|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vvv09 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 19:40 Заглавие: |
|
|
Аз съм физик и провеждам физичен експеримент.Както писах на няколко пъти целта е да получа кратък светлинен импулс (под 20 наносекунди) от обикновен светодиод.Бих могъл да насоча диода към очите си и да наблюдавам светлината,НО т.к. знам,че това би могло да ми прецака зрението насочвам диода към подходящ екран и наблюдавам отразеното лъчение.Така вероятността да увредя очите си е по-малка.
Определено не искам да ползвам автомобилни свещи,предпочитам електронни елементи които могат да се запоят на някоя платка.
Писах в този форум с надеждата,че ще има компетенти хора които биха ми помогнали с информация и схеми.
Vaklin ако можеш да ми помогнеш моля те направиго.
От това което си писал оставам с убеждението,че знаеш какво точно ми е необходимо.Моля те сподели твоя опит и знания по този въпрос,за да мога и аз да науча нещо полезно.
Аз съм лаик в областта на ел. схемите и се надявам някой с повече опит да ми помогне с конкретни схемни решения и формули за изчисляване на праметрите,с което да постигна целта която споменах на няколко пъти. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 19:56 Заглавие: |
|
|
Не знам какъв физик си но доста от нещата които изписа до тук не звучат добре като за човек запознат с физиката на твърдото тяло и полупроводниците, и такъв който е
| vvv09 написа: | | ...Лично аз съм си правил азотен лазер.Азотният лазер излъчва само в инпулсен режим.... |
Моля не възприемай поста като заяждане и дай да започнем малко по-отдалече.
На първо време посочи този източник: | vvv09 написа: | | ...Порових се в нета,за да потърся информация за светодиодите,т.к. трябва да направя определени експерименти и в един от сайтовете се твърдеше,че обикновен светодиод може да излъчи светлинен импулс с продължителност няколко наносекунди..... |
Да видим за какво все пак става дума. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 20:10 Заглавие: |
|
|
Това което искаш да направя е занимавка минимум за месец. Заради един експеримент няма да стъркам един месец. Ако има практическо приложение, мога да си поиграя. Въпреки, че не става ясно кой през този месец ще си поиграе с аерографа дето съм си взел за да се научи да работи с него? Мога да ти кажа отговора. Никой. Всичко иска да лежи и да му дават.
Проблемът е наистина сложен и с неясен резултат. Ако имаш алтернативно решение - ползвай него. Другото е борба и може да издумкам една шепа диоди без да имам резултат който да е задоволителен. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
vvv09 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 20:33 Заглавие: |
|
|
Незнаех,че е толкова трудно да получа схема на генератор на правоъгълни импулси с кварцов резонатор....
| Цитат: | Не знам какъв физик си но доста от нещата които изписа до тук не звучат добре като за човек запознат с физиката на твърдото тяло и полупроводниците, и такъв който е
vvv09 написа:
...Лично аз съм си правил азотен лазер.Азотният лазер излъчва само в инпулсен режим.... |
Не знам кое не ти е прозвучало добре от написаното от мен.Това,че съм запознат с физиката на твърдото тяло и полупроводниците не значи,че трябва да разбирам от електроника...
Имам кола,която също се числи към физиката на твърдото тяло,но това не означава,че разбирам от ремонт на двигатели...
По въпроса с азотния лазер можеш да се поровиш в нета и ще намериш достатъчно инфо как да си го направиш.
Доста време рових в нета и само тук намерих бегла информация за това което ме интересува (явно малко са хората които се интересуват от това).
Мисля,че това е достатъчно надежден источник на информация:
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
"LEDs can be easily strobed (in the microsecond range and below) and synchronized; their power also has reached high enough levels that sufficiently high intensity can be obtained, allowing well lit images even with very short light pulses: this is often used in order to obtain crisp and sharp “still” images of quickly-moving parts."
Vaklin никой не те кара да се занимаваш с каквито и да е експерименти.Помолих само за малко информация която на мен би ми свършила работа,независимо колко безмислено може да изглежда за другите.
Надявам се все пак най-накрая някой да благоволи да сподели с мен някоя схема на генератор на правоъгълни импулси с кварцов резонатор..... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 20:56 Заглавие: |
|
|
http://www.rason.org/Projects/calibrat/calibrat.htm
Примерно. 3 секунди с гугъла. Всички генератори с ТТЛ схеми генерират правоъгълни импулси. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 21:49 Заглавие: |
|
|
15 nS -трудно ще направиш ключ с необходимите фронтове ,почни от 50 поне. Едни от най бързите ключови транзистори 2N2369A има общо 30 наносекунди фронтове ,по каталог ,така че 15 -малко трудно достижимо според мен ! А относно | Цитат: | | Надявам се все пак най-накрая някой да благоволи да сподели с мен някоя схема на генератор на правоъгълни импулси с кварцов резонатор..... |
Да беше си направил малко труд да потърсиш из нета ,вместо да дращиш 2 страници постове щеше да се затрупаш с такива схеми. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 21:59 Заглавие: |
|
|
Айде да се насочваме към лягане ... мечтата е ясна ... ама дали ще стане е друга работа.
Между другото, май налучквам идеята. Че тук ме вкараха в емоционална еволюция с едно току що прочетено нещо и ми нахлуха разни идеи в главата.
Та, по темата. Народът гледа Дискавъри. И иска като тях. Пропуска фактът, че тм се споменават думички като "стотици хиляди долари" и си казва, че не може да се не ебе дявола.
Говоря за високоскоростна камера. Слабото място на камерите, тези с филм, е, че имат механична клапа. Обаче, ако се премахне клапата и лентата просто си върви, а кадрите се формират чрез импулсмо осветяване на изследвания обект, то вече ебахме дявола. Остава да има достатъчен интензитет на светлинния поток, за да се припокрие със светочувствителността на лентата. За цифрвите е малко по сложно, защото се редят много матрици, сложна призма и едно дето ми се върти в главата, че е колиматор, ама може и да си фантазирам за думата. Полскостта на призмите се активира с носеща светлина и т.н.
Има хляб, ама е много над нивото на който и да е форум. Веднага си спомних за оня с "милиоане де долларе" (учим влашки!) и Фанука. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
vvv09 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:23 Заглавие: |
|
|
Да в нета има тонове полезна информация,особено за такива които им е ясно как да я използват.Тези които трудно различават кондензатор от резистор им се налага да роват из форумите за малко бърза информация от компетентни по въпроса хора или да карат 4 години висше по електроника,за да разберат какво е 2N2369A,къде и в кои случаи се ползва.....
Все пак благодаря на всички които си направиха труда да пишат. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:29 Заглавие: |
|
|
Оф ... ами аз уча 40 години вече. Щото съм на толкова ... И няма начин ... важното е в един момент да достигнеш нивото да няма кого да попиташ. Тогава вече е нирвана ... и ставаш самотен, ненужен и неразбран ... Седи мирен ... другото е обременяващо ... _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
vvv09 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:46 Заглавие: |
|
|
Съгласи се,че не може човек да знае всичко.Форумите са за това,да се обменят идеи,да се задават въпроси с надеждата някои знаеш да отговори без да ти се налага да учиш 40 години само и само да разбереш какво е това кондензатор.Толкова по-лесно е точния човек да ти каже точно къде и точно в кой случай да използваш точния елемент...
Преди да реша да задавам въпросчета доста неща изчетох из нета,но явно от незнание не съм открил точно това което ми трябва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|