Бедата е че лампата не пали а напрежение и ток има достатъчно за целта (Прехвърчат искри межди електродите от около 25 мм а пали дъга във въздух м-у електроди на разтояние около 10 мм, електродите в лампата са на около 3 мм).
Смяната на лампата с нова не води до промени. Имам съмнения че са разменени полюсите на лампата при некадърен ремонт ( след който апарата не работи) но не смея да ги обърна защото - и е много тънко парченце метал и може да му....... ако вземе 4е се запали и не съм прав.
HV се прави в умножител залят със смола в ламаринен порпус ( с размер на консерва копърка) от които излизат 2 еднакви по цвят ( бели ) и дължина проводника които отиват до катода и анода на лампата.
Та въпроса ми е:
Има ли начин без сериозна високоволтова апаратура да позная кое е + и кое - от умножителя
Пробвах с намокрена с деионизирана вода pH индикаторна лента м-у електродите но за съжаление кулончетата са множко и след трясъка не мога да разбера по остатъците от лентата на кои електрод е бил синия и на кои червения краи.
Максималното напрежение което мога да измеря с наличната ми апаратура е 1000v а при такава искра не знам дори дали мога да правя делител защото разполагам само с 1/4 w съпротивления и искрата е много по-голяма от размера им.
Ще съм благодарен за всяка помощ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
jivko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 25, 2009 11:05 Заглавие: |
|
|
| За какво е тази лампа за какво се използува? Няма значение как са полюсите, а това не е умножител, а бобина. Провери да не е прекъснал кабела към лампата. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 25, 2009 11:48 Заглавие: |
|
|
Тази лампа някакъв тип и обозначение има ли?
Снимка? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 25, 2009 13:40 Заглавие: Re: Помощ за ксенонова лампа |
|
|
| mran написа: |
Пробвах с намокрена с деионизирана вода pH индикаторна лента м-у електродите но за съжаление кулончетата са множко и след трясъка не мога да разбера по остатъците от лентата на кои електрод е бил синия и на кои червения краи.
|
pH лента, намокрена с дейонизирана вода няма да има червен и син край. Намокри я със солен вода за да стане магията  _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
mran Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 27, 2009 2:14 Заглавие: |
|
|
ПРОРАБОТИ
За пълнота ето все пак отговорите на въпросите RC, Jivko и Vaklin
1) Апарата е сканиращ флуоресцентен спектрофотометър а лампата е UXL-150S и определено има полюси съдейки както по разликата във големините и формите на анода и катода така и по означенията в-у нея демек консевата е или умножител или траф + изправител но формата и не предполага място за завиране на траф. Кабелите бяха здрави.
2) проблема с pH лентата беше че токоносителите са повече от необходимите дори при дейонизирана вода ( взривяване на лентата и полу4аване на pH индикаторни конфети) та ... какво остава за солена вода.
Трябва да се има в предвид че индикаторното багрило също се ионизира а и във въздуха има CO2 ( => H2CO3 в-у лентата ) итн. тоест не е само Kw (1е-14) на водата.
А оцветяването си става ( поне за катода е абсолютно сигурно )
Решението :
Просто удължих проводниците с парчета кабел ( от автомобилни свещи ) и използвах доооооста по-дълго парче индикаторна хартия и всичко се реши без трясъци и конфети
Та някой наистина беше обърнал лампата а и в управлението бяха изпогоряли малко компоненти но вече всичко работи  |
|
|
 |
|