Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Журналистически изцепки
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 0:21    Заглавие: Журналистически изцепки Отговорете с цитат

Провокира ме за темата една статия в някакъв вестник за един началник на пожарна, цитиран от журналист: През 1995 г. бил извикан заедно с колега да обезвредят цистерна, разляла 5 тона пропан-бутан на гарата в Разград. "Отцепихме района, не допуснахме да минават коли и хора, за да не хвърлят фасове. С колегата минахме през разлятото гориво и спряхме крана..." Все съм мислил, че при атмосферно налягане пропан-бутанът на може да бъде в течно състояние (поправете ме ако греша). Преди година може би имаше тема за някой, който пък направил "сензационното" откритие, че късите вълни можели да се отразяват от йоносферата и било възможно да се покрият големи разстояния. То това откритие наистина е направено, само че през XIX век, а господата журналисти чак сега са се сетили да правят сензация.
Та идеята ми е, в тази тема да пишем за подобни изцепки на журналистите, предполагам ще бъде интересно. А модераторите биха могли да я заковат при вицовете и совалката или ако я сметнат за неуместна да я изтрият.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 2:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Веднъж изпратих мейл на една журналистка от БНР, която се чудеше дали е по-правилно да се каже "ефир" или "етер"! Все едно, че и изнесох урок по физика за 9-ти клас, но тя не ми отговори дори с 1"мерси".
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 7:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Следващият път, като ходиш при някой газаджия, който ремонтира АГУ го помоли да ти покаже как се сменява примерно клапана за разход на газова бутилка на кола. Наистина мирише за страх, но газта в бутилката си седи. Нищо в природата не става за нула време. 5 тона са си много и докато се изпарят, зор ще видят. Проблемът е, че пожарникарят е бил повече от смел в конкретната ситуация. Открит огън идва не само от фасове...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Все съм мислил, че при атмосферно налягане пропан-бутанът на може да бъде в течно състояние

Веднъш на няколко пъти, когато си зареждам газовата бутилка,
отвивам винтила до край, и я обръщам, за да изтече евентуално кондензирана вода(до сега не се е случвало). Газта изтича
от налягането в бутилката в течно състояние, разлива се по плочките и се изпарява за секунди. При толкова много газ, няма как да няма разлив на течност.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 10:03    Заглавие: Отговорете с цитат

"Тази нощ ще бъде слънчево"-преди 2-3 години по БТВ Laughing
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sastst
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Philippines

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ще съм благодарен на този, който ми преведе любимия израз на всички журналисти - "СИЛИКОНОВА ДОЛИНА".
Какво точно означава, не мога да проумея?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
калина
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: стара загора

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Един лапсус по радиото по време на войната в Ирак
"обеден ураган" вместо "обеднен уран"
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 12:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Те тия 5 тона не са изтекли наведнъж, но нищо. Може и да има доза истина. А за силиконовата долина - ми те журналистите не правят разлика между SILICON-силиций и SILICONE-силикон. А пък да не говорим за електрическите мерни единици колко съм чувал - ток с мощност еди колко си волта, паднала била чИстотата на тока и затова имало проблеми и т.н.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Всяко нещо може да се поправи,жена ми прави новините на Нова телевизия и след като няколко пъти направих забележка за ватове,киловати, мегавати,ток и напрежение,започнаха специално да обръщат внимание на това.Да видим до кога Evil or Very Mad
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Яну 27, 2009 14:48    Заглавие: Отговорете с цитат

sastst, Т.нар. "Силиконова долина" се намира в Калифорния и там са концентрирани множество нови полупроводникови технологии-институти, заводи. Може би заема 1-во място в САЩ.
Тя е станала нарицателно, което понякога използуват и за други такива области в други държави. А защо "силиконова", а не "силициева"-не зная.

Модерирано от RC
Омръзна ми да ти повтарям, че НЕ СЕ ОТГОВАРЯ с бутона
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети